Cuma, 11 Temmuz 2025
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
Abone Ol
  • Anasayfa
  • Turizm
    • Son Dakika
    • Dünya
    • Türkiye
    • Teknoloji
    • En iyiler
  • Sektörel
    • Fuarlar
    • Otel
    • Lüks Oteller
    • Yurtdışı Otelleri
    • Yurtiçi Otelleri
    • Balayı Otelleri
    • Butik Oteller
  • Alışveriş
  • Ekonomi
    • İş Dünyası
    • Emlak
  • Tatil
    • Tatil Planlaması
    • Tatil Bölgeleri
    • Tatil Paketleri
    • Tatil Promosyonları
    • Balayı Tatili
    • Küçük Kaçamaklar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
    • En iyiler
    • En Güzeller
    • Top 10
    • Balayı Adaları
    • Plajlar
    • Gezi
      • Dünya
      • Avrupa
      • Yunan Adaları Rehberi
    • Seyahat Fikirleri
  • Kültür
    • Eğitim
    • Kültür & Sanat
    • Eğlence
    • Etkinlikler
  • Magazin
    • Moda
    • Fotoğraflar
  • Sağlık
  • Genel
    • Röportajlar
    • Yurtdışı Promosyon
    • Yurtiçi Promosyon
    • Otomobil
    • Promosyon
    • Yeme & İçme
    • Videolar
    • Medya
    • İlanlar
    • 7/24 Destek Hattı
  • Anasayfa
  • Turizm
    • Son Dakika
    • Dünya
    • Türkiye
    • Teknoloji
    • En iyiler
  • Sektörel
    • Fuarlar
    • Otel
    • Lüks Oteller
    • Yurtdışı Otelleri
    • Yurtiçi Otelleri
    • Balayı Otelleri
    • Butik Oteller
  • Alışveriş
  • Ekonomi
    • İş Dünyası
    • Emlak
  • Tatil
    • Tatil Planlaması
    • Tatil Bölgeleri
    • Tatil Paketleri
    • Tatil Promosyonları
    • Balayı Tatili
    • Küçük Kaçamaklar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
    • En iyiler
    • En Güzeller
    • Top 10
    • Balayı Adaları
    • Plajlar
    • Gezi
      • Dünya
      • Avrupa
      • Yunan Adaları Rehberi
    • Seyahat Fikirleri
  • Kültür
    • Eğitim
    • Kültür & Sanat
    • Eğlence
    • Etkinlikler
  • Magazin
    • Moda
    • Fotoğraflar
  • Sağlık
  • Genel
    • Röportajlar
    • Yurtdışı Promosyon
    • Yurtiçi Promosyon
    • Otomobil
    • Promosyon
    • Yeme & İçme
    • Videolar
    • Medya
    • İlanlar
    • 7/24 Destek Hattı
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
No Result
View All Result
WTS ile Ayın Fırsatları WTS ile Ayın Fırsatları WTS ile Ayın Fırsatları
Anasayfa Sektörel

Ayasofya’daki tarihi vaftiz havuzu gün yüzüne çıktı

Sektörel, Seyahat
ayasofya
24
SHARES
184
VIEWS
WhatsApp ile GönderPaylaşTweetle

ayasofyaİstanbul’un fethinde Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesiyle yaklaşık 500 yıldır gizli kalan tarihi vaftiz havuzu, restorasyon çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarıldı.

Doğu Roma coğrafyasının en büyük vaftiz havuzu olma özelliğini taşıyan tarihi yapıt, çalışmaların tamamlanmasının ardından 2011 başlarında ziyarete açılacak.

Ayasofya Müzesi’nin kilise olarak yapılan ana binasıyla, vaftizhane olarak inşa deline yan bölümü arasındaki restorasyon çalışmaları, yaklaşık 500 senedir gizli kalan vaftiz havuzunu gün yüzüne çıkardı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın maddi olarak desteklediği, Ayasofya Bilimsel Kurulu’nca izlenen restorasyon çalışmaları şimdiye kadar sınırlı sayıda araştırmacının varlığından haberdar olduğu vaftiz havuzunu ortaya çıkardı. M.S. 6. yüzyılda Ayasofya’nın inşa edildiği Justinianus döneminde yapılan vaftizhane ve havuz, 1453’ten sonra camiye çevrilen Ayasofya’nın iç aydınlatmasında kullanılan kandillerin yağ deposu olarak kullanılmıştı. Ayasofya’nın 1935’te müze olarak faaliyete geçmesinin ardından 1943’te yapılan araştırma kazısında tek parça mermerden oyulmuş vaftiz havuzu ortaya çıkarılmıştı. O tarihten bu yana sadece az sayıda araştırmacının bildiği ve gördüğü tarihi vaftiz havuzu, 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın maddi desteği ile başlatılan restorasyon çalışmalarıyla ziyarete hazır hale getirildi.

500 YILDIR GİZLİ KALAN VAFTİZ HAVUZU GÖRÜCÜYE ÇIKACAK

Restorasyon çalışmalarıyla saklı bulunduğu yerden çıkarılan vaftiz avlusu ve havuzu düzenlenen programla ilk kez basın mensuplarına gösterildi. Yerli ve yabancı basın mensuplarını yoğun ilgi gösterdiği programdan konuşan 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı (AKBA) Genel Sekreteri Yılmaz Kurt, Ayasofya’nın tarihi öneminden bahsetti. İnternet arama motoru google’da Ayasofya yazıldığında yaklaşık 800 bin belge, Hagia Sophia yazıldığında de bir o kadar belge bulunduğunu belirtti. Ayasofya’ya yapılan atıf sayısının 1 milyonu aştığını belirten Kurt, “Hakkında bu kadar çok söylenen ve yazı yazılan bir dünya kültür mirasına İstanbul ev sahipliği yapıyor. 1500 yıllık bu sahiplik hem İstanbul, hem ülkemiz adına büyük bir onurdur. Dünyanın en önemli ve anlamlı yapılarından birisi şehrimizin ortasında duruyor. İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı olarak bu dünya kültür mirasının restorasyonuna ön ayak olmak, finansman sağlamak ve dev bir yenileme projesini başarıyla yapmak bizim için de örneği zor bulunacak büyük bir kıvanç kaynağıdır.” diye konuştu.

Çalışmalar sırasında yüzyıllarca kullanılmış büyük bir vaftiz havuzunun ortaya çıkarıldığını anlatan Kurt, “Vaftiz havuzu Ayasofya’nın halka açık olmayan bölümünde bulunuyordu. Bizans dönemi kültür ve mimari anlayışı yansıtan bu havuz dün yapılmış gibi sağlam ve temiz. Bu havuz da artık müzemizi ziyaret eden herkes görebilecekler.” diye konuştu.

yunanistan golden visa yurt disi emlak yunanistan golden visa yurt disi emlak yunanistan golden visa yurt disi emlak
HOT AFFILIATES

‘DÜNYADA BENZERİ YOK’

Konuşmaların ardından Müze Başkanı Doç. Dr. Haluk Dursun, Ayasfoya’da yapılan restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Vaftiz avlusu ve havuzu yanında basın mensuplarına bilgi veren Dursun, Bizans döneminin 6. yüzyıl öncesinde inşaa edilmiş vaftiz havuzunun Osmanlı dönemine kadar avluda bulunduğunu, avlunun Osmalı Padişah türbesine dönüştürülmesinin ardından çıkarılarak yan bölgeye konulduğunu dile getirdi.

Dursun, 1943 yılından sonra başlayan ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın katkılarıyla yeniden hızlandırılan Vaftizhane Avlusu Artriumu düzeltme çalışmaları sırasında dünyada örneği bulunmayan, tek parça ve tasarım özelliği ile dünyada bir örneği bulunmayan vaftiz havuzunun görücüye çıktığını söyledi. Havuzun ilk dönem Hristiyanlığı’nda toplu vaftizlerde kullanılan önemli bir eser olduğunu aktaran Dursun, havuzun başlarında ikonların ve istavrozların konulduğu bölümlerin büyük ihtimalle latin istilası sırasında Ayasofya’dan çıkarıldığını belirtti.

Ayasofya’nın İstanbul’un fethinden sonra camiye çevrildiğini ve vaftiz havuzunun da kullanılmadığını belirten Dursun, vaftiz havuzunun fetihten sonra ilk kez gün yüzüne çıktığını ifade etti.

‘VAFTİZ HAVUZU AYASOFYA’YA İLGİYİ ARTIRACAKTIR’

Vaftiz havuzunun ziyarete açılmasının Ayasofya Müzesi’ne ilgiyi artıracağına inandıklarını belirten Dursun, “Ayasofya 2 milyondan başlayarak 2010 yılında 3 milyon ziyaretçiye çıktı. Büyük bir çıkış yaptı. Bir taraftan da bu kadar çok ilgi ve ziyaretçinin Ayasofya’ya vereceği yoğunluktan bir yönetici olarak biraz kaygı duyuyorum. Çünkü Ayasofya’nın mekanı çok dar. Ayasofya müze olarak tasarlanan ve teşhire açık olan bir bölüm değil, bir abide, anıt eser. Bu tür eserlerin fazla sayıda insan tarafından hareket ve nem yaymak suretiyle gezilmesi uzun vadede sorunlar yaratıyor.” diye konuştu.

Vaftiz Avlusu ve havuzunun ziyarete açılması için genel restorasyonların bitmesini beklediklerini anlatan Haluk Dursun, 2010 sonunda yada 2011 baharında kısmen de olsa açılacağını söyledi.

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 58)
HOT AFFILIATES
Önceki

Travel Turkey İzmir 2010 sona erdi

Sonraki

Tahtalı, beyaza büründü

İlgili Yazılar

Ibiza, yalnızca elektronik müzik tutkunlarının değil; doğaseverlerin, tarih meraklılarının ve çocuklu ailelerin de radarında.
Genel

Tarih, eğlence ve huzurun buluştuğu Akdeniz cenneti: Ibiza

Türk Devletleri Teşkilatı 10. Turizm Bakanları Toplantısı'nda, Ankara'nın 2026 yılı için "Türk Dünyası Turizm Başkenti" ilan edilmesi kararı alındı
Turizm

Ankara, Türk Dünyası Turizm Başkenti ilan edildi

Avrupa Birliği'ne 2007'de katılan Bulgaristan, uzun süredir beklediği Euro Bölgesi üyeliğine 1 Ocak 2026’da adım atacak.
Dünya

Bulgaristan 1 Ocak’ta Euro’ya geçiyor

Çin, vize politikasını genişleterek 74 ülkenin vatandaşlarına 30 güne kadar vizesiz giriş hakkı tanıdı.
Dünya

Çin kapılarını sonuna kadar açtı: 74 ülkeye vizesiz giriş imkanı

Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan yeni turizm protokolü, sadece ekonomik işbirliğini değil, kültürel bağları da güçlendirmeyi hedefliyor
Turizm

Türkiye ve Yunanistan turizmde el sıkıştı

Almanya Dışişleri Bakanlığı, 1 Temmuz itibarıyla reddedilen vize başvurularına yönelik itiraz sürecini tamamen kaldıracağını açıkladı.
Turizm

Almanya’dan vize başvurularında radikal değişiklik

Sonraki
Tahtalı, beyaza büründü

Tahtalı, beyaza büründü

  • Ksamil Gezi Rehberi

    Ksamil Gezi Rehberi: Avrupa’nın Yeni Tatil Cenneti

    922 shares
    Share 369 Tweet 231
  • İtalya Plajları ve En iyi 10 İtalya Plajı

    659 shares
    Share 264 Tweet 165
  • En Güzel İspanya Plajları: Muhteşem 10 Plaj

    528 shares
    Share 211 Tweet 132
  • Roma’da Denize Girilecek Yerler: Top 10

    452 shares
    Share 181 Tweet 113
  • Tiran’dan Sarande’ye Nasıl Gidilir?

    436 shares
    Share 174 Tweet 109

En Çok Takip Edilenler

Adalar (224) Antalya (326) Balayı (395) Balayı Tatili (320) Balayı Turları (166) Dubai (331) En Güzel (274) En iyi (152) Ertuğrul Günay (328) Gezilecek Yerler (164) Kayak (422) Kurban Bayramı (127) Küba (413) Londra (209) Lux (130) Lux Oteller (129) Lüks Otel (120) Maldivler (383) Mehmet Ersoy (122) Mehmet Nuri Ersoy (216) Mykonos (122) Otel (173) oteller (134) Pegasus Hava Yolları (196) Roma (129) Tatil (181) Tayland (187) Tropik Adalar (227) Turizm (168) Turizm Bakanı (375) Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy (120) Turizm Haberleri (210) TURSAB Başkanı (481) TÜRSAB (496) Türk Hava Yolları (567) Türkiye (1640) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (279) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (202) Venedik (207) Yunan Adaları (374) Yunanistan (564) İspanya (205) İstanbul (512) İstanbul Havalimanı (201) İtalya (187)
WTS Ayın Fırsatı

En Çok Okunanlar

  • En Güzel Midilli Plajları

    En Güzel Midilli Plajları: Top 15

    98 shares
    Share 39 Tweet 25
  • Roma’da Denize Girilecek Yerler: Top 10

    452 shares
    Share 181 Tweet 113
  • Ksamil Gezi Rehberi: Avrupa’nın Yeni Tatil Cenneti

    922 shares
    Share 369 Tweet 231
  • En Güzel İspanya Plajları: Muhteşem 10 Plaj

    528 shares
    Share 211 Tweet 132
  • Arnavutluk’un Yıldızı: En Güzel Durres Plajları

    211 shares
    Share 84 Tweet 53
Çocuk Tatilleri
TurizmTatilSeyahat Anadolu Ajansı Abonesidir.
2008 © TTS & Turizm Gazetesi

En Son Haberler

Ibiza, yalnızca elektronik müzik tutkunlarının değil; doğaseverlerin, tarih meraklılarının ve çocuklu ailelerin de radarında.

Tarih, eğlence ve huzurun buluştuğu Akdeniz cenneti: Ibiza

Türk Devletleri Teşkilatı 10. Turizm Bakanları Toplantısı'nda, Ankara'nın 2026 yılı için "Türk Dünyası Turizm Başkenti" ilan edilmesi kararı alındı

Ankara, Türk Dünyası Turizm Başkenti ilan edildi

Avrupa Birliği'ne 2007'de katılan Bulgaristan, uzun süredir beklediği Euro Bölgesi üyeliğine 1 Ocak 2026’da adım atacak.

Bulgaristan 1 Ocak’ta Euro’ya geçiyor

Facebook’ta Beğen

Ücretsiz Abone olun.


Türkiye ve dünyadaki en önemli turizm haberleri e-posta adresinize gelsin.

Best Choice

  • En iyiler
    • Lüks Oteller
  • Balayı Tatili
    • Balayı Adaları
    • Balayı Otelleri
    • Balayı Yerleri
    • Balayı Turları
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Kültür
  • Magazin
  • Sağlık
  • Genel

2020 © Turizm Tatil Seyahat Turizm Gazetesi   |   (xml news rss)

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Otel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Fuarlar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Dünya
  • English [EN]

2020 © Turizm Tatil Seyahat Turizm Gazetesi   |   (xml news rss)

Araç çubuğuna atla