Birbirinden güzel Yunan Adaları’nın en görkemlilerinden biri olan Santorini’nin Kayıp Kıta Atlantis olduğu iddiası gündeme oturdu. MÖ 17. yüzyılda adanın ortasında bulunan volkanın patlamasıyla tamamen değişen Yunan Adası Santorini’nin tarihi günümüzde tartışılmaya başlandı.
Yunanca’da “Tira” olan Santorini’de bulunan volkanın püskürmesinden önce adanın morfolojisi ve şekli günümüzdekinden çok farklıydı. O tarihlerde hemen hemen yuvarlak bir ada olan ve ortasında yüksek bir yanardağ bulunan Santoroni Adası‘nda yaşanan patlama, uzmanlara göre insanlığın son 10 bin yılda yaşadığı en güçlü patlamaydı.
Yunan Adası Santorini yoksa Kayıp Kıta Atlantis mi?
Milyarlarca ton taş kütle patlamanın etkisiyle 35 kilometre yükseğe fırlarken, Girit Adası’nda bulunan Minos Uygarlığı’nın yok olduğu ve küllerinin İzmir’e, hatta Mısır’a kadar gittiği yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılmıştı.
Hem Mısır hem de İzmir’de bu patlamanın eseri küllerin bulunması sonrası bazı bilim insanları Santorini Adası’nın şu an yok olmuş olan parçasının “Kayıp Kıta Atlantis” olduğunu iddia etmekte.
Platon, Atlantis’in Santorini olduğunu iddia etti
Yunanlı filozof Platon’un yazılarında bahsettiği Atlantis’in aslında Yunan Adası Santorini olduğu iddiaları da bulunmakta.
Santorini’de bulunan Tira Yanardağı’nın ne zaman patladığını öğrenmek adına yapılan çalışmalarda ise o tarihten kalan fosilleşmiş bir zeytin ağacı kullanıldı. Bu zeytin ağacının yaşı, yaşanan felaketten çok daha eskiye dayanmakta olduğu öğrenildi. Santorini’de yaşanan patlamanın kesin yılı, bu zeytin ağacının kalıntısının bulunup incelenmesi sonrası ortaya çıkarıldı.
Patlama MÖ 1632 ve 1615 yılları arasında gerçekleşti
2013 senesinde İsrail Arkeoloji Bilimi Enstitüsü’nden bilim insanlarının ağaç üzerinde yaptığı araştırmalar sonucu patlamanın MÖ 1632 ve 1615 yılları arasında gerçekleştiğini ortaya çıktı.
Bulunan jeolojik kanıtlar sonucunda, Tira Yanardağı’nın birkaç yüz bin yılda sayısız defa patladığı belirlendi.
2006 yılında uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekip tarafından yapılan araştırmalar Santorini Adası’ndaki patlamanın bilinenden daha büyük olduğunu ortaya koydu. mixanitouxronou.gr’de yer alan habere göre, patlama tam 39 km alanı karasal olarak etkiledi ve bu alanda karadaki her şeyin zarar gördüğü anlaşıldı. Ayrıca Tira Yanardağı’nın volkanik patlayabilirlik endeksinin ise 7. olarak belirlendiği açıklandı.
WTS kalitesi ve güvencesiyle Santorini Balayı Turları sizi bekliyor.
Yunan Adası Santorini’nin bilinen tarihi Minoanlar’ın adaya yerleşmesiyle başlamakta. Santorini’deki Minoan yerleşkesi ise Akrotiri olarak adlandırılmakta. Santorini’de MÖ 2. milenyumda gerçekleşen bu büyük volkanik patlama, medeniyetin yok olmasına neden olmuş ancak aynı zamanda bu dönemden kalan birçok kalıntı ve sanat eserinin de günümüze kadar korunarak ulaşmasına yol açmıştır.
Bronz çağı döneminden herhangi bir kalıntıya rastlanılmayan Santorini Adası’nda bu dönemde yerleşimin olmadığı düşünülmekte. Bronz çağı sonrası adaya Fenikeliler ve MÖ 9. yüzyılda da Dorlar (Dorianlar) hüküm sürdü.
Santorini 1579 yılında Osmanlı egemenliğine geçti
Helenistik dönemde ise Santorini, Helenik Mısır Krallığı’nın önemli bir deniz üstü idi. Ancak daha sonra diğer Yunan Adaları’nda olduğu gibi önce Romalılar ve Bizanslılar sonrasında da Latinler’in işgaline uğradı.
Santorini Adası 1579 yılında Osmanlı egemenliğine geçti. Santorini Adası Londra Konferansı sonunda 1830 yılında Yunanistan’ın himayesine geçti.