Salı, 16 Eylül 2025
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
Abone Ol
  • Anasayfa
  • Turizm
    • Son Dakika
    • Dünya
    • Türkiye
    • Teknoloji
    • En iyiler
  • Sektörel
    • Fuarlar
    • Otel
    • Lüks Oteller
    • Yurtdışı Otelleri
    • Yurtiçi Otelleri
    • Balayı Otelleri
    • Butik Oteller
  • Alışveriş
  • Ekonomi
    • İş Dünyası
    • Emlak
  • Tatil
    • Tatil Planlaması
    • Tatil Bölgeleri
    • Tatil Paketleri
    • Tatil Promosyonları
    • Balayı Tatili
    • Küçük Kaçamaklar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
    • En iyiler
    • En Güzeller
    • Top 10
    • Balayı Adaları
    • Plajlar
    • Gezi
      • Dünya
      • Avrupa
      • Yunan Adaları Rehberi
    • Seyahat Fikirleri
  • Kültür
    • Eğitim
    • Kültür & Sanat
    • Eğlence
    • Etkinlikler
  • Magazin
    • Moda
    • Fotoğraflar
  • Sağlık
  • Genel
    • Röportajlar
    • Yurtdışı Promosyon
    • Yurtiçi Promosyon
    • Otomobil
    • Promosyon
    • Yeme & İçme
    • Videolar
    • Medya
    • İlanlar
    • 7/24 Destek Hattı
  • Anasayfa
  • Turizm
    • Son Dakika
    • Dünya
    • Türkiye
    • Teknoloji
    • En iyiler
  • Sektörel
    • Fuarlar
    • Otel
    • Lüks Oteller
    • Yurtdışı Otelleri
    • Yurtiçi Otelleri
    • Balayı Otelleri
    • Butik Oteller
  • Alışveriş
  • Ekonomi
    • İş Dünyası
    • Emlak
  • Tatil
    • Tatil Planlaması
    • Tatil Bölgeleri
    • Tatil Paketleri
    • Tatil Promosyonları
    • Balayı Tatili
    • Küçük Kaçamaklar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
    • En iyiler
    • En Güzeller
    • Top 10
    • Balayı Adaları
    • Plajlar
    • Gezi
      • Dünya
      • Avrupa
      • Yunan Adaları Rehberi
    • Seyahat Fikirleri
  • Kültür
    • Eğitim
    • Kültür & Sanat
    • Eğlence
    • Etkinlikler
  • Magazin
    • Moda
    • Fotoğraflar
  • Sağlık
  • Genel
    • Röportajlar
    • Yurtdışı Promosyon
    • Yurtiçi Promosyon
    • Otomobil
    • Promosyon
    • Yeme & İçme
    • Videolar
    • Medya
    • İlanlar
    • 7/24 Destek Hattı
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
No Result
View All Result
WTS ile Ayın Fırsatları WTS ile Ayın Fırsatları WTS ile Ayın Fırsatları
Anasayfa Kültür & Sanat

‘Arslantepe UNESCO’da olmalı’

Kültür & Sanat, Sektörel, Turizm, Türkiye
unesco arslantepe
20
SHARES
150
VIEWS
WhatsApp ile GönderPaylaşTweetle
İçerik gizle
1 Arslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Marcelle Frangipane, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan höyüğün, ünik kerpiçten sarayı ve tarihi geçmişiyle daimi listede yer alması gerektiğini belirtti.
1.1 “Kerpiçten saray ünik”
1.2 “Hayatım burada geçti”

Arslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Marcelle Frangipane, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan höyüğün, ünik kerpiçten sarayı ve tarihi geçmişiyle daimi listede yer alması gerektiğini belirtti.

Malatya’ya 7 kilometre uzaklıkta, Fırat Nehri’nin batı kıyısında bulunan Arslantepe, yüksek tarım potansiyeli, sulak alanları ve nehrin taşkınlarından korunan yapısı sayesinde, binlerce yıl insanoğluna kucak açmış tarihi mekanlar arasında yer alıyor.

Geç Kalkolitik Dönem’den Demir Çağı’na kadar geçen tarihsel sürecin buluntularına rastlanan Arslantepe, Hititler’den Roma ve Bizans’a kadar birçok medeniyetin izlerini taşıyor.

Yaklaşık 58 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarıyla girişinde Geç Hitit dönemine ait, aslan ve devrilmiş kral heykellerinin bulunduğu höyükte, yağmur drenaj hattı gibi altyapısı bulunan kerpiçten sarayı ve 2 bini aşkın mühürle, Anadolu’nun en eski şehir devletlerinden birinin yapıları ortaya çıkarılıyor.

Duvarlarındaki siyasi gücün tasvir edildiği renkli figürler ve rölyef levhalarla erken devlet sisteminin izlerini barındıran Arslantepe’de, Mezopotamya’dakilerle benzerlik gösteren çok sayıda çanak ve çömlek de kazılardan çıkan eserler arasında yer alıyor.

İtalya Roma La Sapienza Üniversitesi tarafından 1961’den bu yana kazı çalışması yapılan alanda, merkezi devlet sistemine geçişe tanıklık eden bulgular ortaya çıkarıldı.

Kerpiç saray kompleksi, gıda dağıtımında kullanılan mühürleme sistemi, dünyada bugüne kadar bulunabilmiş en eski kılıçlar, devlet sisteminin burada ortaya çıktığını gösteriyor.

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne 2014’te alınan Arslantepe Höyüğü’nün, kalıcı listeye dahil edilmesi için çalışmalar yapılıyor.

yunanistan golden visa yurt disi emlak yunanistan golden visa yurt disi emlak yunanistan golden visa yurt disi emlak
HOT AFFILIATES

Kazı Heyeti Başkanı, Roma La Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Frangipane, AA muhabirine yaptığı açıklamada, höyükte 58 yıldır kazı çalışmalarının yürütüldüğünü, kendisinin de 44 senedir Malatya’da bulunduğunu söyledi.

Bu yıl kazı sezonunu tamamladıklarını anlatan Frangipane, “Burada çok güzel sonuçlar aldık. Sadece Türkiye, Malatya için değil, dünya için çok önemli bulgulara rastladık. Burada tarih çok uzun. Milattan en az 6 bin yıl önce başlıyor. Bunu biliyoruz, seramik çıkıyor, altında daha eski tabakalar var. Dolayısıyla işimiz devam edecek. Burada milattan önce 4 bininci yılı çok iyi biliyoruz, açık kazı yaptık, bütün kronolojiyi ve tarihi biliyoruz. Bununla ilgili de çok önemli buluntular var.” dedi.

Bu yılki kazılarda höyüğün batı kısmındaki bir konutun odasında 6-7 yaşlarında bir çocuğa ait olduğu değerlendirilen iskelet bulduklarını dile getiren Frangipane, kolları ve boynunda küçük boncuklardan bilezik ve kolyeler bulunmasının çocuğun önemli bir aileye mensup olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Frangipane, höyükte seramik parçaları, fincan, ok ucu gibi çeşitli kalıntılar da bulduklarını, çalışmalara gelecek yıl kaldıkları yerden devam edeceklerini dile getirdi.

“Kerpiçten saray ünik”

Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi adına Portekiz’den gelen uzman Mariana Correia başkanlığındaki heyetin, höyüğün UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınması için tavsiyede bulunmak, 2020’deki UNESCO değerlendirmesine rapor hazırlamak üzere burada incelemede bulunduğunu hatırlatan Frangipane, sürecin devam ettiğini söyledi.

Höyüğün önemine işaret eden Frangipane, “Arslantepe UNESCO’da olmalı çünkü bu kerpiçten saray ünik bir yapı. Dünyada böyle koruma yok. Duvarlar 2-2,5 metre yüksekliğinde duruyor, orijinal sıva ve resimler var. Bunu koruyoruz ve şimdi burası açık hava müzesi oldu.” diye konuştu.

Frangipane, daha önce höyüğün çevresinde gerekli düzenlemelerin yapılarak kerpiç sarayın üzerinin kapatıldığını belirtti.

“Hayatım burada geçti”

Höyüğün, ünik kerpiç sarayı, uzun tarihiyle büyük önem taşıdığını vurgulayan Frangipane, şunları kaydetti:

“Arslantepe sınır bölgesi. O dönem buradan Mezepotamya, Kafkasya, Orta Anadolu ile bağlantı vardı. Denizle de bağlantı vardı. Bu yıl midye gibi şeyler bulduk, demek bağlantı vardı. O zaman kültür medeniyetlerinin burada olduğunu gösteriyor. (UNESCO) Malatya için, Türkiye için, dünya için çok güzel olacak. Prosedür devam ediyor ama benim düşüncem inşallah olacak. Hayatım burada geçti. UNESCO benim için de ödül gibi olacak.”

Etiketler: Türkiye
HOT AFFILIATES
Önceki

Turizmde beklenti büyük

Sonraki

Booking kararı emsal olacak

İlgili Yazılar

Sinop’ta gazetecilerle buluşan AB Türkiye Delegasyonu Başkan Vekili Jurgis Vilcinskas, vize serbestisi sürecinin hem siyasi hem de teknik boyutlarıyla yakından izlendiğini açıkladı.
Turizm

AB’den Türkiye’ye vize mesajı: Süreci yakından takip ediyoruz

Vize ihlali bulunmayan Türk vatandaşları, yeni düzenlemeyle birlikte 5 yıla kadar çok girişli Bulgaristan turist vizesi alabilecek.
Turizm

Bulgaristan’dan Türk vatandaşlarına 5 yıla kadar vize kolaylığı

Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan yeni turizm protokolü, sadece ekonomik işbirliğini değil, kültürel bağları da güçlendirmeyi hedefliyor
Turizm

Türkiye ve Yunanistan turizmde el sıkıştı

Ziyaretçi trafiğini artırmak ve turizm gelirlerini çeşitlendirmek isteyen Suudi Arabistan, 2025 yaz sezonuna iddialı bir başlangıç yaptı
Turizm

Suudi Arabistan yaz sezonuna hızlı başladı: E-vize başvuruları açıldı

2025 yaz sezonuna girerken Avrupa’daki turizm hareketliliği ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor.
Turizm

Avrupa turizminde yeni tablo

Arton Capital’in 2025 güncel Passport Index verilerine göre Türkiye, son yılların en iyi performansını göstererek 36. sıraya yükseldi.
Turizm

Türk pasaportu yükselişte! 36. sıraya çıktı

Sonraki
Booking kararı emsal olacak

Booking kararı emsal olacak

ANYMA KONSERİ
  • Ksamil Gezi Rehberi

    Ksamil Gezi Rehberi: Avrupa’nın Yeni Tatil Cenneti

    960 shares
    Share 384 Tweet 240
  • İtalya Plajları ve En iyi 10 İtalya Plajı

    677 shares
    Share 271 Tweet 169
  • En Güzel İspanya Plajları: Muhteşem 10 Plaj

    583 shares
    Share 233 Tweet 146
  • Roma’da Denize Girilecek Yerler: Top 10

    539 shares
    Share 216 Tweet 135
  • Tiran’dan Sarande’ye Nasıl Gidilir?

    460 shares
    Share 183 Tweet 115
LADY GAGA

En Çok Takip Edilenler

Adalar (224) Almanya (120) Antalya (328) Balayı (398) Balayı Tatili (321) Balayı Turları (166) Dubai (333) En Güzel (274) En iyi (152) Ertuğrul Günay (328) Gezilecek Yerler (164) Kayak (422) Kurban Bayramı (127) Küba (413) Londra (210) Lux (130) Lux Oteller (129) Maldivler (388) Mauritius Adası Haberleri (121) Mehmet Ersoy (122) Mehmet Nuri Ersoy (217) Mykonos (122) Otel (173) oteller (134) Pegasus Hava Yolları (196) Roma (130) Tatil (184) Tayland (187) Tropik Adalar (227) Turizm (177) Turizm Bakanı (375) Turizm Haberleri (210) TURSAB Başkanı (481) TÜRSAB (496) Türk Hava Yolları (567) Türkiye (1642) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (279) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (202) Venedik (209) Yunan Adaları (374) Yunanistan (575) İspanya (208) İstanbul (512) İstanbul Havalimanı (201) İtalya (190)

En Çok Okunanlar

  • Rüya gibi iş başvurusu! İtalya tiramisu tadacak 100 kişi arıyor

    Rüya gibi iş başvurusu! İtalya tiramisu tadacak 100 kişi arıyor

    29 shares
    Share 10 Tweet 7
  • En Güzel İtalya Gölleri: 10 Muhteşem Göl

    308 shares
    Share 123 Tweet 77
  • Roma’da Denize Girilecek Yerler: Top 10

    539 shares
    Share 216 Tweet 135
  • Bangkok’tan Pattaya’ya Nasıl Gidilir?

    308 shares
    Share 123 Tweet 77
  • Mauritius hakkında her şey

    74 shares
    Share 30 Tweet 19
WTS Ayın Fırsatı
Yunanistan da Satılık Lüks Villa Yunanistan da Satılık Lüks Villa Yunanistan da Satılık Lüks Villa
TurizmTatilSeyahat Anadolu Ajansı Abonesidir.
2008 © TTS & Turizm Gazetesi

En Son Haberler

Venedik’te tatil yapan İngiliz bir turist ile Rumen sevgilisi, Büyük Kanal’da yüzmeye kalkışınca 450’şer avro para cezası alarak şehirden sınır dışı edildi.

Venedik’te İngiliz Çift Büyük Kanal’a girince şehirden atıldı

Halkidiki 400 bin avroluk yatırım sınırı, doğal güzellikleri ve yükselen villa projeleriyle 2025’te yatırımcıların yeni gözdesi oldu.

Yunanistan’da yatırımcının rotası: Halkidiki

İspanya’da Santiago de Compostela’da artan turist akını, tarihi mahalleleri yaşanmaz hale getirdi. Kira fiyatları fırlarken yerli halk kentten çekiliyor, hac rotasının ruhu kayboluyor.

Turist seli İspanya’yı dönüştürdü: Yerli halk kaçıyor

Facebook’ta Beğen

Ücretsiz Abone olun.


Türkiye ve dünyadaki en önemli turizm haberleri e-posta adresinize gelsin.

Best Choice

  • En iyiler
    • Lüks Oteller
  • Balayı Tatili
    • Balayı Adaları
    • Balayı Otelleri
    • Balayı Yerleri
    • Balayı Turları
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Kültür
  • Magazin
  • Sağlık
  • Genel

2020 © Turizm Tatil Seyahat Turizm Gazetesi   |   (xml news rss)

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Otel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Fuarlar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Dünya
  • English [EN]

2020 © Turizm Tatil Seyahat Turizm Gazetesi   |   (xml news rss)

Araç çubuğuna atla