Kültür Bakanlığı’nın desteği ve sektör temsilcileri ile ilgili belediyelerin katılımıyla Ankara’da düzenlenen Türkiye’nin ilk Kültür Turizm Zirvesi, ülke genelinde gerçekleştirilen başarılı kültür turizmi uygulamalarını bir araya getirdi.
Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın açılışını yaptığı zirveye Bursa adına katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Uludağ’dan termale, tarihi çarşılardan müzelere ve kültür yollarına kadar Bursa’nın kültür değerlerini tanıttı.
Zirvenin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, son 8 yılda yapılanlarla Türkiye’ye gelen turist sayısını 13 milyondan 28,6 milyona yükselttiklerini söyledi.
Bakan Günay, “Toplam turizm gelirlerimiz bugün 25 milyar dolara ulaşmıştır. Ancak biz istiyoruz ki, turizmin getirilerinden Türkiye’nin bütünü yararlansın. Daha önce geniş-deniz-kum olarak özetlenen turizm bugün; kış turizmine, termal turizmine, kongre turizmine ve bunun gibi farklı alanlara dağılmıştır. Eskiden Yunanistan’ın yıllık turist rakamlarını hayal ederdik, bugün Yunanistan’ın 2 katı, Mısır’ın 3 katı turist alıyoruz.” dedi.
Zirvede daha sonra, Türkiye’nin değişik bölgelerinde gerçekleşen başarılı turizm uygulamaları masaya yatırıldı. Bursa’da gerçekleştirilen başarılı uygulamaları anlatmak üzere zirveye davet edilen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, turizm sektörü temsilcileri, belediye başkanları, sivil toplum örgütleri ve üst düzey bürokratlardan oluşan 500’ü aşkın katılımcıya, son dönemde yapılan çalışmaları ve bu çalışmalarda temel aldıkları ilkeleri anlattı.
“TARİHİN BÜTÜN DÖNEMLERİNDEN KALAN ESERLERE AYNI HASSASİYETİ GÖSTERİYORUZ”
Roma, Bizans, kısmen Selçuklu ve genellikle Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Bursa’da tüm tarihi eserlere, mülkiyetin kime ait olduğuna bakılmaksızın el atıldığını anlatan Başkan Altepe, ilk olarak Bursa kalesini ayağa kaldırarak işe başladıklarını kaydetti.
Surların ve sur kapılarının restorasyon süreçlerini, bu süreçlerde yaşanan bürokratik sorunları anlatan Başkan Altepe, “Kale düşerse kent düşer, o nedene işe surlardan başladık. Sur kapıları birer birer ayağa kaldırıldı. Şimdi surların kalan kısımları da restore ediliyor. Hedefimiz, surların hâkim noktasındaki Bey Sarayı’nı ayağa kaldırmak.” diye konuştu.
Kale’de yürütülen çalışmalara paralel olarak tarihi çarşılarda da belirli bir konsept dahilinde çalışma başlattıklarını ifade eden Başkan Altepe, Uzun Çarşı, Okçular, Tuz Han, Tuz Pazarı, Geyve Han, Galle Han, Gökdere Medresesi, Kayan Çarşısı, Kütahya Hanı, Ördekli Hamamı, Haraççıoğlu, Seyyid Usul Tekkesi, İncirli Hamamı, Kayıhan Hamamı, Mahkeme Hamamı, Fabrika-i Humayun, Sümbüllü Bahçe Konağı ve Eskişehir Hanı restorasyonları ile sivil mimarlık örneği Bursa konakları ve sosyal tesis yapılan anıtsal eserlerin restorasyonları hakkında bilgi verdi.
Restorasyonların yanı sıra, endüstri mirasının yaşatılması bağlamında Tekstil Sanayi Müzesi ve hem Bursa’nın binlerce yıllık tarihini göstermesi bakımından hem de insanlık tarihine sunduğu yeni bilgiler bakımından çok önemli olan Arkeopark’ı anlatan Başkan Altepe, “Hangi tarihe, döneme ve medeniyete ait olursa olsun, mirasımız olan her esere sahip çıkıyor, geleceğe kazandırma heyecanını yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Başkan Altepe, Türkiye’de son dönemlerde yükselen anlayış olan ‘kültür yolu oluşturma’ projelerine Bursa olarak yaptıkları katkıyı da anlattı.
“EVLİYA ÇELEBİ KÜLTÜR YOLU’NU KÜLTÜR ROTALARI ARASINA KATMAK İSTİYORUZ”
Gezi ve anlatı sanatının ustası Evliya Çelebi’nin 1. hac yolculuğu olarak bilinen güzergâhı “Evliya Çelebi Kültür Yolu” adıyla kültür yolu rotaları arasına katmak için çalıştıklarını bildiren Başkan Altepe, şöyle devam etti:
“Kültür Bakanlığımızın desteği ve ünlü Osmanlı tarihçileri Caroline Finkel ve Kate Clow’un katkıları ile güzergâhta inceleme yapıldı. Hatta söz konusu güzergâhtaki rotaları, güzergâh üzerindeki yerleşimleri ve tarihi eserleri gösteren kitabı da bu zirveye yetiştirdik. UNESCO’nun da tanıdığı bu rota önümüzdeki dönemlerde Türkiye’nin önemli kültür yollarından olacaktır.”
Uludağ’dan Uluabat’a, somut olmayan kültür mirası çalışmalarından kültürel yayınlara ve köylerdeki restorasyonlara kadar pek çok çalışmayı dile getiren Başkan Altepe, bütün bu çalışmaların bir sonucu olarak bugün Bursa’da 20’yi aşkın otel inşaatının başladığını bildirdi.
Zirvede konuşan Tarihi kentler Birliği Danışma Kurulu ve ÇEKÜL Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise Anadolu’dan gelen tarihi miras projelerinin Ankara bürokrasisince aynı ilgiyle değerlendirilmediğini savundu.
Ankara bürokrasisi ile hesaplaşma mahiyetindeki konuşmasında Prof. Dr. Sözen, “Halk halkla buluşmadığı sürece kültür turizmi olmaz. Ankara’nın basacağı bir kitaba, bir broşüre artık ihtiyacımız yok, gidin Bursa’nın yaptığı kitaplara bakın. Hepsinde bizzat halkın kendisi var.” şeklinde konuştu.
Zirveye katılan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Şanlıurfa Belediye Başkanı Eşref Fakıbaba, Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün ve Gaziantep Belediye Başkanı Asım Güzelbey de bölgelerinde yaptıkları turizm yatırımlarını anlattı.
Konuşmaların ardından, zirveye katılan kuruluşların turizm değerlerini içeren stantları da gezildi. Ziyaretçiler Bursa standına özel ilgi gösterdi. Başkan Altepe, Bursa standını ziyaret eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, Urfa Belediye Başkanı Fakıbaba ve protokol üyelerine yayınlar ve Bursa’nın kültürel değerleri konusunda bilgi verdi.