Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, iki dilli yaşam ile ilgili, “Buna Anadolu deyimi ile üzüm yemek değil bağcı dövmek gayreti derler.” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde düzenlenen Tüm Yönleriyle Diyarbakır 2. Sempozyumu’na katıldı. Program öncesinde gazetecilerin BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ın iki dilli yaşam ile ilgili açıklamaları soruldu. Türkiye’de yerel dillerin, yerel kültürlerin yok sayılmaya çalışıldığı yasakçı ve inkarcı dönemlerin geride bırakıldığını söyleyen Günay, “Uzunca süreden bir yana gönüllü yurttaşlık temelini sağlamlaştıracak, çoğulcu, katılımcı adımlar atmaya çalışıyoruz.” dedi.
Kürtçe’nin Anadolu’nun yerli ve köklü eski dillerinden biri olduğunu kaydeden Günay, “Elbette onun yok edilmesini, unutulmasını istemediğimiz gibi, geliştirilmesini, bilinmesini sağlamaya çalışmak da görevlerimiz arasında.” diye konuştu. Günay, bu çerçevede bir kamu kanalının Kürtçenin farklı lehçelerinde yayın yaptığını, tiyatro sahnelerinin yerel dillerde oyunlara açıldığını aktardı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin bir anayasası olduğunu, anayasaya göre devletin resmi dilinin Türkçe olduğunu hatırlatan Günay, şöyle devam etti: “Bunun ötesinde resmi ortamda başka bir dilin kullanılmasına dönük şu anda yasaların verdiği imkanları zorlamak, hiçbirimizin hukuk çerçevesinde hakkı değildir. Benim gördüğüm kadarıyla arkadaşlarımız da bu gelişmeyi görüyorlar. Bize ikili konuştuğumuzda, teşekkür ile karşılıyorlar, ama kamuoyu önünde bizi aşan bazı adımlar atma ihtiyacı hissediyorlar. Buna Anadolu deyimi ile üzüm yemek değil bağcı dövmek gayreti derler. Bu gayrete yardımcı olmayacağız. Biz yerel kültürlerin, dillerin yok edilmemesi için anayasa çerçevesinde yapabileceğimiz her şeyi yapıyoruz. Attığımızı adımların da milletimiz tarafından anlayışla karşılandığını görüyoruz. Bunun dışında zorlamalar kimseye yarar getirmez. Arkadaşlarımdan bu anlayış çerçevesinde dikkat rica ediyorum.”
Günay, bir gazetecinin sempozyumda iki dil olup olmayacağını sorması üzerine, “Burada birileri isterse bir başka dilden bir şarkı, bir türkü elbette söyleyebilirler. Burada nihayet bir ilimiz ile ilgili söyleşi ortamı var. Ama anayasaya göre Türkiye’nin resmi dili Türkçe’dir.” karşılığını verdi.
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 17)