Troya’nın binlerce yıllık mirası, Roma’nın en önemli tarihi alanlarından Kolezyum’da ziyaretçilerle buluşacak. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Truva ve Roma: Antik Akdeniz’in Mitleri, Efsaneleri ve Hikayeleri” sergisinin 11 Haziran’da açılacağını bildirdi. Türkiye’deki 19 müzeden seçilen 221 eser ile Troya Atı replikasının yer alacağı sergi, antik Akdeniz’in mitlerini, efsanelerini ve tarihsel bağlarını Roma’ya taşıyacak.
Sergi 11 Haziran’da Kolezyum’da açılacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıklamasına göre sergi, Roma’nın tarihi miraslarından Kolezyum Arkeolojik Alanı’nda ziyarete açılacak.
11 Haziran’da kapılarını açacak organizasyonda, Türkiye’den götürülen eserler uluslararası ziyaretçilerle buluşacak.
Türkiye’den 19 müze sergide yer alacak
Sergide Türkiye’deki 19 müzeden getirilen toplam 221 eser sergilenecek. Troya Atı replikası da organizasyonun dikkat çeken parçaları arasında olacak.
Açıklamaya göre 50 eser ilk kez gün yüzüne çıkarılacak. Troya Müzesi’nden ise 99 eser sergide gösterime sunulacak.
Eserler geniş bir tarih aralığını kapsıyor
Troya Savaşı öncesi Anadolu tarihini de içerecek şekilde hazırlanan sergideki eserler, MÖ 3’üncü binden Roma Dönemi’nin sonuna kadar uzanan geniş bir zaman dilimini kapsıyor.
Bu yönüyle sergi, yalnızca Troya anlatısını değil, Anadolu ile Roma arasındaki kültürel ve tarihsel bağı da görünür kılacak.
Mehmet Nuri Ersoy: Troya’yı Kolezyum’a taşıyoruz
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sergiye ilişkin NSosyal hesabından paylaşım yaptı.
Mehmet Nuri Ersoy, “Troya’yı dünya turizminin en önemli buluşma noktalarından biri olan tarihi Kolezyum’a taşıyoruz!” ifadelerini kullandı.
Bakan Ersoy, “Sergimizde Türkiye’deki 19 müzeden toplam 221 eserin yanı sıra Troya Atı replikası da yer alacak. Eserlerin 50’si ilk kez sergilenecek olup, Troya Müzesi’nden 99 eser sergide gösterime sunulacak. Aralık 2025’ten bu yana 6 bölge laboratuvarımızın restoratörleri tarafından yürütülen kapsamlı konservasyon süreciyle eserlerimiz, uluslararası standartlarda sergiye hazırlanıyor. ICOM ödünç verme standartları doğrultusunda sigorta, taşıma ve koruma süreçleri titizlikle yürütülüyor.” açıklamasında bulundu.
Eserler uluslararası standartlarla taşınacak
Sergide yer alacak eserlerin İtalya’nın başkenti Roma’ya uluslararası standartlara uygun koruma koşullarında taşınacağı belirtildi.
Aralık 2025’ten bu yana 6 bölge laboratuvarında restoratörler tarafından yürütülen konservasyon çalışmalarıyla eserlerin sergiye hazırlandığı aktarıldı.












