Perşembe, 15 Mayıs 2025
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
Abone Ol
  • Anasayfa
  • Turizm
    • Son Dakika
    • Dünya
    • Türkiye
    • Teknoloji
    • En iyiler
  • Sektörel
    • Fuarlar
    • Otel
    • Lüks Oteller
    • Yurtdışı Otelleri
    • Yurtiçi Otelleri
    • Balayı Otelleri
    • Butik Oteller
  • Alışveriş
  • Ekonomi
    • İş Dünyası
    • Emlak
  • Tatil
    • Tatil Planlaması
    • Tatil Bölgeleri
    • Tatil Paketleri
    • Tatil Promosyonları
    • Balayı Tatili
    • Küçük Kaçamaklar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
    • En iyiler
    • En Güzeller
    • Top 10
    • Balayı Adaları
    • Plajlar
    • Gezi
      • Dünya
      • Avrupa
      • Yunan Adaları Rehberi
    • Seyahat Fikirleri
  • Kültür
    • Eğitim
    • Kültür & Sanat
    • Eğlence
    • Etkinlikler
  • Magazin
    • Moda
    • Fotoğraflar
  • Sağlık
  • Genel
    • Röportajlar
    • Yurtdışı Promosyon
    • Yurtiçi Promosyon
    • Otomobil
    • Promosyon
    • Yeme & İçme
    • Videolar
    • Medya
    • İlanlar
    • 7/24 Destek Hattı
  • Anasayfa
  • Turizm
    • Son Dakika
    • Dünya
    • Türkiye
    • Teknoloji
    • En iyiler
  • Sektörel
    • Fuarlar
    • Otel
    • Lüks Oteller
    • Yurtdışı Otelleri
    • Yurtiçi Otelleri
    • Balayı Otelleri
    • Butik Oteller
  • Alışveriş
  • Ekonomi
    • İş Dünyası
    • Emlak
  • Tatil
    • Tatil Planlaması
    • Tatil Bölgeleri
    • Tatil Paketleri
    • Tatil Promosyonları
    • Balayı Tatili
    • Küçük Kaçamaklar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
    • En iyiler
    • En Güzeller
    • Top 10
    • Balayı Adaları
    • Plajlar
    • Gezi
      • Dünya
      • Avrupa
      • Yunan Adaları Rehberi
    • Seyahat Fikirleri
  • Kültür
    • Eğitim
    • Kültür & Sanat
    • Eğlence
    • Etkinlikler
  • Magazin
    • Moda
    • Fotoğraflar
  • Sağlık
  • Genel
    • Röportajlar
    • Yurtdışı Promosyon
    • Yurtiçi Promosyon
    • Otomobil
    • Promosyon
    • Yeme & İçme
    • Videolar
    • Medya
    • İlanlar
    • 7/24 Destek Hattı
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
No Result
View All Result
WTS ile Ayın Fırsatları WTS ile Ayın Fırsatları WTS ile Ayın Fırsatları
Anasayfa Sağlık

Soğuk algınlığına karşı alınacak önlemler

Havaların soğumasıyla birlikte soğuk algınlığı, grip ve enfeksiyon hastalıklarında artış yaşandı. Peki, soğuk algınlığına karşı nasıl tedbir alınır?

Sağlık, Turizm
Havaların soğumasıyla birlikte soğuk algınlığı, grip ve enfeksiyon hastalıklarında artış yaşandı. Peki, soğuk algınlığına karşı nasıl tedbir alınır?
19
SHARES
130
VIEWS
WhatsApp ile GönderPaylaşTweetle

2023 yılının kasım ayından itibaren sadece Türkiye’de değil, Avrupa’nın çoğu ülkesinde ve Kuzey Amerika ülkelerinde de ağır bir solunum yolu enfeksiyonlarından bahsedildiğini anlatan Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, bu salgının ‘tripledemik’ yani 3’lü virüs salgını olarak tanımlandığını söyledi.

İçerik gizle
1 Bağışıklık sistemimiz virüsleri unuttu
2 “Omicronun yeni varyantına karşı aşı koruyucu olmuyor”
3 Virüsler artık birbirine karışıyor
4 Riskli gruplar aman dikkat!
5 Belirtiler karıştırılıyor
6 Tedavileri birbirinden farklı
7 Uzman isimden maske önerisi

Bağışıklık sistemimiz virüsleri unuttu

Bir solunum yolu enfeksiyonu olmakla birlikte yaşanan bu durumun Covid-19 gibi tek bir virüs değil, birçok virüsün bazen bir arada, çoğunlukla peş peşe görülmesiyle seyrettiğini söyleyen Prof. Dr. Sönmezoğlu, bu durumun nedenini şöyle açıkladı:

“2020 Covid salgını sırasında ve 2022 ve 2023 sezonunda, her kış görmeye alışık olduğumuz influenza görülmedi. Çünkü 3 yıl boyunca insanlar evlerinde kapalı kaldılar, dışarı çıkınca maske taktılar. Dolayısıyla insanların bu virüslere karşı bağışıklığı belirgin olarak düştü. Bu yıl da her yıl görmeye alışık olduğumuz influenza salgını yeniden ortaya çıktı. Çünkü insanlar artık bir araya gelmeye başladı, korunma önemleri azaldı. Dolayısıyla bağışıklık sistemimizin unuttuğu virüsler hızlı ve kolayca yayıldı.”

Şu an özellikle İstanbul ve çevre illerde çok ciddi vaka birikimi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sönmezoğlu, “Hastane acillerinde enfeksiyon, göğüs hastalıkları, kulak burun boğaz, polikliniklerinde çok yoğun bir hasta birikimi var. Acil serviste kuyruklar oluşmaya başladı. Hastane yatışları çok arttı. Hatta yoğun bakımlarda bu grip ve benzeri hastalıkların akciğer enfeksiyonları komplikasyonlarıyla dolmaya başladı. Dolayısıyla çok ciddi bir vaka birikimi var” diye konuştu.

“Omicronun yeni varyantına karşı aşı koruyucu olmuyor”

Covid 19’un soğuk algınlığı gibi bu virüslerin arasındaki yerini koruduğunu söyleyen Prof. Dr. Sönmezoğlu, görülen vakalar arasında yüzde 20 oranında Omicron varyantının bir alt grubu olan yeni bir varyant olduğunu söyledi. Hatta bunun daha sık duyulacağına işaret eden Prof. Dr. Sönmezoğlu, “Aşı olan ya da covid geçirenlerin de buna karşı bağışıklığı zayıf olduğu için herkeste görülüyor. Hiç geçirmemiş evinde hep kapalı kalmış ben 3 sene hiç yakalanmadım diyen herkes şu dönem covid geçiriyor. Hatta daha sık duyacağımızı söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

Virüsler artık birbirine karışıyor

Unutulan Influenza A (grip) ve pandemi döneminde kaybolan RSV virüsüyle birlikte üç virüsün birbirine karıştığını söyleyen Prof. Dr. Sönmezoğlu, “Önceki yıllarda RSV her zaman salgın yapar ama kasım, aralık gibi biterdi. O biterken de influenza başlardı. Şimdi bu 3 virüs birbirine karışmaya başladı. O nedenle insanlar, burun akıntısı, öksürük ve kırıklık şikayetlerinin tam geçmek üzereyken yeniden başladığını söylüyor. Yani bitmeyen bir enfeksiyon ve buna bağlı şikayetlerden bahsediyor. Aslında bu durumun nedeni virüslerin arka arkaya etki etmesi. Azalmış bağışıklıkla birlikte salgın boyutundaki bu tablo görülüyor” dedi.

Riskli gruplar aman dikkat!

Bu sorunun toplumun her kesiminden ve her yaş grubundaki insanı etkilediğini ancak özellikle daha ağır seyreden, hastaneye yatması gereken hatta yaşam kaybıyla sonuçlanan riskli grupların olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sönmezoğlu, “Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklar 65 yaşın üstündekiler daha ağır geçiriyor. Bunun yanında 70 yaşın üstündekileri, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananları riskli gruplar olarak tanımlıyor ve bu kişilerin mutlaka hastane gitmelerini öneriyoruz” diye konuştu.

Belirtiler karıştırılıyor

Klinik olarak ilk muayene sırasında yaşanan RSV, influenza ya da covid olup olmadığının kesin olarak ayırt edilemediğini söyleyen Prof. Dr. Sönmezoğlu, hepsinde benzer olan belirtileri anlattı:

“Vakaların hepsinde ateş, kırıklık, vücut ağrıları, sırt ağrıları, boğaz ağrısı ve öksürük görülüyor. Öksürük çok uzun bir süre kuru ama daha sonra balgamlı hale dönebiliyor ve alıştığımız enfeksiyonlardan farklı olarak daha uzun süren bir kuru öksürük oluyor. Hastalar göğüs ağrısı, kaburga ağrıları, sırt ağrılarından yakınmaya başlıyor.”

Nattokinaz astım için de umut veriyor

Tedavileri birbirinden farklı

Belirtiler farklı olsa da enfeksiyonlarda farklı tedavi protokolleri uygulandığını ve bu nedenle de özellikle riskli gruptaki kişilerin mutlaka tanıya göre tedavi edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, “Hem covid hem de influenza için tanı konulduğunda kullandığımız etkin ilaçlar var. RSV, çocuklarda özellikle de bir yaşın altındaki çocuklarda, zatürreye hatta yaşam kaybına yol açabiliyor. Çocukluk astımlarının temelinde de RSV virüsü yatıyor. Bu nedenle tanı koyarak ona göre bir tedavi düzenliyoruz. Dolayısıyla eğer çocuk ya da yaşlı kişiler enfeksiyonu ağır geçiriyorsa mutlaka hastaneye başvurması ve tanı konularak uygun tedavi görmesi çok önemli. Çünkü bu sayede hem kısa sürede iyileşmesi sağlanabilir hem de başkalarına bulaştırması önlenebilir” ifadelerini kullandı.

Uzman isimden maske önerisi

Yaşanan bu durumdan etkilenmemek için bazı önlemlerin alınmasının şart olduğunun altını çizen Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, şunları anlattı:

yunanistan golden visa yurt disi emlak yunanistan golden visa yurt disi emlak yunanistan golden visa yurt disi emlak
HOT AFFILIATES

“Öncelikle maske ve hijyen önlemlerine karşı dikkatimizi yoğunlaştırmalıyız. Özellikle, otobüs, metro, metrobüs gibi toplu taşıma araçlarında, asansörde ve daha kalabalık yerlerde maske takmakta fayda var. Çünkü hafif belirtilerle seyreden kişiler bile birkaç metre alandaki herkese enfeksiyonu bulaştırabilir. Her ne kadar insanlar maske kullanmaktan bıkmış olsa da eğer yakın mesafede kapalı alanda bulunacaksa kesinlikle maske kullanılmasını öneriyorum. Bizim hastanelerimizde yeniden uygulamaya döndük. Açık havada bir metreden daha uzun mesafe bulunacaksa maske kullanmanın çok anlamı yoktur. Bunun yanında el yıkamak çok önemli. Çünkü dokunduğumuz her yerden virüsü alma riskimiz var. Bu nedenle el hijyeni konusuna aynı bir önem verilmeli. Bir diğer önemli konu da şu kış döneminde tokalaşma belki ama sarılıp öpüşmeyi özellikle risk gruplarında yapmamak gerekir.”

Etiketler: covideditepe Üniversitesi HastanelerienfeksiyongripKoronavirüsKovid-19Meral SönmezoğluProf. Dr. Meral Sönmezoğlusoğuk algınlığıTürkiye
HOT AFFILIATES
Önceki

Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi’ne turistik ziyaretler başladı

Sonraki

Uludağ termal turizme yöneliyor

İlgili Yazılar

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, 5 bin Türk vatandaşının vize randevusunun iptal edildiği iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada bulundu.
Turizm

İtalya, Türk vatandaşlarının vize başvurularını neden iptal etti?

Red Carpet Night Baron Palace'ta düzenlenecek
Sektörel

Red Carpet Night ilk kez Mısır’da yapılacak

ABD'deki Cleveland Sanat Müzesi'nde sergilenen Marcus Aurelius heykeli, bilimsel ve hukuki çalışmalar sonucunda Türkiye'ye iade ediliyor.
Kültür & Sanat

Marcus Aurelius Heykeli Türkiye’ye Dönüyor!

Bulgaristan'da etkileyici doğası ve turkuaz sularıyla birbirinden güzel plajlar bulunuyor.
En Güzeller

Bulgaristan’ın en iyi 6 plajı

Seyahat ve Turizm Endeksi 2024 (TTDI) raporuna göre Türkiye, Güney Avrupa’nın seyahat turizmi en iyi gelişen ülkesi oldu.
Turizm

Türkiye, Güney Avrupa’nın seyahat turizmi en iyi gelişen ülkesi seçildi

Cüneyt Tansu Demir
Sektörel

Cüneyt Tansu Demir: Sektör kazancı enflasyon artış hızı karşısında erimiştir

Sonraki
Türkiye'nin kış turizmi merkezlerinden olan Uludağ'da termal kaynak aranmaya başladı.

Uludağ termal turizme yöneliyor

  • Ksamil Gezi Rehberi

    Ksamil Gezi Rehberi: Avrupa’nın Yeni Tatil Cenneti

    849 shares
    Share 340 Tweet 212
  • İtalya Plajları ve En iyi 10 İtalya Plajı

    644 shares
    Share 258 Tweet 161
  • En Güzel İspanya Plajları: Muhteşem 10 Plaj

    491 shares
    Share 196 Tweet 123
  • Güney Kore Festivalleri

    422 shares
    Share 167 Tweet 105
  • Tiran’dan Sarande’ye Nasıl Gidilir?

    415 shares
    Share 165 Tweet 103

En Çok Takip Edilenler

Adalar (223) Antalya (325) Balayı (394) Balayı Tatili (316) Balayı Turları (166) Dubai (330) En Güzel (274) En iyi (152) Ertuğrul Günay (328) Gezilecek Yerler (164) Kayak (422) Kurban Bayramı (126) Küba (413) Londra (208) Lux (130) Lux Oteller (129) Lüks Otel (120) Maldivler (380) Mehmet Ersoy (122) Mehmet Nuri Ersoy (215) Mykonos (122) Otel (172) oteller (134) Pegasus Hava Yolları (196) Roma (129) Tatil (176) Tayland (186) Tropik Adalar (227) Turizm (158) Turizm Bakanı (375) Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy (120) Turizm Haberleri (210) TURSAB Başkanı (481) TÜRSAB (495) Türk Hava Yolları (567) Türkiye (1634) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (279) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (202) Venedik (207) Yunan Adaları (372) Yunanistan (562) İspanya (202) İstanbul (510) İstanbul Havalimanı (201) İtalya (183)
WTS Ayın Fırsatı

En Çok Okunanlar

  • Ksamil Gezi Rehberi

    Ksamil Gezi Rehberi: Avrupa’nın Yeni Tatil Cenneti

    849 shares
    Share 340 Tweet 212
  • Endonezya’nın En Güzel Adaları: 10 Muhteşem Ada

    206 shares
    Share 82 Tweet 52
  • En Güzel İspanya Plajları: Muhteşem 10 Plaj

    491 shares
    Share 196 Tweet 123
  • Roma’da Denize Girilecek Yerler: Top 10

    401 shares
    Share 160 Tweet 100
  • Tiran’dan Sarande’ye Nasıl Gidilir?

    415 shares
    Share 165 Tweet 103
Çocuk Tatilleri
TurizmTatilSeyahat Anadolu Ajansı Abonesidir.
2008 © TTS & Turizm Gazetesi

En Son Haberler

15 Haziran Babalar Günü yaklaşırken WTS, yurtdışı rotalarından oluşan özel kampanyalarla babalara anlamlı bir hediye sunma fırsatı tanıyor.

WTS ile babanıza unutulmaz bir tatil armağan edin

2025 yılı Mutlu Şehirler Endeksi'ne göre dünyanın en mutlu kenti Kopenhag oldu. İlk üçte Avrupa’dan iki şehir yer aldı.

2025 mutlu şehirler endeksi açıklandı

Kitle turizmi: Yazın tıklım tıklım olan 6 yer

Kitle turizmi: Yazın tıklım tıklım olan 6 yer

Facebook’ta Beğen

Ücretsiz Abone olun.


Türkiye ve dünyadaki en önemli turizm haberleri e-posta adresinize gelsin.

Best Choice

  • En iyiler
    • Lüks Oteller
  • Balayı Tatili
    • Balayı Adaları
    • Balayı Otelleri
    • Balayı Yerleri
    • Balayı Turları
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Kültür
  • Magazin
  • Sağlık
  • Genel

2020 © Turizm Tatil Seyahat Turizm Gazetesi   |   (xml news rss)

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Otel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Fuarlar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Dünya
  • English [EN]

2020 © Turizm Tatil Seyahat Turizm Gazetesi   |   (xml news rss)

Araç çubuğuna atla