Karnavalın en önemli özelliği geleneksel Venedik mutfağının eşsiz örneklerinin tadılması. Evlerde ya da kentin dört bir yanında bar ve lokantalarda, özellikle de Rialto Köprüsü etrafında dizilmiş olanlarda.
Venedik karnavalı ilk 1268 yılında kutlanmaya başlamış. O yıllarda hüküm süren Venedik Cumhuriyeti yöneticileri, Paskalya Yortusu öncesini altı hafta süreyle kutlamaya karar verdi ve görkemli kutlamalar sayesinde Venedik, ünü tüm Avrupa’yı saran eğlence merkezi haline geldi. Karnaval süresince takılan ve yüzlerin tamamını ya da büyük bir kısmını örten maskeler, ihtişamın boyutunu daha da arttırdı.
Venedik Karnavalı’nda sosyal statüsü ne olursa olsun, kadın-erkek herkes istediği maskeyi takabiliyordu.
Günümüzde hala, Venedikliler Orta Çağ’ı anımsatan maskeler takar, altın ve gümüşle süslenmiş ipek kostümler giyer ve sokaklarda kimse tarafından tanınmadan dans edip şarkı söylemenin tadına varır.
Venedik Karnavalı süresince tek kural, et içeren yemekler yememek. Bu yüzden karnavalın rüya gibi yemekleri arasında deniz ürünleri ön plana çıkar ve karnaval deniz kıyısındaki birçok şehirde ve adada, sokak lokantalarında yenen eşsiz yemeklerle hatırlanır.
Venedik Karnavalı bugünde geçmişte olduğu gibi, eski adı Volo dell Angelo(Meleğin Uçuşu) olan ve şimdilerde Volo della Colombina(Güvercin Uçuşu) olarak bilinen seremoniyle başlar. Melek Uçuşu vücudu kalın bir iple bağlanmış bir kişinin San Marco Bazilikası’ndan Doge Sarayı’na kadar yaptığı akrobatik dansa verilen isim.
Martedi Grasso adı verilen Karnavalın son günü, San Marco Meydanı’nda karnavalın sembolü olan kukla yakılır ve bunun şehri kötülüklerden koruyacağına inanılır.
Venedik Karnavalı’nın kökleri Romalılar zamanında kutlanan Satürn Festivali ve dolunay festivali olarak da bilinen Lupercalia’ya dayanıyor.
Dini bir tören havasında geçen Saturnalia’da, Romalılar ziyafet sofraları hazırlar,birbirlerine hediyeler alır,şekerlemeler ikram eder, hatta kimi zaman ağaç dikerlerdi.
Lupercalia’da ise sokaklara çıkar,yılın bitişini danslar ve şarkılar eşliğinde kutlarlardı.
Tarihçilere göre, bu iki festivalin özellikleri karnavalı oluşturur. Karnaval kelimesi Latince “vücudu etten temizleme” ya da “et yemeyi kesme” anlamına gelen carne-levare kelimesinden gelir.