Azeri milyarder Telman İsmailov tarafından 1.4 milyar dolara Antalya Lara’da yaptırılan Mardan Palace, gözleri bölgedeki lüks otellere çevirdi. Türkiye’nin güney sahilleri son yıllarda devasa yatırımlarla canlanırken, geceliği 20 bin dolarlara kadar çıkan lüks oteller dünya sosyetesinin yeni uğrak merkezi olma yolunda ilerliyor. Dünyanın en zengin kesimine hitap eden bu otellere Avrupa, Ortadoğu ve Rusya’dan ilgi büyük.
Türkiye’nin artık ucuz bir turizm ülkesi olmadığını vurgulayan Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, “Türkiye turizmde artık birinciliğe oynuyor. Bundan sonra lüks otel yatırımları devam edecek. Bu lüks otellerin doluluk oranları da krize rağmen son derece iyi. Bu durum zengin turistlerin geldiğinin kanıtı aynı zamanda” dedi. Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Ahmet Barut ise, zengin turisti çekmek için lüks otel yapmanın yeterli olmayacağını belirterek, “Zengin turisti getirmek için bir bölgenin toplam kalitesini yükseltmek gerekir. Mesela hala Antalya’ya, Dalaman’a, Bodrum’a THY’nin bir tane tarifeli seferi yok” diye konuştu.
Avrupa’nın en lüks oteli Antalya’da
Son yıllarda gerçekleştirilen ve onlarca milyon euroluk yatırımlara mal olan lüks oteller, güney sahillerinin çehresini değiştirdi. Konaklaman bedelinin 250 dolar ile 20 bin dolar arasında değiştiği bu otellerin kuşkusuz en ünlüsü daha şimdiden Mardan Palace oldu. Geçtiğimiz günlerde Hollywood yıldızlarının katıldığı ve dünyanın her yerinden yüzlerce gazetecinin izlediği açılış töreni ile hizmete giren Mardan Palace, önümüzdeki dönemde Antalya’nın ve Türkiye’nin adını dünyada çokça duyuracağa benziyor. Akdeniz’in en lüks oteli olarak anılan Mardan Palace’nin pek çok bölümünde altın kaplama kullanıldı. Restoranlarda kullanılan takımlarına bile milyonlarca dolar harcanan otelde fiyatlar 250 dolardan başlayıp 10 bin doların üstüne çıkıyor. Otel bünyesinde 16 bin metrekarelik dünyanın en büyük havuzu da yer alıyor. Mardan Palace farklı konseptlerde toplam 560 odaya sahip. Ayrıca otelin lobisinde yer alan Kapalıçarşı’dan esinlenilerek tasarlanmış ‘Kapalı Çarşı Alanı’ birbirinden ünlü dünya markalarını konuklarla buluşturuyor.
RİXOS’TA DOLULUK YÜZDE 90
15. World Travel Awards ödülleri kapsamında, Türkiye’nin en iyi oteli seçilen Rixos Premium Belek ise yaşanan ekonomik krize rağmen, yaz sezonunda doluluk oranını yüzde 90’ın üzerinde tutmayı başardı. Daha çok Avrupa ve Rusya’dan gelen turistleri ağırlayan otel, krizde alternatif pazar olarak Ortadoğu’ya yöneldi. Villalar için genellikle bir yıl önceden rezervasyon alınıyor. Zenginlerin oteli diye ünlenen Rixos Premium Belek’te villa fiyatları bin 500 dolardan başlıyor ve 12 bin dolara kadar yükseliyor. Lüks otelde kalan misafirlerin yüzde 80’i yabancılardan oluşuyor.
DAHA AÇILMADAN ODALARI DOLDU
Antalya Kemer’de 70 milyon euroluk yatırımla inşa edilen Vogue Avantgarde Hotel de, son dönemde büyük ilgi çeken lüks otellerden bir tanesi. Rusya ve Doğu Bloku ülkelerinde inşaat ve alışveriş merkezi yatırımları yapan işadamı Turan Avcı’nın sahibi olduğu otel, 1 Mayıs’ta hizmete açıldı. Turan Avcı, turizm yatırımı yaparken de Tamince’nin Rixos’unu örnek aldığını aktararak, “2010’da Vogue Hotel Petrograd St Petersburg, 2011’de Vogue Hotel Avantgarde Kıbrıs ve arkasından da Vogue Hotel Avantgarde Bodrum’u hizmete açmayı planladıklarını kaydetti
GECELİK ODA FİYATI 270 EURO
Kriz nedeniyle dünyanın en pahalı bölgelerine giden zengin turistin tasarruf için Türkiye’yi seçmesi de özellikle markalı otellere yaradı. Seçkin bir müşteri kitlesini ağırlamaya özen gösteren Kempinski Hotel The Dome, bu sebeple krizden etkilenmeyen oteller arasında. 2005 yılında açılan ve oda kahvaltı hizmeti veren otelin villarının fiyatı 2 bin 750 euro. Selçuklu mimarisinden esinlenerek inşa edilen otelin 2 adet golf sahası, 3 bin 600 metrekarelik spa’sı bulunuyor. Oteli en çok Avrupa’lı turistler tercih ediyor.
Hollywood yıldızlarının katıldığı görkemli bir açılışla tüm gözleri üzerine çeken Mardan Palace gibi lüks otellerin turizmde “butik hizmet”e geçişin göstergesi olduğunu dile getiren TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy, “Çünkü zengin müşteri özel ilgi görmek ister. Alışveriş yapacak, müzeyi gezecek, folklörünü görecek mutfağını tadacak. Japonya’dan, Amerika’dan, Fransa, Rusya’dan, Kore’den yani dünyanın her yerinden zengin turist Türkiye’ye geliyor. Bunlar daha çok İstanbul, Antalya, Bodrum, Kemer, Belek gibi bölgeleri tercih ediyorlar” diye konuştu.
TUROFED Başkanı Ahmet Barut ise, “Zengin turisti çekmek bir tek lüks otelle olmaz. Farklı şeyler yapmak lazım. Bir bölgenin toplam kalitesini yükseltmek gerekir zengin turisti getirmek için. Mesela hala Antalya’ya, Dalaman’a, Bodrum’a THY’nin bir tane tarifeli seferi yok. Geçtiğimiz yıl turist sayısında 26 milyona ulaştık. 7-8 yıl sonra 50 milyonları görürüz ama bu 50 milyon zengin gelecek demek değil” diye konuştu
Kaynak: Referans
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 10)