Antalya’ya 80 km, Kemer’e 30 km mesafede bulunan Çıralı, Ulupınar Köyü’nün 5 mahallesinden biridir. Ulupınar Köyü, 17. yüzyılın ilk yarısında Fethiye ve Manavgat civarından gelen Yörükler tarafından kurulmuştur.
Cumhuriyetin ilk yıllarında kışlak olarak kullanılan bölge, zamanla tarıma uygun hale getirilerek yerleşik hayata geçilmiştir. Yazır Köyü ve civarından katılımlarla Çıralı’nın nüfusu çoğalmıştır.
Çıralı’da 1960’lı yılların başında üç aile yaşarken, bu sayı günümüzde 130 haneye çıkmıştır. 1270 nüfuslu Ulupınar Köyü’nün yaklaşık bin kişilik bölümü Çıralı’da yaşamaktadır. Turizmin gelişmesi, nüfusun hızla artmasını sağlamıştır. 1960’lı yıllarda bölgede pamuk üretimi yapılırken önce narenciye üretimine daha sonra da seracılığa geçilmiştir. Son yıllardaki turizmin gelişmesi, tarım sektöründe daralma meydana getirmiştir. Günümüzde Çıralı’da çoğunluğunu pansiyonların oluşturduğu 110 iş yeri bulunmaktadır.
Çıralı Ovası, bölgedeki en uzun sahil şeridine sahiptir. Bu sahil şeridinin doğal güzelliği ve temizliği bakımından 2003 yılında Güney Galler Glamorgan Üniversitesi tarafından yapılan bir anket sonucunda ‘dünyanın en iyi sahili’ seçilmiştir. 3,25 km uzunluğundaki sahilin derinliği 50 m ile 1,5 km arasında değişmektedir.
Ova, güneyden kuzeye; Musa Dağı, Omurga Dağı, Yanar Dağı ve Karaburun Dağı ile çevrilidir. Bu dağların arasından oluşan vadilerden Akçay, Ulupınar ve Andızlıdere Akdeniz’e akmaktadır.
Gezi Rehberi:
Ulaşım: Antalya-Kumluca Karayolu’nun kenarından hem Çıralı sapağı bulunmakta. Bu sapaktan Çıralı’ya 7 kilometrelik bir yolla ulaşılabilir. Bu sapaktan Tekirova; 20 km, Kemer; 45 km, Antalya; 85 km ve Havalimanı; 95 Km mesafede bulunuyor.
Konaklama: Bölgede bulunan otel ve pansiyonların büyük çoğunluğu narenciye bahçeleri içine daha çok ahşap olarak yapılmış ve bu konaklama tesisleri doğadan yana bir hizmet anlayışı sunuyor. Tesislerin büyük çoğunluğu klimalı, bir kısmı açık havuza sahip ve hepsi denize yürüme mesafesinde konumdadır. Diğer tüm dört yıldızlı otellerin verdiği hizmeti Akdeniz konukseverliğinin içerisinde sunuyor. Sezon içinde (Mayıs- Eylül) rezervasyon yaptırmak gerekli.
Yemek: Bölgede yer alan eğlence tesisleri genelde Nisan ve Ekim ayları arasında açık olur. Fiyatlar makul seviyelerde olup bahşiş oranı hesabın içinde genelde % 10 civarında ödenir. Özürlüler için her hangi bir düzenleme ve kıyafet zorunluluğu bulunmamaktadır. Sahillerde çok az sayıda bar, kafeterya ve lokanta bulunur. Rezervasyona gerek olmamakla birlikte sezon içinde, özellikle Haziran-Ağustos ayları içerisinde, hafta sonlarına denk gelen günlerde rezervasyon yapmakta yarar var. Sezon içinde deniz mahsullerinden – ev yemeklerine, gözlemeden – etli ekmeğe kadar birçok çeşidi tadabilirsiniz. Akdeniz’in vazgeçilmez tadı olan; zeytinyağı, tüm yiyeceklerde mutlaka bulunur.
İsmail Şahinbaş / Haber 7
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 10)