İngiliz The Economist dergisi, 2018 yılının gözde sektörlerinin neler olacağını yazdı. Dünyadaki siyasi risklerin devam ettiği belirtilen analizde, gelecek yılın en gözde üç sektörünün savunma, bilgi teknolojileri ve turizm olacağı kaydedildi.
The Economist’e göre 2018’de savunma, bilgi teknolojileri ve turizm, ekonomik canlılığın en yüksek olacağı sektörler arasında. Ancak ABD Başkanı Trump’ın uzlaşmaz tutumu, Fed’in faizi artırma seyri, Çin’de şişen kredi balonu ve Brexit’in Avrupa’ya olumsuz yansıması en büyük risk olarak görülüyor.
Dergide, “Dünya ekonomisi son 10 yılın en yüksek hızına ulaştı, borsalar art arda rekorlar kırdı, piyasalardaki oynaklık azaldı, finansal risklere karşı alınan tedbirler en düşük seviyelere geldi” ifadelerine yer verilirken, 2018’in en önemli temaları ise ‘ABD lideri Donald Trump’ın öngörülemezliği nedeniyle yüksek siyasi riskler, FED’in faiz artışları ve Çin’in yaratabileceği olası tehditler’ olarak sıralandı.
“Yeni yılda küresel GSYH’nin yüzde 3.3 artması, dünya ticaretinin ise yüzde 3.2 ile 2017’nin altında büyümesi bekleniyor” denilen haberde yapılan değerlendirmeler ise şöyle:
“Savunmaya rekor bütçeler”
Dünya ekonomisinin siyasetin etkilerinden bir türlü arınmaması 2018’de birçok sektörde kendini hissettirecek gibi gözüküyor. Örneğin perakende sektörü, hem Trump’ın NAFTA çıkışı, hem de Brexit gibi nedenlerle 2018’de güçlü bir görünüm sergileyemeyecek. Dünyada perakende satışlardaki büyüme beklentisi sadece yüzde 2.
Savunma ise ABD’nin politikalarından en olumlu etkilenecek sektör. NATO’nun harcamalarının artırılması için Trump’ın yaptığı baskı, K.Kore gerginliği, Ortadoğu’da düşmeyen tansiyon savunma harcamalarını rekor seviyeye çıkaracak.
Birçok ülkenin sağlık sektörüne yönelik düzenlemelere hız vermesi bu sektördeki harcamaların da artmasına yol açacak. Çin’de borç balonunu söndürmeye yönelik tedbirlerin etkisini ise başta metal, madencilik olmak üzere genel olarak emtia piyasalarında izleyeceğiz.
“En çok satış Turizm ve Savunmada olacak”
Çin’de kredilerdeki yavaşlama gayrimenkul piyasasında fiyatları etkileyebilir. Fed’in faiz artışları ve ECB’nin kriz tedbirlerini azaltması, yıllarca depresyon çeken finans sektörünü rahatlatacak.
The Economist’e göre 2018’de savunma ve turizm satışların en yüksek olacağı sektörler olarak öne çıkıyor. Otomotiv, eğlence, sağlık, medya, finans ve IT sektörlerinde de işler yolunda gidecek. Enerji, tarım, madencilik baskı hissedilecek sektörler arasında.
Akıllı oteller yaygınlaşacak
Seyahat harcamaları Brexit ve Donald Trump’ın politikalarına karşı hassas ancak küresel ekonominin istikrar kazanması iş seyahatlerine yönelik harcamaların yüzde 6 artmasını sağlayacak.
Fiyatlarda ise bir artış bekleniyor. GBTA ve Carlson VVagonlit’e göre uçak biletlerinin fiyatlarında ortalama yüzde 3.5 artış meydana gelebilir. En büyük fiyat artışı ise Rusya’nın Dünya Kupası’na ev sahipliği yapması nedeniyle Doğu Avrupa’da görülebilir.
Diğer yandan otel zincirleri teknolojiyi daha fazla kullanır hale gelecek; ‘akıllı oteller’ müşterilerine daha rahat check in yapmaları, akıllı televizyon hatta akıllı tuvaletleri kullanmaları için QR kodu vermeye başlayacak.
Örneğin Hilton, ziyaretçilerinin anahtar olarak akıllı telefonlarını kullanmalarına olanak sağlayan otelcilik gruplarından ve 2018’de bu uygulamasını otellerinin yansına yaymayı planlıyor.