Anadolu Efes, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı işbirliğiyle yürütülen Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu 2015 projeleri belli oldu.
Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu jürisi tarafından bu yıl başvuran 417 proje arasından, Şanlıurfa Göbeklitepe’den “Dünyanın En Eski Tapınağı Göbeklitepe’de Taş İşçiliği”, Malatya’dan “Malatya’nın Mirası Arslantepe” ve Safranbolu’dan “Safranbolu Hatırası” projeleri seçildi.
Anadolu Efes, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle yürütülen Gelecek Turizmde-Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu Projesi’ne bu yıl 66 ilden 417 adet başvuru yapıldı.
Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu jürisi tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda, Şanlıurfa Göbeklitepe’den “Dünyanın En Eski Tapınağı Göbeklitepe’de Taş İşçiliği”, Malatya’dan “Malatya’nın Mirası Arslantepe” ve Safranbolu’dan “Safranbolu Hatırası” projeleri seçildi.
Göbeklitepe, Urfa mimarisine yön verecek
Destek almaya hak kazanan projelerden ilki Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Şanlıurfa Valiliği ortaklığı ile yürütülecek olan ‘Dünyanın En Eski Tapınağı Göbeklitepe’de Taş İşçiliği’ oldu. Projeyle, dünyanın ilk tapınağı Göbeklitepe’de 12 bin yıl önce başlamış olan taş işçiliğinin gelecek kuşaklara aktarılması, bölgedeki nitelikli turist sayısının ve turizm gelirlerinin artırılması amaçlanıyor. Göbeklitepe’de nihai hedef; turistik ürünlerde kullanılabilecek geleneksel taş işçiliği motiflerinin tespit edilip, paralelinde yeni taş ustaları yetiştirmek üzere bir ‘Taş İşçiliği Atölyesi’nin kurulması ve bölgeye gelen turistlere bu otantik deneyimin yaşatılması olarak belirlendi.
Ayrıca, turizm sektöründeki KOBİ’leri güçlendirip kentteki geceleme oranını yükselterek turizm gelirlerini artırmayı hedefleyen proje ile bir Göbeklitepe Sempozyumu düzenlenmesi ve paralelinde bir ‘Taş İşçiliği Atölyesi’ kurulması da planlanıyor. Dünyanın en eski ‘tapınak merkezi’ olduğu belirtilen Göbeklitepe, yakın bir geçmişte UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmıştı.
5 bin yıllık Arslantepe Höyüğü ‘Gelecek Turizmde’ sayesinde canlanacak
Fon desteği almaya hak kazanan “Malatya’nın Mirası Arslantepe” ile Arslantepe’nin sosyal ve kültürel potansiyelini harekete geçirecek bir yerel kalkınma projesi planlandı. Proje ile tarihi günümüzden 5.000 yıl öncesine dayanan Malatya’nın Battalgazi ilçesindeki arkeolojik yerleşim alanı olan Arslantepe Höyüğü tanıtılacak ve geliştirilecek. Arslantepe Destekleme ve Geliştirme Derneği ve Battalgazi Belediye Başkanlığı tarafından tasarlanan projeyle Arslantepe’nin bir turistik cazibe merkezi olmasını sağlamak; tanıtımına katkıda bulunmak; bölge halkına Arslantepe’yi sahiplenme, gurur duyma ve koruma bilinci vermek ile ilçedeki ekonomiyi canlandırmak amaçlanıyor.
‘Gelecek Turizmde’den Safranbolu’nun hem turizmine hem de ekonomisine destek
Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu’ndan yararlanmaya hak kazanan üçüncü proje ‘Safranbolu Hatırası’. Proje kapsamında, Safranbolu’yu ziyaret eden turistlerin hediyelik eşya satın alma davranışları ile beklentileri belirlenecek ve bu doğrultuda yeni hediyelik eşya tasarımlarının ortaya çıkarılmasına öncülük edilecek. Karabük Üniversitesi ve Safranbolu Esnaf ve Sanaatkarlar Odası işbirliği ile gerçekleştirilecek projede hedef; Safranbolu’ya özgü hediyelik ürünlerin çeşitliliğini artırmak ve bölge halkı için bu çerçevede yeni iş imkanları yaratmak.
“Turizm eksenli yerel kalkınma modelleri oluşturuyoruz”
‘Gelecek Turizmde’ projesi ile sürdürülebilir turizm ve yerel ekonomik kalkınmaya destek olduklarını belirten Anadolu Efes Genel Müdürü Altuğ Aksoy, “Gelecek Turizmde ile turizm eksenli bir sürdürülebilir kalkınma modeli oluşturduk. Proje yürüttüğümüz bölgelerde sürdürülebilir turizm modelleri yaratıyoruz ve bu modeller üzerinden yerel kalkınmaya destek veriyoruz. Diğer
yandan doğal, tarihi ve kültürel mirasın da korunmasını sağlıyoruz. Uygulama bölgelerindeki yerel aktörlerin projenin bir parçası olması bizim için oldukça önemli. Kamu ve yerel yönetimlerin işbirliği projeleri sürdürülebilir kılıyor’’ diye konuştu.
Gelecek Turizmde’ye Stevie Awards’tan İki Ödül
Her yıl 3 sürdürülebilir turizm fikrine fon desteği sağlayan “Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu”, bu yıl 6 binden fazla başvuru alarak bir rekora koşan Stevie Ödülleri’nde “Avrupa’nın En İyi Sosyal Sorumluluk Projesi” ve “Toplum İlişkilerinde En İyi Halkla İlişkiler Projesi” olmak üzere 2 ayrı kategoride Bronz Madalya alarak başarısını ortaya koydu.