Perşembe, 18 Eylül 2025
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
Abone Ol
  • Anasayfa
  • Turizm
    • Son Dakika
    • Dünya
    • Türkiye
    • Teknoloji
    • En iyiler
  • Sektörel
    • Fuarlar
    • Otel
    • Lüks Oteller
    • Yurtdışı Otelleri
    • Yurtiçi Otelleri
    • Balayı Otelleri
    • Butik Oteller
  • Alışveriş
  • Ekonomi
    • İş Dünyası
    • Emlak
  • Tatil
    • Tatil Planlaması
    • Tatil Bölgeleri
    • Tatil Paketleri
    • Tatil Promosyonları
    • Balayı Tatili
    • Küçük Kaçamaklar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
    • En iyiler
    • En Güzeller
    • Top 10
    • Balayı Adaları
    • Plajlar
    • Gezi
      • Dünya
      • Avrupa
      • Yunan Adaları Rehberi
    • Seyahat Fikirleri
  • Kültür
    • Eğitim
    • Kültür & Sanat
    • Eğlence
    • Etkinlikler
  • Magazin
    • Moda
    • Fotoğraflar
  • Sağlık
  • Genel
    • Röportajlar
    • Yurtdışı Promosyon
    • Yurtiçi Promosyon
    • Otomobil
    • Promosyon
    • Yeme & İçme
    • Videolar
    • Medya
    • İlanlar
    • 7/24 Destek Hattı
  • Anasayfa
  • Turizm
    • Son Dakika
    • Dünya
    • Türkiye
    • Teknoloji
    • En iyiler
  • Sektörel
    • Fuarlar
    • Otel
    • Lüks Oteller
    • Yurtdışı Otelleri
    • Yurtiçi Otelleri
    • Balayı Otelleri
    • Butik Oteller
  • Alışveriş
  • Ekonomi
    • İş Dünyası
    • Emlak
  • Tatil
    • Tatil Planlaması
    • Tatil Bölgeleri
    • Tatil Paketleri
    • Tatil Promosyonları
    • Balayı Tatili
    • Küçük Kaçamaklar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
    • En iyiler
    • En Güzeller
    • Top 10
    • Balayı Adaları
    • Plajlar
    • Gezi
      • Dünya
      • Avrupa
      • Yunan Adaları Rehberi
    • Seyahat Fikirleri
  • Kültür
    • Eğitim
    • Kültür & Sanat
    • Eğlence
    • Etkinlikler
  • Magazin
    • Moda
    • Fotoğraflar
  • Sağlık
  • Genel
    • Röportajlar
    • Yurtdışı Promosyon
    • Yurtiçi Promosyon
    • Otomobil
    • Promosyon
    • Yeme & İçme
    • Videolar
    • Medya
    • İlanlar
    • 7/24 Destek Hattı
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
No Result
View All Result
WTS ile Ayın Fırsatları WTS ile Ayın Fırsatları WTS ile Ayın Fırsatları
Anasayfa Turizm

“Çöplüğü temizleyelim” dediler, altından Saray çıktı

Turizm
Turizm Tatil Seyahat
20
SHARES
150
VIEWS
WhatsApp ile GönderPaylaşTweetle

Topkapı Sarayı çöplükAncak Türkiye’de yaşanabilecek garipliklere her geçen gün yenileri ekleniyor.

Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müzesi olan Topkapı Sarayı’nın birinci avlusunda yer alan gecekonduların atıklarıyla “çöplük” haline gelen mekanın, ilk yapımı 4. yüzyıla dayanan ve Aya İrini Kilisesi’yle organik bağı bulunan “Piskoposluk Sarayı” olduğu ortaya çıktı.

Bu sarayın altında da Pagan dönemine ait Artemis Tapınağı’nın olabileceği tahmin ediliyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın talimatıyla temizlenmeye başlayan alanda görev yapan İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ferudun Özgümüş ve ekibinin çalışmaları sonrasında tarihi yapı gün yüzüne çıktı.

Kazı Başkanı Özgümüş, alanın kesinlikle bir “Piskoposluk Sarayı” olduğunu söyledi.

yunanistan golden visa yurt disi emlak yunanistan golden visa yurt disi emlak yunanistan golden visa yurt disi emlak
HOT AFFILIATES

Yapının 4. yüzyılda inşa edildiğini tahmit ettiklerini ifade eden Özgümüş, uu tarihi yapıda ilk olarak 1940’lı yıllarda, “çok bilimsel olmayan yöntemlerle” o dönemki Ayasofya Müze Müdürü Muzaffer Ramazanoğlu’nun kazı yaptığını ve burayı Sampson Hastanesi olarak düşündüğünü, ancak çalışmalarını yayımlamadığını  belirtti.

Dr. Özgümüş, “Ondan sonra da kimse buraya dokunmamış. Ramazanoğlu’nun kazı alanında açtığı çukur da yıllar içinde lağım ve çöple dolmuş, etrafına gecekondular yapılmış. Bunlar bütün pisliklerini oraya akıtmışlar ve orada zaman içinde bir orman oluşmuş, kalıntıların üzeri dolmuştu” dedi.

Özgümüş şunları söyledi:

“Burası Sampson Hastanesi olarak biliniyordu ama öyle bir şey değil. Burası kesinlikle bir Piskoposluk Sarayı. Çünkü, yanındaki Aya İrini Kilisesi de bir piskoposluk kilisesidir ve Ayasofya ile birlikte bir bütün olarak düşünülmüştür. Bizim kalıntılarımızın da Aya İrini ile organik bağı gözüküyor, ortaya çıkıyor. Buranın Piskoposluk Sarayı olduğu çok belli. Çok eski bir kalıntı. Turing Misafirevi denilen bir otelin altında bir takım kalıntılar var. Soğukçeşme sokakta bir sarnıç var. Herhalde bunlardan biri hastane binası. Bu yapının Topkapı Sarayı ile bir bağlantısı yok. Hatta sarayın etrafını çeviren Sur-u Sultani’nin duvarları Piskoposluk Sarayı’nın tam ortasından geçiyor. Sarayın birinci avlusunda kalan bu kısım (benim tahminlerime göre) saray binaları, darphane ve sur yapılırken doldurulmuş. Çünkü elimizdeki eski gravürlerde, şu an kazı yaptığımız alan dümdüz görünüyor, kalıntı yok. Osmanlılar zamanında bir dönem odun ambarı, bir dönem arslan hane olarak kullanılmış. Hatta, odun tartılan dev kantarları bulduk. Bu tapınağa aittir demiyorum ama eski Yunan dönemine ait sütun gövdesi ile Tunç çağına ait malzemeler de elimize geçti. Enteresan bir yer. Tam Akrapolis’in tepesi. Byzantion iken İstanbul’un Akropolis’iydi burası. Topkapı Sarayı, zaten bu Akropolis’in üzerine yapılmıştır. Birçok tapınak vardı burada. Belki de bizim kazdığımız saray ile Aya İrini bir tapınak üzerine yapılmış olabilir, Artemis Lisizonos (Kemer Gevşeten) tapınağı üzerine yapılmıştı. Çünkü Artemis burası başkent olmadan önce şehrin koruyucu tanrıcası idi. Hristiyanlık öncesi Pagan döneminde, nişanlanan genç kızlar, bellerine kırmızı şerit takıp, bu tapınağa geliyorlardı. Bu şeridi burada gevşetiyorlardı. Böylece evlendiklerinde ağrısız doğum yapacaklarına inanıyorlardı. İnşallah bu yapıların altında bu tapınağı da bulacağız.

Ayrıca, Byzantion sikkelerinde ay-yıldızdaki gibi hilal var. Artemis’ten önce de burada Thrako Frig kavimlerinin geldiğini bazı kaynaklardan biliyoruz. Bu yüzden buraya bu gelen kavimlerle birlikte ‘Kibele kültü’ de gelmiş olabilir. Özellikle Artemis tapınağının burada, yani Aya İrini Kilisesinin altında olması, buranın aynı zamanda Artemis’in öncülü olan ‘mater kibele (Frigler’de dağın annesi anlamında)’ ile alakalı bir yer olduğunu düşündürüyor. Zaten yeni kapı kazılarında ele geçen bazı buluntularda bu kavimlerin bu şehir Byzantion olmadan çok önceleri bile burada bulunduklarını göstermektedir. Biz burada onlara dair kalıntılara da ulaşılabiliriz.”

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 23)
Etiketler: Ertuğrul Günay
HOT AFFILIATES
Önceki

Bulgaristan’da göz kamaştıran bir saray: Evksinograd

Sonraki

Princess Otel’in yeni sahibi Işıltı Yapı Grubu

İlgili Yazılar

Ertuğrul Günay’dan Finike’deki ‘Kadınlar Plajı’ tepkisi!
Fotoğraflar

Ertuğrul Günay’dan Finike’deki ‘Kadınlar Plajı’ tepkisi!

Turizm Tatil Seyahat
Sektörel

Eski Turizm Bakanlarından Julianne Moore’lu tanıtıma tepki

Turizm Tatil Seyahat
Politika

Ertuğrul Günay’dan Gezi Parkı yorumu

Turizm Tatil Seyahat
Sektörel

Fethiye her yıl 14 milyon TL geliri kaçırıyor

Turizm Tatil Seyahat
Sektörel

Turist rehberleri emeklilik istiyor

Turizm Tatil Seyahat
Kültür & Sanat

Ertuğrul Günay bakanlıktan ayrıldı

Sonraki
Turizm Tatil Seyahat

Princess Otel'in yeni sahibi Işıltı Yapı Grubu

ANYMA KONSERİ
  • Ksamil Gezi Rehberi

    Ksamil Gezi Rehberi: Avrupa’nın Yeni Tatil Cenneti

    960 shares
    Share 384 Tweet 240
  • İtalya Plajları ve En iyi 10 İtalya Plajı

    677 shares
    Share 271 Tweet 169
  • En Güzel İspanya Plajları: Muhteşem 10 Plaj

    584 shares
    Share 234 Tweet 146
  • Roma’da Denize Girilecek Yerler: Top 10

    540 shares
    Share 216 Tweet 135
  • Tiran’dan Sarande’ye Nasıl Gidilir?

    461 shares
    Share 184 Tweet 115
LADY GAGA

En Çok Takip Edilenler

Adalar (224) Almanya (120) Antalya (328) Balayı (398) Balayı Tatili (321) Balayı Turları (166) Dubai (333) En Güzel (274) En iyi (152) Ertuğrul Günay (328) Gezilecek Yerler (164) Kayak (422) Kurban Bayramı (127) Küba (413) Londra (210) Lux (130) Lux Oteller (129) Maldivler (388) Mauritius Adası Haberleri (121) Mehmet Ersoy (122) Mehmet Nuri Ersoy (217) Mykonos (122) Otel (173) oteller (134) Pegasus Hava Yolları (196) Roma (130) Tatil (184) Tayland (187) Tropik Adalar (227) Turizm (177) Turizm Bakanı (375) Turizm Haberleri (210) TURSAB Başkanı (481) TÜRSAB (496) Türk Hava Yolları (567) Türkiye (1642) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (279) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (202) Venedik (209) Yunan Adaları (374) Yunanistan (575) İspanya (208) İstanbul (512) İstanbul Havalimanı (201) İtalya (190)

En Çok Okunanlar

  • Rüya gibi iş başvurusu! İtalya tiramisu tadacak 100 kişi arıyor

    Rüya gibi iş başvurusu! İtalya tiramisu tadacak 100 kişi arıyor

    30 shares
    Share 11 Tweet 7
  • En Güzel İtalya Gölleri: 10 Muhteşem Göl

    309 shares
    Share 124 Tweet 77
  • Roma’da Denize Girilecek Yerler: Top 10

    540 shares
    Share 216 Tweet 135
  • Mauritius hakkında her şey

    75 shares
    Share 30 Tweet 19
  • Bangkok’tan Pattaya’ya Nasıl Gidilir?

    309 shares
    Share 124 Tweet 77
WTS Ayın Fırsatı
Yunanistan da Satılık Lüks Villa Yunanistan da Satılık Lüks Villa Yunanistan da Satılık Lüks Villa
TurizmTatilSeyahat Anadolu Ajansı Abonesidir.
2008 © TTS & Turizm Gazetesi

En Son Haberler

Venedik’te tatil yapan İngiliz bir turist ile Rumen sevgilisi, Büyük Kanal’da yüzmeye kalkışınca 450’şer avro para cezası alarak şehirden sınır dışı edildi.

Venedik’te İngiliz Çift Büyük Kanal’a girince şehirden atıldı

Halkidiki 400 bin avroluk yatırım sınırı, doğal güzellikleri ve yükselen villa projeleriyle 2025’te yatırımcıların yeni gözdesi oldu.

Yunanistan’da yatırımcının rotası: Halkidiki

İspanya’da Santiago de Compostela’da artan turist akını, tarihi mahalleleri yaşanmaz hale getirdi. Kira fiyatları fırlarken yerli halk kentten çekiliyor, hac rotasının ruhu kayboluyor.

Turist seli İspanya’yı dönüştürdü: Yerli halk kaçıyor

Facebook’ta Beğen

Ücretsiz Abone olun.


Türkiye ve dünyadaki en önemli turizm haberleri e-posta adresinize gelsin.

Best Choice

  • En iyiler
    • Lüks Oteller
  • Balayı Tatili
    • Balayı Adaları
    • Balayı Otelleri
    • Balayı Yerleri
    • Balayı Turları
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Kültür
  • Magazin
  • Sağlık
  • Genel

2020 © Turizm Tatil Seyahat Turizm Gazetesi   |   (xml news rss)

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Otel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Fuarlar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Dünya
  • English [EN]

2020 © Turizm Tatil Seyahat Turizm Gazetesi   |   (xml news rss)

Araç çubuğuna atla