Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Uludağ’da yeniden yapılandırmaya gideceğini açıklamasına tepki gösteren turizmciler otellerini kapatıyor.
200 personeli bulunan 550 yatak kapasiteli Ağaoğlu Oteli kapanırken, Grand Yazıcı Otel sahibi Hayri Yazıcı da, oteline biçilen değerin yüzde 60’ının ödenmesi halinde Uludağ’ı terk edeceğini söyledi.
Bakanlık, Davos haline getirmeyi amaçladığı Uludağ’da otelcilere tebligat yaparak, imara aykırı bölümlerin ve izin olmadan yapılan telesiyej ve ek müştemilatların yıkılmasını istedi. Buna isyan eden işletmeciler ise, otellerinin anahtarlarını bakanlığa teslim edeceklerini duyurdu. İlk teşebbüs işadamı Ali Ağaoğlu’ndan geldi. Ağaoğlu Oteli bugünden itibaren kapattığını duyaran Ali Ağaoğlu’na, Grand Yazıcı Otel sahibi Hayri Yazıcı ve Beceren Otel sahibi Haluk Beceren de otele gelerek destek verdi.
Hayri Yazıcı Bakanlığın tesislerine biçeceği değerin yüzde 60’ının ödenmesi halinde Uludağ’ı terk edeceğini açıklarken, Uludağ’da sanıldığı gibi rant olmadığını söyledi. Devletin önce kamu kurum ve kuruluşlarıyla sosyal tesislere çeki düzen vermesini isteyen Hayri Yazıcı, kendilerine yıllardır kimsenin sahip çıkmadığını, 4 ayrı bakanın bugüne kadar söz verdiğini öne sürdü.
Beceren Otel sahibi Haluk Beceren de Yazıcı’ya katıldığını söyleyerek, konuyu valiliğe ilettiklerini devletin önce kendi tesislerini istenen duruma getirmesi gerektiğini vurguladı.
Vatandaşlar ve tur operatörleri ise Uludağ’ın dört mevsim hizmet vermemesinde en büyük hatanın işletmecilerde olduğunu, işletmecilerin kış sezonunda olduğu gibi yazın ve baharda da yüksek fiyat talep ettiğini söyledi. Otellerin yaz döneminde açık olmamasının turizme darbe vurduğunu belirten tur operatörleri, “Uludağ’da kalmak isteyen yerli ve yabancı turistler otel fiyatlarını çok yüksek bulduklarını söylüyor. Otellerin yüksek fiyat politikası işletmecilik zaafiyetidir. Kızılay’ın Çobankaya’daki barakaları geceliği 50 TL’den kiraya veriliyor. 120 kişilik kapasite şu anda dolu. Uludağ’daki birçok işleme sahibinin Güney’de de oteli var. Uludağ’daki personelini oralara götürüyorlar ve buradaki işletmeleri kapatarak milli kayıba yol açıyorlar. Uludağ yaz turizmi için de yeterli potansiyele sahip” dediler.
Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ise Uludağ’daki arazilerin işletmecilere 49 yıllığına kiralandığını, 17 yıl sonra verilen sürenin dolacağını belirtti. Yetkililer, sürenin dolmasının ardından arazideki işletme hakkının devlete geçeceğini hatırlatırken, Bakanlığın yeni düzenlemesine göre, Uludağ’da devlete ait sosyal tesislerin de yıkılmasının planlandığını söylediler.