Orta Amerika’da iki okyanusu birbirine bağlayan, tarihte önemli bir yeri olan Panama Kanalı…
On dokuzuncu yüzyılda sömürgeleri değerlendirmek ve yeni alanlar yaratmak için Fransa Panama Kanalı’nı inşa etmeyi düşünmüştür. Ferdinand de Lesseps, ki kendisi Süveyş Kanalı’nı açan kişi olarak tarihe adını yazdırmıştır, Panama Kanalı’nı açmak üzere harekete başlamıştır. Ancak kurulan ortaklıklar yürümemiş, şirket batmış ve Panama Kanalı’nın açılışı iptal edilmiştir. 15 yıl sonra Amerika Birleşik Devletleri ile ortaklığa girilmiştir. Yine bazı sorunlarla karşılaşılsa da 1904 yılında Panama Kanalı çalışmaları bitmiştir ve böylece Panama Kanal Tarihi 1915’te başlamıştır. İnşaatında altı bine yakın kişinin ölümüne sebep olan Panama Kanalı o dönemde ticaret yolunu inanılmaz şekilde kısaltmış, Horn Boğazı’na gerek kalmadan Panama Kanalı sayesinde ticaret ve ulaşım hızlanmıştır. Güney ve Kuzey Amerika’nın arasındaki yolculuklar da pratik hale gelmiştir.
Panama Kanalı Sistemi – Panama Kanalı Çalışma Sistemi
Panama Kanalı’nın sistemi şu şekildedir: Okyanustan gelen gemi, aşamalarla göl seviyesine (Gatun Gölü) kadar yükseltilir ve sonra yine havuz yardımıyla okyanus seviyesine indirilir. Dünyanın en büyük gemileri de dahil olmak üzere yılda yaklaşık 17 bin gemi Panama Kanalı’ndan geçmektedir. Bu anlamda Süveyş Kanalı’ndan farklıdır.
Survivor adası Panama’da İklim
Orta Amerika’nın ortasında bulunan “Survivor adası” Panama’da iklim tropikaldir. Ocak ayından Mayıs ayına dek kurak bir dönem geçirir ve Mayıs ayından Aralık ayına kadar da yağışlıdır. Ortalama sıcaklık 23-32 °C’dir ve yaklaşık olarak 55.000 nüfuslu bir bölgedir ve çoğunluğu Amerikalı’lardan oluşmuştur. ABD Başkanı tarafından tayin edilen vali, Panama Kanalı ile Panama Demiryolu’nu işletmektedir. Panama Valisi aynı zamanda halkın eğitiminden, sağlığından, ulaştırma ve güvenlik hizmetinden de sorumludur.