TBMM Başkanlığı’na sunulan ve gelecek hafta yasalaşması beklenen torba yasada, sağlık turizminin desteklenmesi ile ilgili de düzenleme yer alıyor. Sağlık Bakanlığı’na önerilerde bulunmak amacıyla da USHAŞ adında yeni bir anonim şirket kurulacak.
TBMM Başkanlığı’na sunulan ‘Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde, sağlık turizminin desteklenmesine yönelik de düzenleme yapıldı.
Sağlık turizmi torba yasada. USHAŞ kuruluyor!
Yıllık 10 milyar dolarlık gelirin beklendiği sağlık turizminde, sunulan sağlık hizmetlerinin tanıtımını yapmak, kamu ve özel sektörün sağlık turizmine yönelik faaliyetlerini desteklemek ve koordine etmek, uluslararası sağlık hizmetlerine ilişkin politika ve strateji geliştirmek, Sağlık Bakanlığına önerilerde bulunmak için Uluslararası Sağlık Hizmetleri unvanı ile USHAŞ adında yeni bir anonim şirket kurulacak. USHAŞ’ın başlangıç sermayesi 10 milyon TL olacak.
USHAŞ da kamu ihale kanunu dışında
Dünya Gazetesi’nin haberine göre, bu tutarın Hazine ve Maliye Bakanlıkları tarafından karşılanacağı ifade edilirken, kurulacak şirketin (ceza ve ihalelerden yasaklama hariç) Kamu İhale Kanunu’ndan muaf olacağı belirtildi.
Uluslararası sağlık hizmetleri alanında aracılık faaliyeti gösteren kurumlara yetki belgesi verecek olan şirket, uluslararası sağlık hizmetlerine ilişkin aracılık faaliyetlerinde bulunarak, verilen yetki çerçevesinde kamu ve özel sektör kuruluşları adına uluslararası sağlık hizmetlerine ilişkin sözleşme yapacak ve yapılan sözleşmelerin yürütülmesine destek olacak.
USHAŞ, sağlık finansmanı ve kamu ve özel işbirliği modelleri konusunda uluslararası kişi ve kuruluşlara danışmanlık yaparak, bu alanda sistemlerin kurulması ve geliştirilmesine dönük yurt içi talepleri karşılayacak.
Personelin esnek çalışabilmesine imkan sağlanacak
Teklifle, sağlık personelinin dengeli dağılımının sağlanması ve atıl kapasite oluşturulmaması ve Sağlık Bakanlığınca yapılan istihdam planlamasının uygulanabilmesi için düzenlemeye gidiliyor.
Buna göre, Sağlık Bakanlığı’na, üniversitelere ve özel sektöre ait uluslararası sağlık turizmi sağlık tesisi yetkisi verilmiş sağlık kuruluşları arasında, uluslararası sağlık hizmeti kapsamında, tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar tarafından verilen sağlık hizmetleri için bütçeleri ayrı olmak şartıyla işbirliği yapılmasına ve personelin esnek çalışabilmesine imkan sağlanacak.
Diğer bir düzenlemeye göre, uluslararası sağlık hizmetleri kapsamında elde edilen gelirin yüzde 50’sine kadar olan kısmı bu hizmetlerde görev yapan personele ek ödeme olarak dağıtılabilecek.