Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan Muzeon Sanatlar Parkı, yenilenen yüzüyle şimdi çok daha eğlenceli…
Muzeon, Moskova’da her zaman gözde ve özel parklarından biriydi. “Heykel parkı” diye ünlendi. Ama yıllar içinde hiç yerinde saymadı. Hep yenilenerek, güzelleşerek hayatımızın odağındaki yerlerden biri olmayı hak etti. Çok eski yıllarda, nehir kıyısında ressamların tablolarına bakıp yürürken mola verdiğimiz, aynı zamanda Sovyet devri sonrası yıkılan ünlü heykelleri bir arada bulduğumuz bir mekandı. Şimdi artık Gorki Park ile Kırım köprüsünün altında birleşti, açıldı, kafelerle şenlendi.
Rusya’nın Sesi Radyosu Muezon’un yeni yüzünü tanıttı;
“Moskova’da çok ilgi çekici, hatta eşi görülmemiş bir yer var: Art-muzeon Sanatlar Parkı. “Muzeon” Antik Yunanca “Sanatlar Tapınağı” anlamına geliyor ve Sanatlar Parkı bu adı haklı olarak kazanmıştır.
Burada açık havada heykeller yerleştirilmiş. Park, Moskovalıların çok sevdikleri gezinti yeri haline geldi. Park, Moskova nehrinin kıyısında, ünlü Tretyakov galerisinin şubesi yanı başında yer almış.
Geçen yüzyılın 90’lı yıllarında yani perestroyka sırasında başkentte Sovyet dönemine ait devlet adamlarının şerefine kurulan anıtların çoğu demonte edildi. O zaman kent hükümeti, anıtların bir yerde toplanması hakkında karar aldı. Açık havada Heykeller Müzesi kurulmaya başladı. Yavaş ta olsa koleksyon artıyordu. Şimdi burada 700 civarında heykel var, çoğu Sovyet dönemine ait seçkin eserlerdir. Örneğin, “Barış istiyoruz” adlı anıt. Heykeli yapan ustanın adı Vera Muhina. Bayan Muhina, Stalin Ödülünü 5 kez alan seçkin usta, Sovyetler Birliği halk ressamı olmaktan başka, ülke dışında da genişçe ün kazanmıştı.
“İşçi ve Çiftçi kadın” kompozisyonu, 1937 yılında Paris’te düzenlenen Dünya Sergisindeki Sovyet pavyonunu süslüyordu. Bugün ise kompozisyon Moskova’nın en ünlü anıtlarından biri. Şimdi Muzeon’da yer alan heykelin idesi Kore savaşının başladığı 1950 doğdu. Ressam, yakın bir geçmişte İkinci Dünya savaşının dehşetlerini yaşamış olan gezegende barışa çağıran kompozisyon yarattı. “Barış istiyoruz” kompozisyonu, aslına bakılırsa, bir nevi heykel biçiminde bir pankart halini aldı.
Burada değişik türlerde yapılan “apolitik” heykeller de görmek olası. Örneğin, seçkin fizikçiler Albert Einstein ve Niels Bohr bankta oturup pipo içiyor. Herhalde, bilimsel problemleri tartışıyorlar. Bu, Muzeon Parkının en ilgi çekici heykellerinden biri ve anlaşıldığına göre en rağbette olanıdır. Buna kanaat getirmek için, Muzeon’un İnternet sitesine girmek yeterdir.
Bundan başka parkta müzik konserlerinin düzenlenmesi, konferansların okunması için bir alan da var. Burada sanat tarihçisi ve mimarların konferanslar verdiği yaz okulu da faaliyette bulunuyor. Doğu avlu, parkın gururu: Asya stilinde mimari yapılar ve fıskiye. Ayrıca “Muzeon’da” kentte en küçük kütüphane bulunuyor: iki tezgah ve parkın ziyaretçileri tarafından bırakılan kitap dolabı var.”
Muezon parka en yakın metro Oktyabrskaya.