Kültür ve turizm elçisi turist rehberleri emeklilik istiyor.
Kültür ve turizm elçisi turist rehberleri, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliği’yle yasal bir statüye kavuşsa da emeklilik gibi bir sosyal güvencelerinin olmaması nedeniyle sıkıntı yaşıyor.
Ankara Turist Rehberleri Derneği (ARED) Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Güven, yaptığı açıklamada, söz konusu değişiklikten önce meslekleriyle ilgili kural ve yaptırımların tanımlı olmadığını ve bu nedenle yıllarca çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.
Güven, mesleğin icrası, meslek kuruluşlarının işleyişi, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile meslek kuruluşları arasındaki işbirliği ve meslek kuruluşlarının denetlenmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmeliğe göre, üniversitelerin turist rehberliği önlisans, lisans veya yüksek lisans programlarından veya diğer bölümlerden en az lisans düzeyinde mezun olanların, birliğin sertifika programını tamamlayanların turist rehberi olabileceklerini hatırlattı.
Türkiye genelinde 14 bine yakın meslek mensubu olduğunu belirten Güven, şöyle konuştu:
“Rehberler ya serbest meslek mensubu olarak veya bir acenteye bağlı sigortalı olarak çalışabiliyor. Yasa rehberin taban ücretin altında ödeme almamasını, acenteyle mutlaka sözleşme yapmasını garanti altına alıyor en önemlisi de belgesiz kişilerin artık kaçak rehberlik yapmasının önü kesiliyor ancak rehberlerin sosyal güvenceye kavuşturulması da gerekiyor. Rehber çalıştığı sürece kendi imkanlarıyla sosyal güvenceye kavuşabilir. İleriye dönük bir mekanizma yok. Eğer rehber arkadaşımız tur esnasında bir trafik kazası geçirirse ailesine ya da kendisine sağlanan hiçbir hayat güvencesi yok. İşimiz çalışma saatlerinin uzun ve belirsiz oluşu nedeniyle yıpratıcı, tehlikelerle dolu bir iş. Bu durumda da tur rehberlerinin en büyük istekleri arasında bir sosyal güvence talebi bulunuyor. Çünkü bu meslekte çalıştığınız sürece para kazanırsınız eğer çalışamazsanız hiçbir güvenceniz kalmaz.”
Yasanın eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından hazırlandığını anımsatan Güven, yasa sayesinde artık rehberlerin haklarının güven altına alındığını dile getirerek, yasadan önce kaçak rehberlik diye bir kavram olduğunu, ancak bu değişiklikle bu kavramın kesinlikle ortadan kalktığını vurguladı.
Güven, ayrıca bu yasayla, 2005 senesinde rehberlik hakları dondurulmuş olan üniversite öğretim üyeleri ile kamu görevlilerinin de mesleğe geri dönmelerinin önünün açıldığını bu sayede de konularında uzman sanat tarihçisi, arkeolog gibi öğretim görevlilerinin mesleği icra edebileceklerini belirtti.
Aynı zamanda mesleki örgütlenme anlamında birden fazla oda ve birlik açılmasının da mümkün kılındığına işaret eden Güven, ”Bunun meslek mensuplarının siyasi anlamda bölünmesine neden olabileceğinden endişe ediyoruz. Çeşitli menfaat grupları ya da siyasi grupların ortaya çıkarak bölünmeye yol açabileceklerini düşünüyoruz. Yasanın hazırlık sürecinde konuyla ilgili fikrimizi yaptığımız görüşmelerde dile getirdik ancak çok seslilikten kimseye zarar gelmeyeceği yönünde cevaplar aldık” diye konuştu.