Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Denizli’nin kırmızı termal suyuyla ünlü Karahayıt beldesini, yürüteceği projeyle termal turizm merkezi haline getirecek.
TOKİ’nin, Karahayıt Belediyesi ile ortaklaşa yürüttüğü kentsel dönüşüm projesi, 27 hektarlık alanı kapsıyor. Proje alanında, fay hattı üzerinde 160 hak sahibine ait konut, iş yeri ve pansiyonlar yer alıyor. Bazı yapılarda ise iş yeri, konut ve pansiyon bir arada bulunuyor.
Proje çerçevesinde öncelikle fay hattı üzerindeki binalar yıkılacak, depreme dayanıklı bölgede yeni yaşam alanı inşa edilecek.
Yeni yaşam merkezinde, yöresel mimariye uygun 42’si 1 artı 1, 90’ı 2 artı 1 ve 126’sı 3 artı 1 olmak üzere 258 konutla 24 derslikli ilköğretim okulu, 4 iş yeri ve 20 termal pansiyon yapılacak.
40 termal pansiyon
Karahayıt’ta uygulanacak kentsel dönüşüm projesinin ikinci etabında ise termal turizm için 20 pansiyon daha yapılacak. Böylelikle TOKİ, bölgede 660 odalı toplam 40 termal pansiyon inşa etmiş olacak.
İkinci etapta ayrıca, 16 iş yeri de bölgeye kazandırılacak. Termal pansiyonların, Karahayıt’ın termal turizm açısından cazibe merkezi haline gelmesine önemli katkı sağlaması bekleniyor.
Termal su kontrol altına alınacak
Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan Karahayıt beldesinin en önemli özelliği olan kırmızı termal su, yılın her mevsimi kaynağından 58 derece sıcaklıkla yeryüzüne ulaşıyor. Termal su, içinde barındırdığı zengin minerallerle hastalara şifa dağıtıyor.
Karahayıt, sağlık turizminden bölgedeki pansiyonlar aracılığıyla faydalanıyor. Ancak fay hattı üzerinde bulunan pansiyonlarda termal su, kayıt dışı ve kontrolsüz olarak kullanılıyor. Projeyle termal suyun kayıtlı ve kontrollü şekilde kullanımının sağlanması amaçlanıyor.