Cuma, 3 Nisan 2026
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
Abone Ol
  • Anasayfa
  • Turizm
    • Son Dakika
    • Dünya
    • Türkiye
    • Teknoloji
    • En iyiler
  • Sektörel
    • Fuarlar
    • Otel
    • Lüks Oteller
    • Yurtdışı Otelleri
    • Yurtiçi Otelleri
    • Balayı Otelleri
    • Butik Oteller
  • Alışveriş
  • Ekonomi
    • İş Dünyası
    • Emlak
  • Tatil
    • Tatil Planlaması
    • Tatil Bölgeleri
    • Tatil Paketleri
    • Tatil Promosyonları
    • Balayı Tatili
    • Küçük Kaçamaklar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
    • En iyiler
    • En Güzeller
    • Top 10
    • Balayı Adaları
    • Plajlar
    • Gezi
      • Dünya
      • Avrupa
      • Yunan Adaları Rehberi
    • Seyahat Fikirleri
  • Kültür
    • Eğitim
    • Kültür & Sanat
    • Eğlence
    • Etkinlikler
  • Magazin
    • Moda
    • Fotoğraflar
  • Sağlık
  • Genel
    • Röportajlar
    • Yurtdışı Promosyon
    • Yurtiçi Promosyon
    • Otomobil
    • Promosyon
    • Yeme & İçme
    • Videolar
    • Medya
    • İlanlar
    • 7/24 Destek Hattı
  • Anasayfa
  • Turizm
    • Son Dakika
    • Dünya
    • Türkiye
    • Teknoloji
    • En iyiler
  • Sektörel
    • Fuarlar
    • Otel
    • Lüks Oteller
    • Yurtdışı Otelleri
    • Yurtiçi Otelleri
    • Balayı Otelleri
    • Butik Oteller
  • Alışveriş
  • Ekonomi
    • İş Dünyası
    • Emlak
  • Tatil
    • Tatil Planlaması
    • Tatil Bölgeleri
    • Tatil Paketleri
    • Tatil Promosyonları
    • Balayı Tatili
    • Küçük Kaçamaklar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
    • En iyiler
    • En Güzeller
    • Top 10
    • Balayı Adaları
    • Plajlar
    • Gezi
      • Dünya
      • Avrupa
      • Yunan Adaları Rehberi
    • Seyahat Fikirleri
  • Kültür
    • Eğitim
    • Kültür & Sanat
    • Eğlence
    • Etkinlikler
  • Magazin
    • Moda
    • Fotoğraflar
  • Sağlık
  • Genel
    • Röportajlar
    • Yurtdışı Promosyon
    • Yurtiçi Promosyon
    • Otomobil
    • Promosyon
    • Yeme & İçme
    • Videolar
    • Medya
    • İlanlar
    • 7/24 Destek Hattı
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
No Result
View All Result
Anasayfa Sektörel

Müzekart’a sınırlama getirildi

Sektörel, Seyahat, Turizm
Turizm Tatil Seyahat
21
SHARES
165
VIEWS
WhatsApp ile GönderPaylaşTweetle
İçerik gizle
1 Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Müzekart uygulamasında değişiklik yapıldı.
1.1 Rekor Topkapı Sarayı Müzesi’nde
1.1.1 Kapadokya, Ege ve Antalya’ya özel bölgesel kartlar
1.1.1.1 Ferdi kaza sigortası ilgiyi arttırdı
1.1.1.2 Bazı müzelerde ”randevulu sisteme” geçilebilir
1.1.1.2.1 Muhteşem Yüzyıl’daki aksesuarlar müzelerdeki satış mağazalarından

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Müzekart uygulamasında değişiklik yapıldı.

Daha önce 30 lira karşılığında 1 yıl boyunca bakanlığa bağlı müze ve ören yerlerine sınırsız ziyaret imkanı tanıyan Müzekart’la bundan böyle aynı müze yıl içinde ikinci kez ziyaret edilemeyecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürü (DÖSİM) Murat Usta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ”Müzekart”, ”Müzekart+” ve ”Museum Pass İstanbul” adıyla 3 farklı türde kartla hizmet verildiğini söyledi.

1 Ocak 2013’ten itibaren Müzekart’ta, ”elektronik turnikeli geçiş kontrol sistemi”ne sahip müze ve ören yerlerinde yılda bir kez ücretsiz ziyaret yapabilme yönünde değişikliğe gidildiğini belirten Usta, 2008’den bu yana satılan Müzekart satış rakamının toplamda 3 milyon 630 bine ulaştığını bildirdi.

Usta, ”2012’de satılan Müzekart sayısı 843 bin 19, ziyaretini Müzekart’la gerçekleştiren kişi sayısı da 3 milyon 412 bin 573 oldu” dedi.

Rekor Topkapı Sarayı Müzesi’nde

En fazla Müzekart satışı yapılan müzenin 150 bin 766 ile Topkapı Sarayı Müzesi olduğunu belirten Usta, şöyle konuştu:
”Şu anda 54 müzemizde turnike sistemimiz var. Karttaki sınırlama da bu durumdan kaynaklanıyor. Diğer yerlerde yine sınırsız giriş özelliği sürüyor. Bunları kesinlikle ticari kaygılarla yapmış değiliz. Zaten bakanlık açısından Müzekart’ın ticari bir ürün olmadığı ortada ama kültürel varlıklarımızı da korumalıyız. Müzelerin fiziksel taşıma kapasitelerinin zarar görmemesi gerekiyor. Zaten istatistiklere göre Müzekart’ta ortalama kullanım oranı 1,8. Yani aynı ortalamada bir Müzekart en fazla iki müzeyi geziyor. Ayrıca vatandaşımıza daha geniş olanaklar sunan Müzekart+’ın öne çıkmasını istiyoruz. Müzekart+’ta sınırsız giriş imkanı devam ediyor.”

Kapadokya, Ege ve Antalya’ya özel bölgesel kartlar

Gelecek günlerde başta Kapadokya olmak üzere bölgesel kartlar yapmayı planladıklarını da anlatan Usta, ”Antalya ve Ege’deki müzeleri kapsayacak bölgesel kartlarla ziyaretçilere hizmet vermeyi düşünüyoruz. Aynı zamanda yılın Noel, bayramlar, sömestr tatili gibi özel zaman dilimleri için dönemsel kartlar da yapmak istiyoruz” dedi.

Ferdi kaza sigortası ilgiyi arttırdı

Müzekart’a getirilen sigorta sisteminin kısa zaman olmasına rağmen satışlara önemli oranda ivme kazandırdığını ifade eden Usta, şunları kaydetti:

”Müzekart daha çok seyahatle ilintili bir kart. Müzekart’a eklenen ferdi kaza sigortası vatandaşa hiçbir şekilde ek külfet getirmiyor. Oradaki sigorta primini biz üstleniyoruz. Vatandaş 30 lira karşılığında Müzekart’ı alıyor ve o andan itibaren 1 yıl boyunca başına gelebilecek kazalara karşı 10 bin liraya kadar sigortalanıyor.”

Bazı müzelerde ”randevulu sisteme” geçilebilir

Bazı müzelerin mekanlarının tarihi özellik taşıması nedeniyle fiziksel kapasitesinin çok fazla zorlanmaması gerektiğinin altını çizen Usta, Uludağ Üniversitesi’nden bir akademisyenle müzelerdeki ziyaretçi sirkülasyonunu analiz etmeye çalıştıklarını bildirdi.
Tarihi müzeler için gelecek yıl randevulu sisteme geçilebileceğini bildiren Usta, şöyle devam etti:

HOT AFFILIATES

”Müzelerin daha ferah, daha tercih edilebilir ziyaret imkanının olduğu anlarda farklı fiyatlarla müze bileti edinmeyi olanaklı hale getirebileceğimiz bir model üzerinde çalışıyoruz. Nerelerde yoğunluk var bunları belirlemeye çalışıyoruz. Dolmabahçe Sarayı bunu başarılı bir şekilde uyguluyor. Tüm Türkiye’de buna bir anda geçmek belki imkansız ancak biz analizlerimizi tamamladıktan sonra kimsenin mağdur olmaması lazım. İstanbul artık yılda 10 milyona yakın yabancı turist ağırlıyor bu çok önemli. 2030’da bunun birkaç misli turist ağırlayabileceğimiz düşünülürse Topkapı Sarayı’nı, Ayasofya’yı büyütemeyeceğimize göre o sirkülasyonu idare edecek başka yöntemler bulmamız gerekecek.”

Bakanlığın hedefinin gelecekte bütün müzelerin ücretsiz hizmet vermesi olduğuna dikkati çeken Usta, ”Bakanlık gişe gelirlerine ihtiyaç duymayacak bütçe olanaklarına kavuşursa veya gişe gelirlerini müze içindeki mağaza, kafeterya, sergiler gibi başka kanallarla temin eder hale gelirse bu hedefe ulaşmak mümkündür. Nihai hedef budur ancak şu an bu kararı alacak noktada değiliz” dedi.

Muhteşem Yüzyıl’daki aksesuarlar müzelerdeki satış mağazalarından

Osmanlı’yı konu edinen dizilerin rüzgarının son dönemde müzelerdeki ziyaretçi sayısına da etki ettiğini kaydeden Usta, ”Özellikle Topkapı Sarayı Harem bölümünü doğrudan etkiliyor. Muhteşem Yüzyıl dizisinde kullanılan ürünlerin bazıları da müze mağazalarımızdan gidiyor. Yani dileyenler aynı ürünleri müze mağazalarında bulabiliyor” diye konuştu.

HOT AFFILIATES
Önceki

Türkiye, sağlık turizminde dünya liderliğini hedefliyor

Sonraki

Küba, çıkış vizesini kaldırdı

İlgili Yazılar

Zanzibar, beyaz kumlarının ötesinde kültürü, doğası ve deneyimleriyle ezberi bozuyor.
Adalar

Zanzibar: Okyanusun ortasında saklı bir hazine

Bali’ye ne zaman gidilir? Endonezya’nın en çok tercih edilen tatil destinasyonlarından Bali, dört mevsim sıcak iklimiyle dikkat çekiyor.
Adalar

Bali’ye ne zaman gidilir?

Maldivler’de yer alan Constance Halaveli, doğayla iç içe ama üst düzey hizmet sunan yapısıyla dikkat çekiyor.
Adalar

Maldivler’de lüksün sade hali: Constance Halaveli

Kredi kartı limitlerinin azaltılması kararı sonrası turizm sektöründen dikkat çeken bir adım geldi.
Turizm

Kredi kartı limiti düşürüldü, turizmden yeni hamle!

İspanya Konsolosluğu’nun aracı kurumu, İstanbul ve Ankara’dan yapılacak başvurular için Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarına ait vize randevularını sisteme ekledi.
Genel

İspanya vizesi randevuları açıldı

Nisan ayında hangi ülkelere gidilir? Baharın kendini iyice hissettirdiği nisan ayı, seyahat planları için en cazip dönemlerden biri.
Avrupa

Nisan ayında hangi ülkelere gidilir?

Sonraki
Turizm Tatil Seyahat

Küba, çıkış vizesini kaldırdı

  • Ksamil Gezi Rehberi

    Ksamil Gezi Rehberi: Avrupa’nın Yeni Tatil Cenneti

    982 shares
    Share 393 Tweet 246
  • İtalya Plajları ve En iyi 10 İtalya Plajı

    686 shares
    Share 274 Tweet 172
  • En Güzel İspanya Plajları: Muhteşem 10 Plaj

    651 shares
    Share 260 Tweet 163
  • Roma’da Denize Girilecek Yerler: Top 10

    581 shares
    Share 232 Tweet 145
  • THY’nin ABD uçuşları yeniden başladı

    533 shares
    Share 213 Tweet 133

En Çok Takip Edilenler

Adalar (224) Antalya (330) Balayı (406) Balayı Tatili (326) Balayı Turları (166) Dubai (335) En Güzel (274) En iyi (152) Ertuğrul Günay (328) Gezilecek Yerler (164) Kayak (425) Kurban Bayramı (127) Küba (414) Londra (210) Lux (130) Lux Oteller (129) Lüks (123) Maldivler (398) Mauritius Adası Haberleri (121) Mehmet Ersoy (122) Mehmet Nuri Ersoy (221) Mykonos (122) Otel (174) oteller (135) Pegasus Hava Yolları (196) Roma (135) Tatil (197) Tayland (188) Tropik Adalar (227) Turizm (198) Turizm Bakanı (375) Turizm Haberleri (210) TURSAB Başkanı (481) TÜRSAB (507) Türk Hava Yolları (567) Türkiye (1644) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (279) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (202) Venedik (211) Yunan Adaları (375) Yunanistan (579) İspanya (209) İstanbul (514) İstanbul Havalimanı (201) İtalya (196)
Yunanistan da Satılık Lüks Villa Yunanistan da Satılık Lüks Villa Yunanistan da Satılık Lüks Villa
TurizmTatilSeyahat Anadolu Ajansı Abonesidir.
2008 © TTS & Turizm Gazetesi

En Son Haberler

Zanzibar, beyaz kumlarının ötesinde kültürü, doğası ve deneyimleriyle ezberi bozuyor.

Zanzibar: Okyanusun ortasında saklı bir hazine

Bali’ye ne zaman gidilir? Endonezya’nın en çok tercih edilen tatil destinasyonlarından Bali, dört mevsim sıcak iklimiyle dikkat çekiyor.

Bali’ye ne zaman gidilir?

Maldivler’de yer alan Constance Halaveli, doğayla iç içe ama üst düzey hizmet sunan yapısıyla dikkat çekiyor.

Maldivler’de lüksün sade hali: Constance Halaveli

Facebook’ta Beğen

Ücretsiz Abone olun.


Türkiye ve dünyadaki en önemli turizm haberleri e-posta adresinize gelsin.

Best Choice

  • En iyiler
    • Lüks Oteller
  • Balayı Tatili
    • Balayı Adaları
    • Balayı Otelleri
    • Balayı Yerleri
    • Balayı Turları
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Kültür
  • Magazin
  • Sağlık
  • Genel

2020 © Turizm Tatil Seyahat Turizm Gazetesi   |   (xml news rss)

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Otel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Fuarlar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Dünya
  • English [EN]

2020 © Turizm Tatil Seyahat Turizm Gazetesi   |   (xml news rss)

Araç çubuğuna atla