Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, son yıllarda gelişigüzel yapılan restorasyon çalışmaları ile İshak Paşa Sarayı’nın yapısının bozulduğunu ve bu yapıyı artık orijinal hale getirmenin mümkün olmadığını söyledi.
Bir dizi inceleme ve programlara katılmak üzere Ağrı’ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Doğubayazıt ilçesinde bulunan İshak Paşa Sarayı ve Ahmed-i Hani Türbesi’nde incelemelerde bulundu.
Bakan Günay’a incelemelerinde Yatırım İşletmeler Genel Müdürü Zeki Can, Kültür Varlıkları Genel Müdürü Murat Süslü ve bakanlık müşavirleriyle ile Ağrı Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Ağrı Milletvekilleri M.Kerim Yıldız, Ekrem Çelebi, Fatma Salman Kotan ve diğer ilgililer eşlik etti.
Restorasyon çalışmaları devam eden İshak Paşa Sarayı’nın girişinde jandarmaya ait ‘Afgan’ isimli dedektör köpekle yakından ilgilenen Bakan Günay, saraya geçerek restorasyon çalışmaları hakkında ilgililerden bilgi aldı. Günay, Saray’ın her tarafını gezerek ilgililere çalışmaların düzenli
ve erken bitirilmesi talimatını verdi. Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm
Bakanı Günay, İshak Paşa Sarayı’nın özgün yapılardan birisi olduğunu ifade ederek, sarayın Dünya Miras Listesi’ne aday gösterildiğini hatırlattı.
Sarayla ilgili geçmiş yıllardan bu yana çeşitli uygulamalar yapıldığını belirten Günay, ama bu uygulamaların çok doğru olmadığını vurguladı. Günay, şunları kaydetti: ”İshak Paşa Sarayı için söylemiyorum, başka tarihi mekanlar için de söylüyorum.
Bazıları yapılara zarar vermiş. Ya da birinci avluda görüldüğü gibi zemin döşemesi yapılmış, ama drenaj düşürülmemiş. Suyun nereden akacağı düşünülmemiş. Halbuki orijinalinde bütün bunlar hesaplanarak yapılmış. Onun içi yüzyıllarca böyle kalmış. Son yıllarda yapılan çalışmalar maalesef yapısını bozmuş. Şimdi bizim bu yapıyı orijinal hale getirmemiz mümkün değil. Fakat yüzyıllarca ayakta kalacak şekilde yapı çalışması yapıyoruz. Bunun için ciddi bir kaynak ayırdı devletimiz. Fırsat buldukça da ben, Genel Müdürüm ve arkadaşlarımız da inceliyoruz. İnşallah 2012 yılında gördüğümüz bütün restorasyonlar bitmiş olacak. Burayı esas itibari ile bir müze yapacağız. Ama tabii bir yeme içme mekanı bunun içerisinde kafeterya, insanların hem doğayı hem de tarihi hissedebilecek bir ortam oluşturma çalışması içerisindeyiz.” dedi.
Doğubayazıt çevresinde hemen arkada Ağrı Dağı, Ağrı Dağı’nda da bir ‘Nuh’un Gemisi Efsanesi’ olduğunu hatırlatan Bakan Günay, bu konuyla ilgili de şunları söyledi: “Onunla ilgili de bazı düşüncelerimiz var. Bir meteor çukuru var. Onu da çevre düzeni ile birlikte ayağa kaldıracağız. Bütün bu coğrafyada tarihi eserlerimiz var. Amacımız hepsini ayağa kaldırmak. Ardahan’dan başlayıp Van’a kadar giden bir hat üzerinde özgün desinasyon çalışması yapacağız. Biz tarihi eserlerimizi korumak, kültür turizm olarak gelişme sağlamak için elimizden gelenini yapmaya çalışıyoruz. Bölge halkının da bunu sahiplenmesi, İl Özel İdarenin, sivil toplum kuruluşlarının bunu sahiplenmesi lazım. Barış ve esenlik ortamının, süreklilik kazanması işlerimizi kolaylaştıracaktır.
Hem de bu bölge insanın turizmden gelir elde etmesi, istihdam fırsatı bulması birlikte
mutlu yaşamanın kapsını aralayacaktır. İnşallah gelecek yıllarda güzel gelişmeleri hep beraber göreceğiz.”
Ertuğrul Günay, İshak Paşa Sarayı’nın yakınında bir yerleşim yeri olduğunu belirterek, Ahmed-i Hani Türbesi’nde de çalışmaların başladığını söyledi. Bakan Günay, şöyle devam etti: ”İnşallah orası da güzel bir görünüme kavuşacaktır. Dediğim gibi bölge turizm açısından çekim merkezi haline gelirse, biz burda başka yapıları da ayağa kaldıracağız. Moteller yapma küçük işletmeler yapma, çeşitli işleyişler yapmak için yatırımcıları buraya çekebiliriz. Bunların temeli bölgede barışın sağlanmasıdır. Tüm bölge, bu kör kurşunlardan bu serseri davranışlardan zarar göreceklerdir. O yüzden barış olursa, kardeşlik olursa çok daha güzel gelişmeleri burda görürüz.”
Günay, daha sonra beraberindekilerle Ahmed-i Hani Türbesi’ne geçerek burada bir süre dua etti. Türbe ziyareti öncesinde Ağrı Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AKYAD) Başkanı Mehmet İzci, Bakan Günay’a derneğe yaptıkları destek ve katkılardan ötürü plaket ile Ahmed-i Hani’nin Kürtçe eseri olan ‘Mem-u Zin’i isimli kitabı hediye etti. Ertuğrul Günay buradaki incelemelerin tamamladıktan sonra beraberindekilerle ”Ağrı Dağı Efsanesi Operası”nı izlemek için İshak Paşa Sarayı’na geçti.
[nggallery id=25]