2017’den Turizm Sektörü Umutlu Olsa’da, Turizm’de Çalışan Yüzlerce Kişi Umutsuz
Turizm Sektörü 2016 ‘da yaşadığı kriz’den sonra kalkınmaya çalışan ve bu konuda ülkenin önde gelen büyük kuruluşları TÜRSAB ve TÜROB her uluslararası fuarlara katılarak ülkenin kötü imajını değiştirmek için çalışmalar ortaya koymuştur. Ama 2016’dan bu yana turizm sektöründeki kötü gidişat sadece patron veya kurumları değil, aynı zamanda çalışanları da etkilemiştir. Kriz’den etkilenen ufak ve orta dereceli otel işletmeleri ve acenteler işletmelerini kapatırken, çok az sayıda olan bu tarz işletmeler 2017 yılında faaliyetlerine devam etmeye çalışıyorlar. Büyük işletmeler ise ya çalışanlarına mobing yaparak onları gönderiyor, ya da ücretlerini geç vererek veya tam zamanında vermeyerek çalışanlarının güvenini yitiriyor hatta çalışaları ile mahkemelik oluyorlar. Antalya’da bir çok otel çalışanlarına maaşlarını yatırmadıkların dan dolayı, çalışanları ile mahkemelik olmuştur. Son dönemlerde ise, büyük otel zinciri Shangri-La oteli sendikalı çalışan 7 işçinin sendika haklarına engel olarak işten çıkartılması veya Elysium otel’de yapılan personele darp ile işten kovulması gibi bir çok olumsuz olaylar ile karşılaşan sektördeki otel çalışanları, turizm sektöründen umudunu yitirmiş durumdalar. Turizm sektöründe, yöneticiler kalifiye elemanı bulamamaktan yakınırken, kalifiye elemanlar çalışma şartlarının zorluğundan ve haksızlık yapılmasından dolayı sektör değiştirmektedirler.
TÜİK 2017 İlk Çeyrek Rakamları Açıklandı
TÜİK geçen gün 2017 yılının verilerini açıkladığında 26 milyondan fazla çalışanın %55,4’ü hizmet sektöründe istihdam ve para kazanmakta olduğunu açıklamıştır. Bu sene TÜİK rakamlarına göre, hizmet sektöründeki istihdam oranı geçen senenin Ocak ayından 0,6 puan artış göstermiştir.
Peki Hizmet Sektöründeki Artış Turizm Bazlı mı?
Hizmet sektörü bir çok alt sektörü içinde barından bir olgu olarak ön plana çıkmaktadır. Turizm sektörü de öyledir. Turizm ise konaklama, seyahat gibi bir çok alt başlıkta ayrılmaktadır. Son dönemde TÜİK raporuna göre hizmet sektörü artış gösterse de bu turizm’de olmadığı aşikardır. Yapılan araştırmalarda konaklama işletmelerinde çalışanların 2017’yılı itibari ile %12,4 düşüş gösterdiği belirtilmiştir. Turizmdatabank’ın sosyal güvenlik kurumu (SGK) verilerinin düzenlediği sonuçlara göre kriz döneminde ciddi oranda gerileyen konaklama işletmeleri istihdamı, 2017’nin ilk aylarında da düşmeye devam etti. 2016 krizi yılında ortalama %16, yüksek sezonda %20’den fazla gerileyen otel çalışan istihdamı, 2017’nin ocak ayında 12,4 daha azaldı.
Otel Çalışanları Sigortalı mı?
Otellerde sigortalı çalışan sayısı 2017 ocak ayında 184 bin geriledi. 2016 yılı aynı ayındaki sigortalı çalışan istihdamı ise 211 bin olarak kaydedilmiştir.