Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu yıl 14.’sü düzenlenen Uluslararası Devlet Tiyatroları Sabancı Tiyatro Festivalinin açılışının Türkiye’nin en güzel, en görkemli ve sanat değeri en yüksek açılışlarından biri olduğunu söyledi.
Tiyatro festivalinin açılışına katılmak için Adana’ya gelen Bakan Günay sabah saatlerinde Vali Hüseyin Avni Coş’u ziyaret etti. Burada festival ve Adana ile ilgili açıklamalarda bulunan Günay, 14 yıldır devam eden tiyatro festivalinin son dört yıldır açık havada Taşköprü de kutlandığını hatırlattı.
Dün akşam izleme fırsatını bulduğu şenliği görmeyenlerin bir kayıp içinde olduğunu vurgulayan Bakan Günay, “Bu kadar güzel, bu kadar sanat değeri yüksek bir açılış dünyanın bir çok yerinde gerçekleşmiyor. 14 yıldır bakanlığımız ile Sabancı Vakfı birlikte gerçekleştiriyor. On binlerce insanın katılımıyla sanat değeri yüksek bir tören oluyor. Dilerdim ki, aslında televizyon kanallarının bazıları kültüre sanata biraz daha ağırlık verenler bu son derece estetik ve yüksek sanat değeri olan açılışı naklen yayınlasınlar. Umuyorum ki, önümüzdeki yıllarda başta TRT olmak üzere çok kanal bu muhteşem organizasyonu naklen yayınlayacaktır. Türkiye’nin bir yerindeki kötülükleri hepimiz çok rahatlıkla görebiliyoruz. Bir kaza, deprem, yangın olsa televizyonlarda saatlerce görebiliyoruz. Türkiye’nin bir yerinde inanılmaz bir sanat gösterisi yapılıyor ve bunu da on binlerce insan izliyor. Bir salon dolusu 500 kişi değil. Bunu Türkiye’nin hatta dünyanın bilmesi görmesi gerekiyor. “ dedi.
ADANA’NIN YENİ BİR MÜZEYE İHTİYACI VAR
Adana’nın ülkenin en önemli tarım ve sanayi şehirlerinden biri olduğunu aktaran Bakan Günay, bakanlık olarak Adana’nın aynı zamanda bir sanat şehri olmasını istediklerini ifade etti. Hem doğusunda hem batısında muhteşem medeniyetlerin ayak izlerinin bulunduğu bir kültür vahası olan kentte bu yıl Yüreğir Kültür Merkezi’ni bitirmeyi umut ettiklerini dile getiren Bakan Günay, “Ceyhan’ı da tamamlayacağız. İtiraf edeyim ki, bunlar eski yılların çok da mükemmel olmayan projeleri ama başlamış işleri bitirmek kamu kaynaklarını doğru kullanmak açısından ihtiyaç. Bundan sonraki projeler daha kullanılır ve ekonomik olacak. Adana’nın yeni bir müzeye ihtiyacı var. Bu yerel yönetimler çözeceğiz. Tepebağ bölgesindeki restorasyon çok önemli. Bu arada yeni müzeler açıldı. Adana’nın daha fazlasına ihtiyacı var. Tarih boyunca önemli bir sanat merkezi, ülkenin edebiyatına sanatına büyük katkılar sağlamış bir şehrimiz. Ülkenin en büyük yazarları sanat alanındaki isimleri buradan çıkmış.“ diye konuştu.
BAKANIN YOLUNU KESTİ YEĞENİNE İŞ İSTEDİ
Valilik ziyaretinin ardından Bakan Günay Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz’ı ziyaret etti. Bakan’ın ziyareti sırasında 4+4+4 eğitim sistemini protesto etmek isteyen KESK’e bağlı bir grup belediye binasının karşısında slogan atarak eylem yaptı. Bakan Günay’ın belediyeden çıkacağı sırada eylemcileri görmemesi için göstericilerin önüne Çevik Kuvvet Polislerini taşıyan otobüs ve bir ekip minibüsü getirilerek perdeleme yapıldı.
Belediye’den sonra yeni kurulan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ni gezen Bakan Günay, “Bu üniversiteye gelen ilk bakan olduğum için gururluyum” dedi.
Daha sonra Sinema Müzesi’ni giden Bakan Günay, Adanalı sanatçı Yılmaz Güney’in eşyalarının bulunduğu odayı gezdi. Müze’nin yanındaki Atatürk Bilim ve Kültür Müzesini dolaştı. Bakan Günay, Daha sonra Tepebağ’daki Adana’nın ilk okullarından ve Seyhan Belediyesi tarafından restore edilen Gazi İlköğretim Okulu’na giderken Ahmet Demir ismindeki bir vatandaş tarafından yolu kesildi.
Demir elinde yeni askerden gelen ve işsiz olan yeğeni İbrahim Demir’e iş istedi. Elinde yeğeninin askerde aldığı hizmet onur belgesini gösteren Ahmet Demir, yeğeninin zor durumda olduğunu belirterek, bakandan iş konusunda destek istedi. Bakan Günay, korumalarına vatandaşın bilgilerinin alınması talimatını verdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, daha sonra Gazi İlköğretim Okulundaki restorasyon çalışmalarını inceledi. Bakan Günay, Yeşiloba Şehitliğini ziyaretinin ardından Adana’dan ayrıldı.