Çoruh Vadisi’ni alternatif turizm rotasına alan Efes Pilsen, bölge halkına bir yılda 200 bin TL kazandırdı. Gençlerin rafting hocası, ev kadınlarının pansiyoncu olduğu Erzurum ve Artvin bölgesinde 18 turistik tesis açıldı.
Efes Pilsen’in, Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR) kapsamında 2 yıldır destek verdiği Çoruh Vadisi alternatif turizmin önemli duraklarından biri olma yolunda ilerliyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile birlikte yürütülen çalışmalar sonucunda Erzurum’un kuzeyi ve Artvin’in güney bölgelerini kapsayan Çoruh Vadisi’nde 18 yeni tesis açıldı, bölgeye geçen yıl 1.400 turist geldi ve yöre halkı 200 bin TL’lik gelir elde etti.
Deniz, kum, güneş turizminin aksine kelebek ya da ayıları doğal ortamlarında görebilmek, rafting yapabilmek için kişi başına minimum 1.000 euro harcayan turistlerin de rotasına giren bölgeye Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan, yardımlarını devam ettireceği müjdesini de verdi. Projeye destek vermek için Tuncay Özilhan, Anadolu Grubu’nun 15 kişilik yönetim kurulu üyesi ve Efes Pilsen yöneticileriyle birlikte Çoruh Vadisi’ni ziyaret etti. İki ayda bir düzenlenen yönetim kurulu toplantısını da Çoruh Vadisi’nde gerçekleştiren Özilhan, krize karşın sosyal sorumluluk projelerine devam edeceklerini söyledi. Erzurum’da düzenlenen basın toplantısında konuşan Özilhan, ‘Küresel ya da yerel ekonomiye hareket getirecek, istihdam yaratacak projelerin ayrım gözetmeden desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Doğu Anadolu’nun sahip olduğu turizm potansiyelini gördüğümüzde yeterince kalkınmamış olmasını içimize sindiremedik. Efes Pilsen markamızın verdiği destekle projenin bölge insanını daha iyi yaşam şartlarına kavuşturacağına, yaratılacak yeni iş imkanlarıyla yerini, yurdunu terk etmeden kurtaracağına inanıyoruz’ dedi.
RAFTİNG %200 BÜYÜDÜ
Toplantıda projenin ayrıntılarıyla ilgili bilgi veren Efes Bira Grubu Türkiye Bölge Başkanı Semih Maviş ise 2 yıl sürmesi planlanan projeye yıllık 750 bin dolarlık katkı yaptıklarını açıkladı. 2 yıl sonunda 18 yeni tesis açıldığını, 10 acentanın yöreye tur düzenlemeye başladığına dikkat çeken Maviş, ‘2008’de yöre insanı 200 bin TL gelir elde etti, bu yıl rakamın çok daha fazla olmasını bekliyoruz’ dedi. Maviş, ‘Güney ve Ege dışında muhafazakar olarak nitelendirilen, turizmin yapılması zor gibi görülen bu yörede insanların iş, aş elde ettikçe bu işe nasıl gönül verdikleri görülecek’ diye konuştu. Bölgede yaşayan insanların turizm konusunda eğitim aldıklarını, gençlerin trekking, rafting gibi doğa sporları uzmanı haline geldiklerini belirten Maviş, ‘Çalışmalarımızın meyvesini alıyoruz. Örneğin Çoruh dünyanın en iyi ikinci rafting rotası olarak biliniyor. Tanıtımların ardından rafting grubu sayısı yüzde 200 arttı. Dünya Rafting Federasyonu 2010 Avrupa Şampiyonası’nı 35 ülkenin katılımıyla Türkiye’de yapmaya karar verdi’ dedi.
MİLLİ GÜREŞÇİ OTEL İŞLETİYOR
Proje dahilinde Uzundere ve Yusufeli’nde ev pansiyonculuğunun geliştirilmesi için Antalya ve Kapadokya’da 1 hafta yerinde inceleme yapan ve eğitim alan yöre halkının çabaları sayesinde Uzundere’de 5 pansiyon açıldı ve 40 odaya ulaşıldı. Örneğin yenilmeyen pehlivanlarıyla ünlü Erzurum’un Pehlivanlı Beldesi’nde 68 kiloda yıllarca mücadele veren eski güreşçi Ali Koçak projeyle birlikte artık turizmci olmuş. Projenin bir diğer ayağı ise bölge kadınlarının ekonomiye kazandırılmasını amaçlıyor. Yörede yetişen çok sayıda organik ürünü paketleyip pazara sunmaya hazırlanan ev kadınları da dernekler altında örgütleniyor. Kadınlar, ‘Bölgemizde yetişen her şey organik, yüzyıllardır gübre kullanılmıyor. Biz de bu ürünlerimizi büyük kentlerde satmak için çalışıyoruz’ diyor.
Ayı görmek 1.000 euro
DATUR’la birlikte Çoruh Vadisi’nin kelebek ve ayı gözlem turları konusundaki potansiyeli de ortaya çıktı. Projenin koordinatörlüğünü yapan Egemen Çakır ve Prof. Dr. Erol Çakmak, bu yıl Hollanda ve İngiltere’de iki ayrı turizm fuarına katıldıklarını belirterek kuş gözlemeye gelen turist sayısında ciddi artış olduğunu anlattı. Eylülde bölgede Kuş Gözleme Festivali düzenlenecek. Yusufeli-İspir’de sayıları 3 bini bulan ayıları doğal ortamında gözlemek için ise turistlerin harcadığı para ulaşım hariç 1.000 euro. (Esin Gedik / Akşam)