
2016 Yılında Türkiye Ve Mısır’dan ABD’ye Sayısız Tarihi Eser Kaçırıldı Skandalı
ABD Sayım Bürosu belgelerine göre, hem Türkiye hem de Mısır’dan 2016 yılında yaklaşık 50 milyon dolarlık tarihi eser Amerika Birleşik Devletlerine kaçırıldı. Skandal gibi düşen Arkeofilinin yaptığı habere göre, belgeler iki ülkeden toplam 100 milyon dolarlık eserlerin “tüketim için” ithal edildiğini ve geçici sergi için getirilmediğini gösteriyor. Tarihi eserlerin bir çoğu, sayısız eser satıcının, müzayede evlerinin ve sanat galerilerinin bulunduğu New York’a kaçırıldığını gösteriyor. Bu eserlerin yeni yağmalanmış eserler olup olmadığı belli değil. Tüm bunlara ek olarak, bu tarihi eserlerin gerçek satış fiyatı çok daha yüksek olabilir, çünkü belgelerde görülen değerler ithalatçıların beyan ettiği değerler. Mısır, 2011 devriminden bu yana geniş çaplı bir yağma yaşıyor. Tarihi eser ticaretini kısıtlamak için ABD ve Mısır arasında Kasım 2016’da imzalanan bir anlaşma o yılın sonlarına doğru yürürlüğe girmişti.
Türkiye’de Tarihi Eser Yağmalaması; “Güney Doğu bölgesinde”
Türkiye’de tarihi eser yağmalaması, son yıllarda yaşanan savaş ve karşılıklarla mücadele eden Irak ve Suriye bölgelerine yakın yerlerden gerçekleşmekte olduğu. Geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’den ABD’ye kaçırılan tarihi eser sayısı, 2003 yılında Irak’ın istila edilmesinden ve 2011 yılında Suriye’de iç savaş başlamasından sonra oldukça arttı. Akademisyenler ve çok sayıda devlet (ABD dahil), eserlerin Irak ve Suriye’den yurtdışına satılmadan önce Türkiye’ye gönderildiğini belgeledi.

ICE; “Yağmalanmış Eserlerin İzini Sürmek Zor”
ABD Göçmenlik ve Gümrük İdaresi (ICE), yağmalanarak ABD’ye gelen eserlerin izini sürmenin zor olduğunu belirtti. ICE Temsilcisi Brendan Raedy, ajansın Kahire’de çalınan eserler hakkında bilgi gönderen ve arkeolojik alanları yağmalayan bir ataşesi olduğunu söylüyor. ICE yetkilileri, Amerika’ya yağmalanmış veya çalıntı eserleri getirenlerin, onları satmaya başlamadan önce yıllarca ellerinde tuttuklarını fark ettiler. Raedy,” Şu anda yakaladığımız eserlerin bir çoğu 2007 ile 2012 yılları arasında yağmalanmış”diyor. Bu durum, son yıllarda hangi eserlerin yağmalanarak ABD’ye gönderildiğini belirlemeyi zorlaştırdığını belirtti.