
Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti’ndeki kazılarda çıkarılan tahrip olmuş taş eserler, “taş hastanesi”nde elden geçiriliyor.
Ölümsüz aşkların ve gladyatörlerin kenti olarak bilinen ve 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Stratonikeia Antik Kenti’nde kazı kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bunun yanı sıra kentte Anadolu Selçuklu ve Osmanlı devletleri dönemlerine ait Selçuklu Hamamı, Şaban Ağa Camisi ve Bılla Evi’ndeki restorasyon çalışmaları sürüyor.
Kentteki çalışmalar sırasında karşılaşılan tahrip olmuş taş eserler, getirildikleri “taş hastanesi”nde aslına uygun şekilde düzenleniyor.
Stratonikeia Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Helenistik dönemden bugüne kesintisiz yaşamın sürdüğü kentteki mimari taş eserleri, kazı çalışmalarının ardından taş hastanesine getirdiklerini anlattı.
Burada eserin zarar gören kısımlarını sağlamlaştırdıklarını söyleyen Söğüt, taş hastanesinin Stratonikeia için çok önemli bir yer olduğunu kaydederek, “Burada bir sütunun kaidesinden tutun da friz, korniş blokları, mezar stelleri ve taşları gibi aklınıza taşla ilgili ne geliyorsa tedavi edebiliyoruz. Antik döneme ait olup da kırılmış parçaların tamamı tedavi ediliyor.” dedi.