Pazartesi, 2 Haziran 2025
No Result
View All Result
Dil Değiştir
    Turizm Tatil Seyahat
    Abone Ol
    • Anasayfa
    • Turizm
      • Son Dakika
      • Dünya
      • Türkiye
      • Teknoloji
      • En iyiler
    • Sektörel
      • Fuarlar
      • Otel
      • Lüks Oteller
      • Yurtdışı Otelleri
      • Yurtiçi Otelleri
      • Balayı Otelleri
      • Butik Oteller
    • Alışveriş
    • Ekonomi
      • İş Dünyası
      • Emlak
    • Tatil
      • Tatil Planlaması
      • Tatil Bölgeleri
      • Tatil Paketleri
      • Tatil Promosyonları
      • Balayı Tatili
      • Küçük Kaçamaklar
    • Spor
    • Politika
    • Seyahat
      • En iyiler
      • En Güzeller
      • Top 10
      • Balayı Adaları
      • Plajlar
      • Gezi
        • Dünya
        • Avrupa
        • Yunan Adaları Rehberi
      • Seyahat Fikirleri
    • Kültür
      • Eğitim
      • Kültür & Sanat
      • Eğlence
      • Etkinlikler
    • Magazin
      • Moda
      • Fotoğraflar
    • Sağlık
    • Genel
      • Röportajlar
      • Yurtdışı Promosyon
      • Yurtiçi Promosyon
      • Otomobil
      • Promosyon
      • Yeme & İçme
      • Videolar
      • Medya
      • İlanlar
      • 7/24 Destek Hattı
    • Anasayfa
    • Turizm
      • Son Dakika
      • Dünya
      • Türkiye
      • Teknoloji
      • En iyiler
    • Sektörel
      • Fuarlar
      • Otel
      • Lüks Oteller
      • Yurtdışı Otelleri
      • Yurtiçi Otelleri
      • Balayı Otelleri
      • Butik Oteller
    • Alışveriş
    • Ekonomi
      • İş Dünyası
      • Emlak
    • Tatil
      • Tatil Planlaması
      • Tatil Bölgeleri
      • Tatil Paketleri
      • Tatil Promosyonları
      • Balayı Tatili
      • Küçük Kaçamaklar
    • Spor
    • Politika
    • Seyahat
      • En iyiler
      • En Güzeller
      • Top 10
      • Balayı Adaları
      • Plajlar
      • Gezi
        • Dünya
        • Avrupa
        • Yunan Adaları Rehberi
      • Seyahat Fikirleri
    • Kültür
      • Eğitim
      • Kültür & Sanat
      • Eğlence
      • Etkinlikler
    • Magazin
      • Moda
      • Fotoğraflar
    • Sağlık
    • Genel
      • Röportajlar
      • Yurtdışı Promosyon
      • Yurtiçi Promosyon
      • Otomobil
      • Promosyon
      • Yeme & İçme
      • Videolar
      • Medya
      • İlanlar
      • 7/24 Destek Hattı
    No Result
    View All Result
    Turizm Tatil Seyahat
    No Result
    View All Result
    WTS ile Ayın Fırsatları WTS ile Ayın Fırsatları WTS ile Ayın Fırsatları
    Anasayfa Türkiye

    İsias Otel 10 yıl beklemiş aile apartmanıyken otel ruhsatı verilmiş

    Türkiye
    İsias Otel 10 yıl beklemiş aile apartmanıyken otel ruhsatı verilmiş
    27
    SHARES
    204
    VIEWS
    WhatsApp ile GönderPaylaşTweetle

    İsias Otel’de yıkım göz göre göre gelmiş: Kaba inşaat 10 yıl bekledi, aile apartmanıyken otel ruhsatı verildi

    İçerik gizle
    1 Adıyaman’da 65 kişinin yaşamını yitirdiği İsias Otel’e ilişkin soruşturma sürüyor.
    1.1 Rehberlere ve Kıbrıslı öğrencilere mezar olan otelde dere çakılı ve kumu kullanılmış

    Adıyaman’da 65 kişinin yaşamını yitirdiği İsias Otel’e ilişkin soruşturma sürüyor.

    İsias otelde 43 kişilik turist rehberi kafilesinden 30 kişi hayatını kaybederken 35 kişilik Kuzey Kıbrıslı ortaokul voleybol takımı kafilesinden ise kurtulan olmadı. Otelde kaç kişinin kaldığına ilişkin de net bir bilgi bulunmuyor.

    Otelin sahipleri ve yöneticileri Ahmet Bozkurt, Mehmet Fatih ve Efe Bozkurt tutuklanırken otelin geçmişine dair yeni bilgiler ortaya çıktı.

    Bina 10 yıl atıl bekledi
    1990-1991 yıllarında apartman olarak tasarlanan binanın inşası, bir zaman sonra belirli sebepler kaynaklı durdu. Kaba inşaat, 10 yıl boyunca atıl bir şekilde bekledi. Daha sonra 2001 yılında kurtulan İsias Otelcilik binayı enkaz haline dönmeden önceki haline getirdi. 2005 yılında otelin yatak kapasitesi 36’dan 65’e yükseltildi ve 10 katlı bina Kahramanmaraş merkezli depremde yerle bir oldu.

    Milliyet’e konuşan Adıyaman İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Özgür Tunç 10 yıl atıl vaziyette kalan inşaatın yağmur ve kara maruz kaldığı için korozyona uğradığını belirtti.

    ‘Zemin sıvılaşması olan bir alan’
    Tunç, ”Aile apartmanı olarak tasarlanan yapı 2001’de kurulan şirket, belediyeden otel ruhsatı alıyor. 1999 öncesinde yapılan tüm yapılar gibi bu yapı da riskli inşaatlardan biri. Atatürk Bulvarı zemin sıvılaşması olan bir alan. Dolayısıyla binadaki risk iki kat daha fazla artmış oluyor. 1999 öncesi yapılan binaların güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması gündeme gelmeliydi” dedi.

    Doğu Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü de Isias Otel’e ilişkin hazırladığı ön inceleme raporunda binanın beton kalitesinin düşük olduğunu ölçmüş, yapımında dere çakılı ve kumu kullanıldığı tespit etmişti. Ayrıca binanın temeli ve kolonlarının beş kata göre tasarlandığı, daha sonra yapılan kat artırımının yapıyı hafif depremlere karşı dahi dayanıksız hale getirdiği öğrenilmişti.

    Dosyaya gizlilik kararı getirildi
    Raporu hazırlayan akademisyenlerden Doç. Dr. Mehmet C. Geneş, enkaz alanındaki incelemelerinin ardından Adıyaman Adliyesi’ne giderek Isias Otel’in soruşturmasını yürüten cumhuriyet savcısı ile görüştü. Savcı, soruşturma başlatıldığını, bilirkişilerin gerekli tüm inceleme ve tespitleri yaptığını, altışar adet beton ve donatı numunesi alındığını belirtti. Raporda dosyaya gizlilik kararı getirildiği de kaydedildi.

    Bozkurt ailesinin AKP bağlantıları
    İsias Otel’in sahibi Ahmet Bozkurt’un 2015 yılındaki genel seçimlerde CHP’den aday adayı olduğu, 2018 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Erdoğan’ı oteline astığı pankartla desteklediği ortaya çıkmıştı. Aynı zamanda iktidara yakınlığıyla bilinen TÜGVA’nın Adıyaman Yüksek İstişare Kurulu Üyesi olan Ahmet Bozkurt’un oğlunun da Adıyaman Belediyesi Meclisi’nde AKP grubu üyesi olduğu öğrenilmişti. Ahmet Bozkurt’un Kıbrıs’ta oteli bulunan kardeşi Mahmut Bozkurt’un ise İYİP Genel İdare Kurulu Üyesi olduğu ve 2018 genel seçimlerinde AKP’yi destekleyen ağabeyine karşı İYİP’ten Adıyaman 1. Sıra Milletvekili Adayı olduğu biliniyor.

    İsias Otel'in sahibi Ahmet Bozkurt'un 2015 yılındaki genel seçimlerde CHP'den aday adayı olduğu, 2018 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Erdoğan'ı oteline astığı pankartla desteklediği ortaya çıkmıştı.

    Rehberlere ve Kıbrıslı öğrencilere mezar olan otelde dere çakılı ve kumu kullanılmış

    Rehberlere ve Kıbrıslı öğrencilere mezar olan otelde dere çakılı ve kumu kullanılmış

    Depremde yıkılan otelin enkazına ilişkin inceleme raporu yayımlandı. Raporda, ‘Beton kalitesinin bariz bir şekilde düşük olduğu, dere çakılı ve kumu kullanıldığı tespit edilmiştir’ denildi.

    Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından enkaza dönen Adıyaman’daki Grand Isias Otel’de 30’u rehber, 35’i Kuzey Kıbrıslı öğrenci, öğretmen ve veli yaşamını yitirdi.

    Cumhuriyet’ten Mehmet Oflaz’ın haberine göre Doğu Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Isias Otel’e ilişkin ön inceleme raporunu yayımladı. DAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri; Prof. Dr. Serhan Şensoy, Prof. Dr. Özgür Eren, Prof. Dr. Umut Türker, Doç. Dr. Eriş Uygar ve Doç. Dr. Mehmet C. Geneş tarafından 7 sayfalık bir rapor hazırlandı.

    Dosyaya gizlilik kararı
    Doç. Dr. Mehmet C. Geneş, enkaz alanındaki incelemelerinin ardından Adıyaman Adliyesi’ne giderek Isias Otel’in soruşturmasını yürüten cumhuriyet savcısı K.K. ile görüştü. Savcı, soruşturma başlatıldığını, bilirkişilerin gerekli tüm inceleme ve tespitleri yaptığını, altışar adet beton ve donatı numunesi alındığını belirtti. Raporda dosyaya gizlilik kararı getirildiği de kaydedildi.

    Raporda, “Bu yapının göçmesinin nedeni depremin büyüklüğü değil yanlış tasarım ve/veya imalattır” denildi.

    Dere ve çakıl kumu kullanılmış!
    “Bina alanında bulunan molozlar yakından incelenmiş ve beton kalitesinin bariz bir şekilde düşük olduğu, dere çakılı ve kumu kullanıldığı tespit edilmiştir” denilen raporda şunlar kaydedildi:

    “Dere çakıllarının büyüklüğüne bakıldığında, sıklıkla bu tür yapılarda kullanılacak betonlardaki maksimum tane boyutundan daha büyük oldukları, betondaki çakıl ve kum dağılımındaki granülometrinin iyi olmadığı, elle yapılan kontrolde kolaylıkla dağıldığı tespit edilmiştir.”

    yunanistan golden visa yurt disi emlak yunanistan golden visa yurt disi emlak yunanistan golden visa yurt disi emlak
    HOT AFFILIATES

    Raporda, “Temeli ve kolonları 5 kata göre tasarlanıp inşa edilmiş olan söz konusu binanın inşasının doğru yapılmadığı kanaati oluşmuştur. Kat artırımı yapılmasının ciddi bir hata olduğu ve binanın en düşük depremlerde dahi yıkılmasının mümkün olduğu kanaati olmuştur” ifadelerine yer verildi.

    Adıyaman Grand isisas hotel lobi üzeri kolonlar kesilmiş

    ‘Bahsi geçen kişiler en yüksek cezaları almalı’
    Otel enkazından kurtulan Rehber Abdülsamet Sarıtaş, şunları kaydetti:

    “6 şubat sabahı depreme Adıyaman Grand Isias Otel’de yakalanmış rehberlerden birisiydim ve bina çöktükten 3 saat sonra kendi imkânlarımla dışarı çıkmayı başarmıştım. O günden beri otelin yapısal anlamda uygun olmadığıyla veya yapılmadığıyla alakalı birçok söylentiyi hep beraber takip ettik. Fakat yapılan bilimsel çalışmalar sonucu ortaya çıkartılan raporlar göz önüne alındığı zaman Adıyaman Grand Isias Otel faciasının resmen bir cinayet olduğu net bir şekilde anlaşılmaktadır. Bina yapılırken belirli kriterlere uymayan, bu kriterlere uyulmasa bile binanın yapımına izin veren, yapı denetimi konusunda başarısız kalan ve otelde insanların hayatını kaybetmesine sebep olan her türlü zincirde parmağı olan herkesin adalet karşısında yargılanması gerekmektedir. Bahsi geçen kişilerin en yüksek cezaları almaları depremzede vatandaşların gönlüne bir nebze de olsa su serpecektir.”

    Etiketler: AdıyamanAhmet BozkurtDepremİsias Otel
    HOT AFFILIATES
    Önceki

    İsias Otel’in Sahibi Ahmet Bozkurt Sağlık Kontrolünde

    Sonraki

    TÜRSAB Aidat Almayacak

    İlgili Yazılar

    KKTC Başbakanı Ünal Üstel de İsias Otel Davasına katıldı
    Sektörel

    İsias Otel davası: KKTC Başbakanı duruşma salonunda

    Rehber Ömer Faruk Alioğlu kurtarılamadı
    Sektörel

    Rehber Ömer Faruk Alioğlu kurtarılamadı

    Kemal Kılıçdaroğlu KKTC'de
    Politika

    İsias Otel: Kılıçdaroğlu KKTC’de

    TÜRSAB Aidat Almayacak
    Sektörel

    TÜRSAB Aidat Almayacak

    Ahmet Bozkurt
    Sektörel

    İsias Otel’in Sahibi Ahmet Bozkurt Sağlık Kontrolünde

    Sebastian Ebel
    Ekonomi

    TUI’den Türkiye’ye Gitmek İstemeyenlere 2 Alternatif

    Sonraki
    TÜRSAB Aidat Almayacak

    TÜRSAB Aidat Almayacak

    Please login to join discussion
    • Ksamil Gezi Rehberi

      Ksamil Gezi Rehberi: Avrupa’nın Yeni Tatil Cenneti

      877 shares
      Share 351 Tweet 219
    • İtalya Plajları ve En iyi 10 İtalya Plajı

      649 shares
      Share 260 Tweet 162
    • En Güzel İspanya Plajları: Muhteşem 10 Plaj

      504 shares
      Share 202 Tweet 126
    • Tiran’dan Sarande’ye Nasıl Gidilir?

      422 shares
      Share 168 Tweet 105
    • Güney Kore Festivalleri

      423 shares
      Share 168 Tweet 105

    En Çok Takip Edilenler

    Adalar (224) Antalya (326) Balayı (395) Balayı Tatili (317) Balayı Turları (166) Dubai (330) En Güzel (274) En iyi (152) Ertuğrul Günay (328) Gezilecek Yerler (164) Kayak (422) Kurban Bayramı (127) Küba (413) Londra (209) Lux (130) Lux Oteller (129) Lüks Otel (120) Maldivler (382) Mehmet Ersoy (122) Mehmet Nuri Ersoy (215) Mykonos (122) Otel (172) oteller (134) Pegasus Hava Yolları (196) Roma (129) Tatil (179) Tayland (186) Tropik Adalar (227) Turizm (160) Turizm Bakanı (375) Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy (120) Turizm Haberleri (210) TURSAB Başkanı (481) TÜRSAB (496) Türk Hava Yolları (567) Türkiye (1634) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (279) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (202) Venedik (207) Yunan Adaları (373) Yunanistan (563) İspanya (203) İstanbul (512) İstanbul Havalimanı (201) İtalya (185)
    WTS Ayın Fırsatı

    En Çok Okunanlar

    • Ksamil Gezi Rehberi

      Ksamil Gezi Rehberi: Avrupa’nın Yeni Tatil Cenneti

      877 shares
      Share 351 Tweet 219
    • Roma’da Denize Girilecek Yerler: Top 10

      413 shares
      Share 165 Tweet 103
    • Tiran’dan Sarande’ye Nasıl Gidilir?

      422 shares
      Share 168 Tweet 105
    • VFS Global’den Schengen Vizesi süreci hakkında açıklama

      20 shares
      Share 8 Tweet 5
    • En Güzel İspanya Plajları: Muhteşem 10 Plaj

      504 shares
      Share 202 Tweet 126
    Çocuk Tatilleri
    TurizmTatilSeyahat Anadolu Ajansı Abonesidir.
    2008 © TTS & Turizm Gazetesi

    En Son Haberler

    MUTTAŞ ve İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) ortaklığıyla Fethiye-Rodos hattında deniz otobüsü seferleri başladı.

    Fethiye-Rodos arası deniz otobüsü seferleri başladı

    İstanbul’un yaz aylarında yoğun ilgi gören plajları, bu yıl yüksek giriş ücretleriyle sezonu açıyor.

    İstanbul’un plajları yeni sezonu rekor giriş ücretleriyle karşılıyor

    Athena grubu vize alamadı, konser iptal oldu

    Athena grubu vize alamadı, konser iptal oldu

    Facebook’ta Beğen

    Ücretsiz Abone olun.


    Türkiye ve dünyadaki en önemli turizm haberleri e-posta adresinize gelsin.

    Best Choice

    • En iyiler
      • Lüks Oteller
    • Balayı Tatili
      • Balayı Adaları
      • Balayı Otelleri
      • Balayı Yerleri
      • Balayı Turları
    • Anasayfa
    • Turizm
    • Sektörel
    • Alışveriş
    • Ekonomi
    • Tatil
    • Spor
    • Politika
    • Seyahat
    • Kültür
    • Magazin
    • Sağlık
    • Genel

    2020 © Turizm Tatil Seyahat Turizm Gazetesi   |   (xml news rss)

    Welcome Back!

    Login to your account below

    Forgotten Password?

    Retrieve your password

    Please enter your username or email address to reset your password.

    Log In

    Add New Playlist

    - Select Visibility -

      No Result
      View All Result
      • Anasayfa
      • Turizm
      • Sektörel
      • Otel
      • Alışveriş
      • Ekonomi
      • Tatil
      • Fuarlar
      • Spor
      • Politika
      • Seyahat
      • Magazin
      • Sağlık
      • Dünya
      • English [EN]

      2020 © Turizm Tatil Seyahat Turizm Gazetesi   |   (xml news rss)

      Araç çubuğuna atla