Bartın’ın Amasra ilçesinde Roma döneminde yapılan Kuşkayası Yol Anıtı’na ziyaretçi akını sürüyor. Anadolu’nun tek yol anıtı olan Kuşkayası’nı yılda 200 bin turist ziyaret ediyor.
Roma, Bizans, Cenova ve Osmanlı’dan kalan tarihi eserleri müzedeki arkeolojik ve etnografik kaynaklarıyla 3 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Amasra ilçesindeki yol anıtı, bölgenin tarihi geçmişini yansıtan eserler arasında ilk sıralarda yer alıyor.
NationalTürk’ün haberine göre, MS 41-54 yıllarında Roma İmparatoru Tiberus Germanious Claudius döneminde, Doğu Eyaletleri İnşa Ordusu Komutanlığı görevinden sonra yaşam boyu Pontus Valiliği’ne atanan Gaius Julius Agilla tarafından yaptırılan, Anadolu’da benzeri bulunmayan anıt, turistlerin ilgisini çekiyor.
Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız yaptığı açıklamada, Kuşkayası Yol Anıtı’nın Anadolu’da benzerinin olmadığını söyledi.
Yaklaşık 2 yıl önce tarihi geçmişine ve özelliğine yakışır şekilde anıtın çevresini düzenlediklerini anlatan Yıldız, “Anıt çevresine ışıklandırma ile araç parkı için de yol kenarına düzenleme yapıldı. Anıta çıkan merdivenlerin basamaklarının tarihi ve doğal ortama uygun biçimde yenilenmesi ve çevre düzenlenmesinin ardından ziyaretçi sayısında artış olduğunu gördük” diye konuştu.
Yıldız, anıtı yılda yaklaşık 200 bin kişinin ziyaret ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Roma dönemine ait, kemerli niş içine oyma tekniğiyle yapılan anıtın dünyada benzerinin olmadığını biliyoruz. Özellikle yaz aylarında olmak üzere yılın her ayında burası yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Anıt, ilçemizin çok önemli tarihi değerlerinden biridir. Kuşkayası Yol Anıtı’ndan ilçenin tarihi yerlerinden Roma Eyalet Meclis Sarayı olarak yapıldığı sanılan Bedesten’e giden tarihi yolu da turizme kazandıracağız. Yakın zamanda antik yol haritasını çıkararak bakımını yapacağız. Yaklaşık 5 kilometrelik bu yolun, yürüyüş meraklılarının ilgisini çekeceğini düşünüyoruz.”
Kuşkayası Yol Anıtı
Roma dönemine ait ve kemerli niş içine oyma tekniğiyle yapılan anıtta, “toga” giyimli bir insan figürü ve nişin sağındaki sütunun üzerinde kartal motifi yer alıyor.
İki kitabesi bulunan ve kayaların oyulmasıyla oluşturulan anıttaki kartal, Roma askerlerinin sınırsız gücünü temsil ediyor.
Birbirini tamamlayan kitabelerde, ”Devletler arası barışın ve dostluğun anısına, İmparator Germanious’un yüceliği için Gaius Julius Aguilla dağı yardı ve bu dinlenme yerini kendi özel ödeneği ile yaptırdı” ifadeleri yer alıyor.