Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sadece Türkiye’nin batı bölgesi değil, diğer bölgelerin de bir çekim merkezi haline geldiğini belirtti.
Günay, “Van’ın, bölgenin kaderini değiştirmede çok etkili olacağını düşünüyorum. Van’ı bir çekim merkezi haline getirirsek, Doğu Anadolu’da yeni bir yatırım, gelişme, bir sosyal dönüşüm ve yeni bir toplumsal gelişme fırsatı bulacağız.” dedi.
Bakan Günay, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açıklamasına ilişkin sorular üzerine ise “Turizmi de demokrasiyi, barışı, kardeşliği, laikliği geliştirebilecek önemli yollardan birisi olarak düşünüyorum. Herkes de kendi işini yaparsa sanıyorum Türkiye biraz daha ileri gider.” diye ifade etti.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu yıl 17’ncisi düzenlenen Van-Asya İpek Yolu Turizm, Ticaret ve Sanayi Fuarı’nın açılış törenine katılmak üzere Van’a geldi.
Ferit Melen Havaalanı’nda, Vali Münir Karaloğlu ile Emniyet Müdürü Ayhan Falakalı ve diğer ilgililer tarafından karşılanan Günay, Van Ticaret Sanayi Odası’nda verilen kahvaltının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Van’da bir turizm fuarı düzenlemeyi geçen yıl İzmir’de kararlaştırdıklarını belirten Bakan Günay, şunları söyledi:
”Türkiye’nin batı bölgesi değil, diğer bölgeleri de bir çekim merkezi haline geldi. Yeni sirkülasyonları da bu bölgelerde yapmalıyız diye düşündük ve Van’ı işaretledik. Çünkü Van doğal güzelliği ile Türkiye’nin tümünde, özellikle Doğu Anadolu’da çok ayrıcalıklı bir yer. Van, aynı zamanda çok zengin bir tarihe sahip. Van Kalesi, Hoşap Kalesi, Akdamar Adası, yakın yerde İshakpaşa Sarayı var. Biraz daha kuzeyde Ani Harabeleri var. Ahlat Selçuklu Anıtları var. Kısacası coğrafyası ve tarihi ile çok özel bir mekan Van. Bu nedenle Van’da turizm fuarı yapma niyetimiz herkes tarafından çok içtenlikle karşılandı.”
Van’da 17. kez düzenlenen Van Asya İpekyolu Ticaret ve Sanayi Fuarı’nın açılışının yapılacağını hatırlatan Bakan Günay, fuara bu yıl turizmi de ekleyerek bölgede bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade etti. Van’da ‘Turizm Arama Konferansı’ düzenleneceğini hatırlatan Bakan Günay, ”Van’da ilk kez bir turizm fuarı düzenleniyor. Van’ın, tüm bölgenin kaderini değiştirmede çok etkili olacağını düşünüyorum. Van’ı bir çekim merkezi haline getirirsek, Doğu Anadolu’da yeni bir yatırım, yeni bir gelişme, yeni bir sosyal dönüşüm ve yeni bir toplumsal gelişme fırsatı bulacağız. Bu nedenle Van’ın gelişmesi son derece önemli.” diye konuştu.
“BÖLGEDE BARIŞ OLURSA ZENGİNLİKLERİ DÜNYAYA TANITABİLİRİZ”
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ayrıca, bölgede barış olursa Van’ın, Diyarbakır’ın, Urfa’nın, Kars’ın, Karadeniz’in zenginliklerinin dünyaya tanıtılabileceğini söyledi.
Van Asya İpekyolu Turizm, Ticaret ve Sanayi Fuarı’nın açılış törenine katılmak ve çeşitli incelemelerde bulunmak üzere Van’da bulunan Bakan Günay, Valiliği de ziyaret etti. Ziyaret sırasında gazetecilere açıklama yapan Bakan Günay, daha önce kente bir kaç kez geldiğini ve büyük bir turizm potansiyeli gördüğünü söyledi.
Bölgede çok farklı kültürlerin ayak izleri olduğunu ve ilin bir çekim merkezi haline getirilmesini önemsediklerini belirten Günay, ”Biz bu fuarı da uluslararası hale getirmek istiyoruz. Ülkenin doğusundaki ülkeler için Van bir özel hafta sonu destinasyonu olabilir. İran, Azerbaycan, Ermenistan, Irak ve bunların daha doğusundaki ülkeler çok kolay bir ulaşımla bu bölgeye gelebilirler.” dedi.
Günay, bu yaz Türkiye’de önemli işler yaptıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunlardan birincisi Trabzon’da Sümela Manastırı’nda, ikincisi ise Akdamar Kilisesi’ndeydi. Burada arkadaşlarımızın bizimle yaptığı işbirliğiyle Türkiye’nin demokratikleştiğini, Türkiye’nin sadece kendi içindeki barışı bulmakla kalmayıp dünyada da bu hoşgörüyü çarpıcı biçimde sergileyebildiğini gösteren güzel örnekler yarattılar. Zaten bütün bu gayemizin bir tek temel şartı var. Atatürk’ün söylediği sözdür o, ‘yurtta barış, dünyada barış.’ Yurtta barış, dünyada barış ve bölgede barış olursa, biz Van’ın, Diyarbakır’ın, Urfa’nın, Kars’ın, Karadeniz’in zenginliklerini dünyaya tanıtabiliriz. Bugün Türkiye turizmde, 28 milyon ziyaretçi ağırlayarak ciddi bir gelir elde ediyor. Biz bu bereketi bütün Türkiye’ye yayabiliriz. Ama bir daha söylüyorum, tek şartımız Atatürk’ün önemli düsturunu hayatımızdan, aklımızdan çıkarmamız lazım. Van halkı, doğu halkı, Türkiye insanı, barışın sağlanmasında bizim elimizi, kolumuzu sağlamlaştırsın, geri kalanını hükümet ve devlet olarak yapmaya hazırız.” şeklinde konuştu.
Valilik ziyaretinde Vali Karaloğlu, Bakan Günay’a Urartu işlemeli vazo, kitap ve Van türkülerinin yer aldığı bir CD hediye etti.
”HERKES KENDİ İŞİNİ YAPARSA, SANIYORUM TÜRKİYE BİRAZ DAHA İLERİ GİDER”
Valilik ziyareti sonrası Van Kalesi’nde yapılan restorasyon çalışmalarını inceleyen Bakan Günay, kalenin zirvesinde bulunan ve yenilenen haliyle 17 Eylül 2010 tarihinde ibadete açılan tarihi Süleyman Han Camisi hakkında bilgi aldı. Camideki incelemesinin ardından Bakan Günay, 1915 yılında yıkılan eski Van Şehri ile ayakta kalabilen tarihi eserleri inceledi.
Burada, gazetecilerin, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açıklamasına ilişkin sorular üzerine Bakan Günay, şunları söyledi: ”Arkadaşlar ben ülkemizde demokrasinin gelişmesini sağlamaya çalışıyorum. Turizmi de demokrasiyi, barışı, kardeşliği, laikliği geliştirebilecek önemli yollardan birisi olarak düşünüyorum. Ben işimi yapıyorum. Herkes de kendi işini yaparsa sanıyorum Türkiye biraz daha ileri gider. Bu tür tartışmalarla meşgul değilim.”