Adalar dahil 8 bin 333 kilometre kıyı şeridine sahip Türkiye’de, uluslararası çevre ödülü “mavi bayrak” sahibi 459 plaj bulunuyor. Türkiye, 459 mavi bayraklı plajı ile kuzey yarım küre ülkeleri arasında İspanya (590) ve Yunanistan’dan (519) sonra üçüncü sırada yer alıyor.
Türkiye Çevre ve Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) verilerine göre, bu yıl itibariyle Türkiye’de 459 plajın yanı sıra 22 marina ve 10 yatta mavi bayrak dalgalanıyor.
Türkiye 459 mavi bayraklı plajı ile Avrupa’da 3. sırada
Antalya’dan Tekirdağ’a, Van’dan Adana’ya 17 ilde bulunan mavi bayraklı plajlar, temizliğin yanı sıra tabii güzellikleriyle milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.
Türkiye, 459 mavi bayraklı plajı ile kuzey yarım küre ülkeleri arasında İspanya (590) ve Yunanistan’dan (519) sonra üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye’yi 399 mavi bayrakla Fransa ve 368 mavi bayrakla İtalya takip ediyor.
En fazla mavi bayrak Antalya’da
Mavi bayraklı plaj sayısında Antalya 200 ile ilk sırada yer alırken 100 plajla Muğla ikinci, 52 plajla İzmir 3. sırada yer alıyor.
Bu illeri sırasıyla Aydın 30, Balıkesir 23, Çanakkale 12, Samsun 8, Mersin 8, Tekirdağ 5, Kocaeli 5, Ordu 5, Düzce 3, Yalova 2, Sakarya 2, Adana 2, Kırklareli ile Van ise birer plajla takip ediyor.
Muğla en uzun kıyı şeridine sahip
Bin 484 kilometreyle Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip, doğal güzellikleriyle ünlü turizm merkezleri Bodrum, Marmaris, Fethiye, Datça, Ula ve Ortaca’yı sınırları içinde bulunduran Muğla’da ise 100 mavi bayraklı plaj var.
Kültür şehri İzmir üçüncü sırada
Türkiye’de hem kültür hem de deniz turizmi açısından önde gelen illerden olan İzmir’de 52 mavi bayraklı plaj mevcut. Son yıllarda özellikle yerli turistlerin gözdesi haline gelen Çeşme’de, özel otellerin yanında halk plajları da temizlik anlamında dikkat çekiyor.
Mavi bayrak nedir?
Mavi bayrak, Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın (FEE), belli kriterlere sahip plaj, marina ve yatlara verdiği bir ödül. Mavi bayrak uygulamasına, uluslararası alanda ilk kez Fransa’da 1985, Avrupa Birliği’nde (AB) 1987, Türkiye’de 1993, Avrupa kıtası dışındaki ülkelerde ise 2000 yılında başlandı. Ödül, bugün büyük bölümü Avrupa’da olmak üzere 47 ülkede uygulanıyor.
AB’ye üye ülkelerde, mavi bayrak, yüzme amacıyla kullanılacak göl ile deniz suları için gerekli su kalitesini belirleyen mikrobiyolojik parametrelerin, yol gösterici ve uyulması zorunlu hükümler haline getirilmesiyle ortaya çıktı.
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV), FEE’nin Türkiye’deki tek yetkili temsilcisi olarak, mavi bayrak çalışmalarını 1993 yılından bu yana yürütüyor. Uluslararası prosedürler gereği mavi bayrak ödülü bir yıllığına veriliyor ve bu kapsamda her yaz denetim yapılıyor.
Deniz suyunun temizliğini, çevre yönetimine önem verildiğini, çevre bilincinin oluşturulmasına yönelik etkinliklerin yapıldığını, plaj veya marinayı kullananların ihtiyaçlarına cevap verecek donanım ve güvenliğini garanti eden sistem, bu nedenle bir marka özelliği taşıyor.