Ankara Müzisyenler Derneği Başkanı Turan Dokgöz, “Covid-19 en başta müzik sektörünü etkiledi. Ülkede 50 bin müzisyen işsiz kaldı. Devlet nezdinde kayıt dışı olarak gözüken müzisyenler bir yıldır işsiz. Bu bir yıl içerisinde 130 müzisyen intihar ederek hayatına son verdi” dedi.
Koronavirüs salgınında getirilen kısıtlamalar, bu süreçte hayatlarını sürdürmeleri için gerekli desteği alamayan birçok müzisyenin büyük zorluklar yaşamasına neden oldu. Maddi zorluklar yaşayan müzisyenlerin bazıları enstrümanlarını satarken, bazıları ise hayatına son verdi.
Ankara Müzisyenler Derneği Başkanı Turan Dokgöz, koronavirüs salgını sürecinde yaşadıkları sorunları Tükenmez Haber’den Nilay Göl’e anlattı.
’50 BİN MÜZİSYEN İŞSİZ KALDI, 130 MÜZİSYEN İNTİHAR ETTİ’
– Pandemi dönemimde yaşadığınız sorunları anlatır mısınız? Koronavirüs müzik sektörünü nasıl etkiledi?
“Covid-19 en başta müzik sektörünü etkiledi. Ülkede 50 bin müzisyen işsiz kaldı, evine ekmek götüremedi. Devlet nezdinde kayıt dışı olarak gözüken müzisyenler bir yıldır işsiz. Bu bir yıl içerisinde 130 müzisyen intihar ederek hayatına son verdi. Kademeli normalleşmede bile müzik sektöründe herhangi bir iyileşme görülmedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan 1000 TL ödemeleri 2 ay sonra bitecek, sonrasında ne olacağı belirsiz. Devlet büyüklerimizden müzisyenler adına kapsamlı bir çalışma bekliyoruz.”
’32 BİN MÜZİSYEN AYLIK 1000 TL YARDIM ALDI’
– Pandemi döneminde özel ya da kamu kurumlarından destek gördünüz mü?
“Pandemi döneminde ‘Müzik Susmasın’ destek programında 32 bin müzisyen aylık 1000 TL yardım aldı, almaya da devam ediyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Ankaralı müzisyenlere büyük desteği oldu.”
‘DEVLETİMİZDEN, KÜLTÜR VE TURİZM BAKANINDAN DESTEK BEKLİYORUZ’
– Müzisyenler olarak talepleriniz nelerdir?
“Kayıt dışı olarak gözüken tüm müzisyenlerin sosyal hakları, maddi ve manevi kazançlarının artırılması için devletimizden Kültür ve Turizm Bakanımızdan destek bekliyoruz.”
‘KADEMELİ NORMALLEŞME MÜZİSYENLERE HERHANGİ BİR KAZANÇ SAĞLAMADI’
– ‘Kademeli normalleşme’ ve sonrasındaki sürecin müzisyenler açısından nasıl geçeceğini düşünüyorsunuz?
“Kademeli normalleşmenin şu an için müzisyenler adına herhangi bir kazanç sağlamadığı gibi sonrasında da herhangi bir kazanç sağlamayacağını düşünüyorum. Müzisyenliğin devlet nezdinde bir meslek haline getirilip kazanımlarının artırılması, maddi ve manevi olarak devlet tarafından destek verilmesini bekliyoruz.”
Bir yıldır işsiz olan müzisyen canına kıydı
‘MÜZİSYEN ARKADAŞLARIMI FEDERASYONLARA VE MESLEK BİRLİKLERİNE DAVET EDİYORUM’
– Bu süreçte büyük zorluklar yaşayan, hatta bir çıkış bulamayıp yaşamına son veren müzisyenler oldu. Bir çağrınız var mı müzisyenlere?
“Bu tür olayların tekrarlanmasını temenni ediyoruz. Serbest piyasada çalışan kayıt dışı müzisyenlerin sendikası yok. Müzisyen arkadaşlarımı haklarını koruyabildikleri federasyonlara ve meslek birliklerine davet ediyorum.”
Turizmcilerin gözü Aşı Pasaportunda