Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya’nın Yaroslavl kentinde düzenlenecek Küresel Politika Formu’na katılmak üzere Moskova’ya geliyor.
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in şeref konuğu olarak davet edilen Gül, “Toplumsal Çeşitlilik Çağında Modern Devlet” temasının ele alınacağı kapanış oturumunda bir konuşma yapacak. Rusya ziyareti vesilesi ile Moskovski Komsomolets gazetesi ve Türkiye gündemi ile Rusça olarak yayınlanan www.mk-turkey.ru haber portalına özel röportaj veren Gül, iki ülke ilişkilerinin uzun vadeli planlar çerçevesinde geliştiğini, özellikle vizesiz ziyaretlerle ilgili başlatılan 30 günlük sürecin 90 güne çıkarılması ile ilgili Rusya’ya teklif sunduklarını söyledi.
Rusya ve Türkiye ilişkilerinin tüm bölgenin barış, istikrar ve refahına katkı sağladığını ifade eden Gül, “Rusya Federasyonu ile ilişkiler özelde Türkiye’nin komşuları ve yakın çevre ülkeleri ile ortaklaşa güvenlik, istikrar ve işbirliği ortamı inşa etme emeli, genelde ise, çok yönlü ve dengeli dış politika anlayışının başlıca unsurlarından biridir. Olumlu ilişkilerimiz tüm bölgenin barış, istikrar ve refahına katkıda bulunmaktadır. Bu çerçevede Rusya ile samimi ve açık bir diyalog içinde olmaya, karşılıklı güven ortamının korunması ve güçlendirilmesi bakımından önem vermekteyiz.
Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında sık aralıklarla gerçekleştirilen karşılıklı üst düzey ziyaretler ve sürekli gelişen ekonomik-ticari ve enerji bağlarımız Türk-Rus ilişkilerinin niteliğini ve kapsamını son yıllarda değiştirmiştir. Bölgemizde önemli bir aktör olan Rusya ile yoğunlaşan ilişkilerimizin hem bölgesel hem küresel planda olumlu etkileri olacağını düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
TÜRKİYE TEK TARAFLI OLARAK SÜREYİ 60 GÜNE ÇIKARDI
Geçen yıl Mayıs ayında Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’in Türkiye ziyaretinde kurulan ve ilk toplantısı gerçekleştirilen Üst Düzey İşbirliği Konseyi ve imzalanan anlaşma ve belgelerle iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir boyuta taşındığını ve iki ülke işbirliğinin kurumsal bir nitelik kazandığına değinen Gül, “Başbakan Sayın Erdoğan’ın 15-17 Mart 2011 tarihlerinde Rusya Federasyonu’na yaptığı ziyaret sırasında Konsey’in ikinci toplantısı gerçekleştirilmiş, yine bu ziyaret sırasında Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında Vize Muafiyeti ve Geri Kabul Anlaşmalarının yürürlüğe girmesi için Nota teatisi yapılmıştır. Söz konusu anlaşmalar 16 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Böylelikle her iki ülke vatandaşlarının 30 günü aşmayan turistik, iş ve özel amaçlı karşılıklı seyahatleri vizesiz yapılmaya başlanmıştır. Ardından Türkiye tek taraflı olarak aldığı bir kararla, Rus vatandaşlarının vizesiz Türkiye’de kalış süresini 31 Aralık 2011 tarihine kadar 60 güne çıkartmıştır. Bu sürenin karşılıklı olarak 60 güne, hatta Rus tarafınca da uygun görülürse 90 güne çıkarmaya hazır olduğumuz Rus makamlarına bildirilmiştir. Vizesiz seyahatin Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında, başta ekonomi, ticaret, ulaştırma ve turizm olmak üzere, çeşitli alanlarda ilişkilerin daha da yoğunlaşmasına, iki ülke arasındaki insani temasların artmasına, halklarımızın birbirini daha iyi tanımasına ve yakınlaşmasına önemli katkıda bulunacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.
Ticari ve ekonomik işbirliğinin iki ülke arasındaki ilişkilerin lokomotifi olduğunu vurgulayan Gül, 2010 yılında 26.5 milyar dolar olarak kaydedilen Rusya’yla ikili ticaret hacminin önümüzdeki beş yıl içerisinde 100 milyar dolara çıkartılmasının hedeflendiğini söyledi. Gül enerji alanındaki ilişkilerin de önümüzdeki dönemde hayata geçirilecek yeni projelerle işbirliği ve ortaklığın daha da gelişmesi için önemli birer fırsat teşkil edeceğini kaydetti.
GÜL, RUSLARI ALTERNATİF TURİZME DAVET ETTİ
Turizm açısından iki ülke ilişkilerinin geldiği noktayı değerlendiren Gül, sağlam temeller üzerinde gelişen ekonomik ilişkiler açısından turizm sektörünün özel bir yeri olduğunu ifade etti. 2008 itibariyle 2,9 milyon olan Türkiye’yi ziyaret eden Rus turist sayısının küresel ekonomik krize rağmen, 2009 yılında 2,7 milyon olarak kaydedildiği ve 2010’da bu rakamın 3,1 milyona ulaştığını kaydeden Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin Rus turistler açısından en çok tercih edilen ülke olmaya devam etmesine büyük önem atfettiklerini belirtti.
“Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında mevcut Turizm Karma Komisyonu bu alandaki ilişkilerimizin düzenli olarak gözden geçirilmesine ve yeni işbirliği alanları belirlenmesine hizmet etmekte, Rusya Federasyonu’ndan gelen turistlerin beklentilerine uygun düzenlemeler yapılmasına katkıda bulunmaktadır.” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Gül, “Rus dostlarımızın ülkemizde bulundukları süre içinde güvenliklerinin sağlanmasına, Türk misafirperverliğine yakışır şekilde ağırlanmalarına ve Türkiye’den güzel anılarla dönmelerine büyük önem atfediyoruz.
Türkiye’nin turizm alanında en çok tercih edilen ülke olmasının nedeni sadece sahip olduğu deniz-güneş-kum gibi doğal güzellikler değildir. Ülkemiz aynı zamanda sağlık, kültür ve inanç turizmi, kış sporları turizmi, golf turizmi ve doğa sporları turizmi gibi alanlarda da dünyada sayılı merkezlerden biri haline gelmeye başlamıştır. Bilhassa sağlık turizmi çerçevesinde Türkiye’ye sadece bölge ülkelerinden değil, gelişmiş Batılı ülkelerden de hatırı sayılı miktarda ziyaretçi akını olmaktadır. Rus dostlarımızı sunduğumuz bu imkanlardan da yararlanmaya davet ediyoruz.” önerisinde bulundu.