Ukrayna’ya 10 Eylül’den itibaren; Kiev Borispil, Odesa ve Simferopol Havaalanları ile Odesa Limanı’ndan girecek, Türk vatandaşları, 30 ABD Doları karşılığında kapıda 15 günlük tek girişli vize alabilecek.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, başkent Kiev Borispil Havaalanı Terminal B binasından pasaport kontrolünden önce “Consular Department Visa” tabelası taşıyan bölümde vize verilecek. Ülkeye girecek olan kişilerin vize başvurusu sırasında bir form doldurması gerekecek. Vize vermek üzere sadece bir Ukraynalı görevli bulunacağını belirten yetkililer vize başvurusunda bulunan vatandaşların sayısına bağlı olarak belirli bir süre sırada bekleme zorunda kalınabileceği konusunda uyardı.
KAPIDA VİZENİN ŞARTLARINA DİKKAT
Kiev Büyükelçiliği ise resmi sitesinden yaptığı duyuruyla herhangi bir mağduriyete yol açılmaması için, sınırda vize uygulamasından yararlanmak isteyen vatandaşları bilgilendirdi.
Büyükelçilikten yapılan açıklamada kapıda vizenin şartları şöyle:
– Ukrayna’ya 15 günü aşacak süreler için seyahat etmek isteyen vatandaşlar Ukrayna’nın ülkemizdeki temsilciliklerinden amacına uygun (transit, kısa süreli ikamet veya uzun süreli ikamet) vize alarak Ukrayna’ya gelmeleri gerekmektedir.
– 15 günü aşmamak kaydıyla turistik amaçlı olarak Ukrayna’yı ziyaret etmek isteyen vatandaşların; Kiev Borispil, Odesa ve Simferopol Havaalanları ile Odesa Limanı sınır kapılarında vize alabilmeleri için mutlak surette bir seyahat acentesi “voucher”ı, otel rezervasyon belgesi veya seyahatin turistik amaçlı olduğunu gösteren benzer bir belge ile dönüş biletlerini ibraz etmeleri gerekiyor. Kişilerin bununla birlikte seyahatlerinin amacının turistik olduğunu sınır kapılarında görevli yetkililere belirtmeleri gerekmekte.
– Akraba, tanıdık ve arkadaş ziyaretleri turistik seyahat kapsamına girmemekte, özel amaçlı olarak değerlendirilmektedir. Özel amaçla Ukrayna’ya gelmek isteyen şahıslar mutlak surette Ukrayna’nın ülkemizdeki temsilciliklerinden vize almalıdırlar.
– 1 Haziran 2011 tarihli Ukrayna Bakanlar Kurulu kararı uyarınca, aşağıda maddeler halinde belirtilen durumlarda Ukrayna makamları sınır kapılarında yabancı ülke vatandaşlarına vize itasından imtina edebileceklerdir.
1) Milli Güvenliği ya da kamu düzenini sağlamanın gerektiği durumlarda,
2) Ukrayna vatandaşlarının ya da Ukrayna’da yaşayan diğer kişilerin sağlığını, haklarını ve yasal çıkarlarını tehdit edebilecek bir durumla karşılaşıldığında,
3) Söz konusu şahıs hakkında veritabanında Ukrayna’ya girmesine engel teşkil edecek bir kayda rastlandığında,
4) Sahte pasaportla giriş yapılmaya çalışıldığında,
5) Kasıtlı şekilde sahte belge ya da doğru olmayan bildirimde bulunulduğunda,
6) Ukrayna’yı daha önce ziyaret etmiş olan yabancı ülke vatandaşının Ukrayna’da önceki kalışı süresince bir suç işlediği tespit edildiğinde,
7) Yabancı ülke vatandaşı tarafından Ukrayna’yı ziyaret amacı Ukrayna makamlarına yanlış olarak ifade edildiğinde,
8 ) Yabancı ülke vatandaşının, vizenin geçerlilik süresinin bitiş tarihinden önce Ukrayna’dan çıkacağını gösteren belgenin bulunmaması halinde.
UKRAYNA KÖKLÜ VİZE REFORMU YAPTI
1 Haziran’da gerçekleşen Ukrayna Bakanlar Kurulu toplantısında onaylanan 567 numaralı kararname ile birlikte; ‘Ukrayna’ya giriş ve transit olarak geçişin yapılması amacıyla vize işlemlerinin uygulanması kuralları’ yeniden düzenlendi.
Ukrayna, yeni düzenleme ile vize alanındaki yasal çerçevesinin çağın gereksinimlerini karşılaması, AB mevzuatına uyum ve aynı zamanda yasa dışı göçle mücadele konusunda devlet organlarının faaliyetlerinin daha efektif hale getirilmesi amaçlanıyor.
Bakanlar Kurlunun yayınladığı kararname ile birlikte ülkede; yabancıların uzun vadeli kalmaları, yabancı sivil toplum örgütlerinin, yabancı ticari kuruluşların ve Ukrayna genelinde faaliyet gösteren yabancı bankaların temsilcilerine istihdam sağlanması konuları da düzenlendi.
VİZE TİPİ 22’DEN 3’E İNDİRİLDİ
Hayata geçecek köklü vize reformuyla vize tiplerinin sayısı da 22’den 3’e indiriliyor. Yeni uygulamayla vize tipleri; transit geçişler için ‘B’, kısa vadeli girişler için ‘C’ ve uzun süreli girişler için ‘D’ şeklinde sınıflandırıldı.
Toplu vizelerin kaldırıldığı düzenlemede; Guatemala, Malezya, Meksika, Panama, Singapur ve Hırvatistan gibi ülkelerin vatandaşlarının Ukrayna’ya kısa süreli girişlerinde de davetiye şartı iptal edildi.
VİZE TALEBİNE RET GELENE MAHKEME YOLU
Kararname ile birlikte artık Ukrayna yabancı uyruklu vatandaşlar ile vatandaşlığı olmayan şahısların, vize taleplerine neden “ret” cevabının verildiğini yazılı olarak bildirecek. Vize talebine ret cevabı gelen yabancılar karara itiraz edebilecek ve gerektiği takdirde haklarını mahkemede arayabilecek.
Bununla birlikte vize ücretleri de düzenlendi. Artık yabancıların vize işlem ücretleri de sabitlendi; tek girişli vize 85 dolar, çift girişli vize 130 dolar, çok giriş çıkışlı vize 200 doları olacak.