Son yılların en gözde sektörlerinden biri olan sağlık turizminin sergilediği gelişme, Türkiye’de de etkisini göstermeye devam ediyor.
Sağlık turizminin ülkemizde kaydettiği yükselişe paralel olarak, B2B Encounters firması tarafından daha önce iki kez düzenlenen Uluslararası Sağlık Turizmi Forumu’nun üçüncü serisi 3-6 Haziran 2013 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek.
Kavacık Limak Eurasia Hotel’de gerçekleşecek organizasyona katılmak için önceden kayıtlı olma şartı aranıyor. Kayıt yaptırmak isteyen katılımcılar, etkinliğin resmi internet adresi (medical.b2bencounters.com) üzerinden kayıt formlarını doldurabiliyorlar.
Türkiye’ye gelen yabancı hasta sayısında artış var
Son yıllarda sağlık hizmetlerinden faydalanan kişilerin artık sadece kendi ülkesinde değil yurt dışında da tedavi imkanlarını araştırma eğilimlerinin güçlendiği ve bu konuda danışmanlık, aracılık hizmeti veren birçok profesyonel firmanın açılmakta olduğu gözlemleniyor. Uzmanlar, ülkemizdeki sağlık kuruluşlarının artık çok sayıda yabancı uyruklu hastaya sağlık hizmeti verdiğini ve bunların bir kısmının profesyonel aracı kurumlar aracılığıyla ülkemize gönderilen sağlık turistleri olduğunu belirtiyor. Ülkeye önemli miktarda döviz girdisi sağlayan bu yeni turizm türünü geliştirmek üzere Sağlık ve Ekonomi Bakanlıkları tarafından uygulanan destek programları, sağlık turizmi alanında çalışan hastane ve kliniklerin önünü açıyor.
B2B Encounters Düzenleme Kurulu adına açıklama yapan Genel Müdür Mert Akkök, özellikle çevre ülkelerden çok sayıda yabancı hastanın önemli tedavileri kendi ülkeleri yerine Türkiye’de almayı tercih ettiklerini fark ettiklerinden beri bu tanıtım etkinliğini düzenlediklerini ifade etti.
Tedavi amacıyla Türkiye’ye gelen yabancı hastaların bu tercihlerinde, ülkemizdeki hastanelerin sahip oldukları yüksek teknolojinin yanı sıra, hekim kalitesi ve uygun fiyatların da etkili olduğunu söyleyen Akkök, Haziran ayında 3’üncüsünü düzenleyecekleri Uluslararası Sağlık Turizmi Forumu hakkında ise şunları söyledi: ”Bir önceki organizasyon, Ortadoğu ve Balkan ülkelerinden gelen katılımcılara yönelikti. Bu kez hedef pazar olarak Rusça konuşulan coğrafya üzerine odaklandık ve özellikle Türkiye ile yakın kültürel bağlara sahip Türki Cumhuriyetlerdeki sağlık turizmcilerini İstanbul’a davet ettik. Organizasyon kapsamında, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kazakistan’ın yanı sıra Gürcistan, Ukrayna, Moldovya gibi eski Sovyet ülkelerinden çok sayıda sağlık turizmi uzmanı işbirliği imkanlarını değerlendirmek üzere Türk hastane ve klinikleriyle görüşme yapmaya geliyor.”
Rakiplerimiz Hindistan, İsrail ve Almanya
Düzenleme Kurulu adına açıklama yapan Mert Akkök, sağlık turizmi sektöründe büyük fırsatlara sahip olan Türkiye’nin bu alandaki en güçlü rakiplerinin düşük fiyat avantajıyla Hindistan, teknoloji ve tanınmışlık avantajlarıyla ise İsrail ve Almanya olduğunu belirtti. Akkök, orta-uzun vadeli pazarlama stratejileri ile bu ülkelere giden yabancı hasta sayısının önemli bir kısmının Türkiye’ye çekilmesinin mümkün olduğunun da altını çizdi. Yabancı hastalara tedavi veren birçok özel sağlık kuruluşunun bu alandaki en önemli eksikliğinin yabancı dil bilen yardımcı personel yetersizliği olduğunu ifade eden Akkök, bu konuda hızlandırılmış meslek içi eğitim programlarına duyulan ihtiyaca da dikkat çekti.