Turist Rehberleri Birliği Başkanı Şerif Yenen, kültür başkenti unvanıyla yapılacak etkinliklerin ve yürütülecek projelerin, İstanbul’da zaten var olan pek çok turizm ürününün, uluslararası pazarlarda ön plana çıkmasının yolunu açacağını söyledi.
Yenen, İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesinin, öncelikle kültür, sanat ve turizm alanında bekleyen birçok projenin hayata geçmesi için büyük bir itici güç olduğunu belirtti.
Bu alanlarda zaten yapılması gereken birçok düzenlemenin, bir program dahilinde takvime bağlanarak gerçekleştirilebileceğini ifade eden Yenen, bu unvanı sayesinde İstanbul’un, kültürel ve tarihi varlıklarının korunması için Avrupa Birliği (AB) fonlarından daha fazla pay alabileceğine işaret etti.
Şerif Yenen, yapılacakların, sadece kültürel etkinliklerle sınırlı kalmayacağını kaydederek, “2010, İstanbul’un sosyal sorunlarının belirlenmesi ve çözülmesi açısından büyük bir fırsat olacak” dedi.
İstanbul’a gelecek yıl 10 milyon turist gelmesinin beklendiğini ifade eden Yenen, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizce bu, gerçekçi bir beklenti. Çünkü kültür başkenti unvanıyla yapılacak tüm etkinlikler, yürütülecek tüm projeler, kentte zaten var olan pek çok turizm ürününün, uluslararası pazarlarda ön plana çıkmasının yolunu açacak. 2010 yılına aylar kala çok daha hızlı hareket etmek gerekir ki yapılacak etkinlikler turistik ürün olarak tur programlarının takvimine bir an önce girebilsin.”
Yenen, İstanbul’da gezdirdikleri turist gruplarına, kentin 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçildiğini anımsattıklarını ve olumlu tepkiler aldıklarını vurguladı.
Turistlerin birçoğunun bu unvanın ne anlama geldiğini bildiğini ve merakla ne gibi kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenleneceğini sorduklarını belirten Yenen, “İşte bu nedenle, şimdiden bu etkinliklere yurt dışından katılım sağlamak için, etkinlik takviminin tüm ayrıntılarıyla belli olması gerekir” diye konuştu.
İSTANBUL UZMANI REHBERLER KENTİ ANLATACAK
Yenen, profesyonel turist rehberleri olarak 2010 Avrupa Kültür Başkenti projelerinde aktif rol alacaklarını belirterek, bunun için de eğitim programları başta olmak üzere hazırlıklara devam ettiklerini anlattı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) sponsorluğunda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile iş birliği içinde dernek üyesi profesyonel turist rehberleri için bir dizi eğitim programı düzenlediklerini kaydeden Yenen, programın adının, “İstanbul Kent Rehberliği-Rehberlikte Uzmanlaşma Eğitimi” olduğunu bildirdi.
Şerif Yenen, 15 günlük teorik ve pratik eğitim programından sonra yapılan sınavda başarılı olan turist rehberlerine “Başarı Belgesi” verildiğini ifade ederek, 2010 yılına kadar “İstanbul Uzmanı Rehber” sertifikası sahibi olacak meslektaşlarının sayısının artacağını, böylelikle kültür turizmi için İstanbul’u seçen turistlere, kent üzerine uzmanlık eğitimi almış rehberlerin eşlik edeceğine dikkati çekti. (Hürriyet)
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 21)