Muğla’nın Milas ilçesindeki doğa harikası Tuzla Sulak Alanı‘nın ekosistemi, önlem alınmayan sanayileşme ve yapılaşma nedeniyle çöküyor.
Bir zamanlar 120 çeşit kuş, 50’ye yakın balık türünü barındıran Tuzla Sulak Alanı’nı, son yıllarda gelip konaklayan flamingolar da terk etti.
Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2004 yılında koruma alanı ilan edilmesine karşın Tuzla Sulak Alanı çevresindeki halı yıkama fabrikaları ile mermer atölyeleri faaliyetlerini sürdürdü. Fabrika ve atölyelerin zehirli atıkları, Mazı Çayı‘yla sulak alana ulaştı. Yine alana yakın yerlerde, beş binin üzerinde ikinci konut yapıldı. Bu konutların atıkları da sulak alanın kirlenmesine yol açtı. Sulak alanda yaşayan canlı sayısı da azalmaya başladı. Son yıllarda gelip konaklayan flamingolar da Tuzla Sulak Alanı’nı terk etti.
Ege Bölgesi‘nin en önemli sulak alanlarından birinde rant uğruna doğa ve çevre cinayeti işlendiğini belirten Av ve Yaban Hayvanlarını Koruma Vakfı Başkan Yardımcısı Büyükelçi Süha Umar, bölgeye zarar veren işletmeler hakkında savcılığa ve Muğla Valiliği‘ne suç duyurusunda bulunduğunu belirtti. Umar, “Tuzla Sulak Alanı tarih ve doğanın iç içe geçtiği ender rastlanan hazinelerimizden biri. Beş yıl önce korumaya alınan bölgeye daha çok turisti nasıl getirebiliriz diye düşünüp, tanıtım yaparken, sorumsuz kişilerin cenneti cehenneme çevirmesine izin verilmemesi için gerekli girişimlerde bulunacağım” dedi.
Bodrum Gönüllüleri Derneği Üyesi Cüneyt Karaloğlu da flamingoların ilk kez bu yıl Tuzla Sulak Alanı‘na gelmediklerini söyledi. Bölgedeki yapılaşmanın doğal dengeyi bozduğunu vurgulayan Karaloğlu “Sulak alanların korunması ile ilgili yönetmelik rant uğruna iki yılda üç kez değiştirildi. Alanda sürekli yaptığımız denetimlerde bölgedeki kuş ve canlı türlerini, azalma nedenlerini raporlarla ilgili kurumlara bildirip acil önlem alınmasını istedik. Böyle giderse kısa süre içinde bölgede tek bir canlı kalmaz” diye konuştu.
Milas Kaymakamı Bahattin Atçı, bölgede faaliyet gösteren fabrika ve atölyelerin atıklarını Mazı Çayı‘na dökmemeleri için geçen yıl gerekli uyarıların yapıldığını belirtti. Atçı, “Acilen bölgeye yine ekipleri göndererek gerekli incelemeleri başlatacağım. Sulak alan içinde bulunan eski tuz fabrikasının altını kafeterya üzerini kuş gözlemevi yapmak için çalışmaları hızlandırdık. Sulak alanı zehirleyen, zarar veren kim olursa olsun en ağır şekilde cezalandırırız. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 10)
Filamingoların yaşadığı tuzla tepesinde şimdi turkuaz adı altında yapılan konutların bulunduğu 228 dönüm arazi Türkiyenin en büyük özel bankası tarafından haksız ve usulsüz olarak elimizden gasbedilerek alındı.Oysa, bizim elimizdeki bu arazi ve yanındaki tüm araziler kışlak vasfındadır.Tapu kayıtlarında dahi kışlak yazar. esasında bu araziler her ne kadar özel kişilere ait olsa da kamu kullanımında olması gerekirken ve bu araziler üzerine usulsüz olarak binalar yapılmış ve çevreye zarar verilerek bölgenin simgesiolan filamingolar dahi bölgeden kovulmuştur.Bu nedenle bu bölgenin taplarında (eski tapularda) kışlak yazan alanlara yapılan konutların tümü yasalara aykırı olarak yapılmıştır.Ekolojik dengenin korunması için bu kışlak alanlara yapılan imara aykırı yapıların tümünün yıkılması gerekir.