Yunanistan’ın Midilli adasında yaşayanlar, pazar alışverişini daha ucuza yapmak için İzmir’in Dikili ilçesine geliyor. Turistleri ilçeye getiren Konstantinos gemisinin Kaptanı Dimakis, bir kişinin gidiş-geliş ücretinin 20 avro olduğunu söyledi.
Yunanlı komşular alışveriş yapmak amacıyla haftanın üç günü gemi seferleriyle İzmir’e geliyor. İzmir’in Dikili ilçesinin karşı kıyısındaki Yunanistan’ın Midilli adasında yaşayanlar, alışverişlerini ilçede kurulan pazarlardan yapıyor.
Dikili’de birçok ürünün kaliteli ve ucuz olduğu konusunda memnuniyetlerini dile getiren Yunanlı turistler, özellikle ev eşyaları gibi ürünlere rağbet ediyor.
Talep gittikçe artıyor
Gemi seferlerinin 2005’ten itibaren başladığını söyleyen Costar Lines Denizcilik firmasına ait Konstantinos G. isimli Ro-Ro yolcu gemisinin Kaptanı Yannis Dimakis, o tarihten bu yana taşıdıkları yolcu sayısının her geçen yıl arttığını söyledi.
Adada üretim yerlerinin azlığı ve Yunanistan ana karasının uzak olmasının Dikili’nin Midilli halkı için önemli özelliği alışveriş merkezi taşıdığını ifade eden Kaptan Dimakis, genelde 150-200 yolcu taşıdıklarını, gemi ücretlerinde indirim yapıldığında yolcu sayısının 600’e çıktığını belirtti.
Dimakis, şu anda bir kişinin geliş-gidiş ücretinin 20 avro olduğunu aktararak, kampanya dönemlerinde bunun 10 avroya düşürüldüğünü dile getirdi. Dikili Limanı’nın özelleştirilmesinden sonra liman ücreti alınmaya başlamasından yakınan Kaptan Dimakis,
”Bu konuda sıkıntı yaşıyoruz. Belediye başkanı ile görüşeceğiz. Eğer liman ücretlerinde bir indirim yapılabilirse daha fazla yolcu getirebiliriz. Ayvalık’taki liman devletin olduğu için pahalıya mal oluyor, üstelik Midilli-Ayvalık biletleri 35 avro” dedi.
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 7)
Dimakis, Midilli’ye oranla Dikili’deki eşya fiyatlarının ucuz olduğunu vurgulayarak, turistlerin gıda dışında her şeyi aldıklarını aktardı. İnşaat yapacakların evlerinin tüm malzemelerini Türkiye’den aldıklarını belirten Dimakis, şöyle devam etti:
“Çimentonun torbası burada 3 avro, Midilli’de ise 8 avro. Büyük fark var yani. Kamyonetlerle alıp, orada ticaretini bile yapıyorlar. Midilli bir ada olduğundan oradaki ürünlerin fiyatlarına nakliye maliyetleri biniyor.
Dikili’den en az 2 kat daha pahalı. Midilli’de gıda kontrolü yapan laboratuvar olmadığı için adaya Türkiye’den gıda ürünlerinin götürülmesi yasak. Laboratuvar olsa, buraya gelen yolcu sayısı çok daha fazla artar.”
Gıda kontrol laboratuvarlarından Sakız ve Rodos adasında bulunduğunu dile getiren Dimakis, Midilli’ye de kurulacağının söylendiğini kaydetti. Pazarcı esnafı Şükrü Ulus da Yunanlı müşterilerden memnun olduklarını belirterek,
”Çok pazarlık yapıyorlar ama artık alıştılar. Bazen çok para harcayan oluyor. Ben tek kişiden 400-500 TL aldığımı biliyorum” dedi.
Birgül Akkaç ise turistlerin 5 avroya satılan ürünü 1 avroya almak için pazarlık yaptığından yakındı. Bu arada Dikili Liman Başkanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre, 2008’de 93 seferle 10 bin 961 turist getiren geminin, bu yıl ekonomik krize rağmen 13 binin üzerinde yolcu taşımasının bekleniyor.
VİZE 48 SAATLİK
Kaptan Yannis Dimakis, Dikili’deki arkadaşlarının Midilli’ye gelmek istediklerini belirterek, vize sorunu yüzünden gelemediklerini ifade etti.
İki ülkenin hükümetine seslenen Dimakis, vize sorununun çözülmesini istediklerini vurguladı. Dimakis şunları söyledi:
“Hiç değilse 48 saatliğine gidilebilmesi gerekir. O zaman çok daha fazla insan gidip gelecektir. Böylece biz de giderken buradan da Türk vatandaşlarını götürebileceğiz, daha fazla potansiyel olacak ve gemi biraz kâr edecek.
Şu anda gemi kâr etmiyor. Sermayeyi, masrafları ancak çıkarıyor, gemicilerin ücretlerini ödemekte dahi zorlanılıyor.”
Taraf gazetesi
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 8)