Küba kanser tedavisinde önemli bir hamle daha yaptı. Küba’da geliştirilen akciğer kanseri aşısı CimaVax-EGF tescil edildi. Kanser aşısı hastalığın tedavisinde önemli bir ilerleme sağlıyor.
Prensa Latina’nın haberine göre Küba kanser tedavisindeki çalışmalarına devam ederken CimaVax-EGF adlı aşı, çeşitli klinik testlerde sınandı ve güvenilir bulundu. Aşının akciğer kanseri hastalarının yaşam kalitesinde iyileşme sağladığı gözlendi. Bu ürün üzerine araştırma 1992’de Ulusal Onkoloji Enstitüsü’nde başlamıştı. Aşı daha sonra Moleküler İmmünoloji Merkezi’nde (CIM), Genetik Mühendislik ve Biyoteknoloji Merkezi’yle işbirliği içinde geliştirilmeye devam etmişti.
Epidermal Büyüme Faktörü (EGF) adlı proteini içeren aşıda, bu faktör bir başka proteine bağlı bulunuyor ve vücudun bağışıklık sisteminin EGF’ye karşı tepki vermesini sağlıyor.
Aşı olanların vücutları EGF’yi tanıyan ve ona bağlanan antikorlar oluşturuyor. Bu da EGF’nin hücrelerdeki almaçlara bağlanmasını ve hücrelerin çoğalmaya başlamasını önlüyor. Sonuç, tümör büyümesinde azalma oluyor. Ancak bu sonucun derecesi hastadan hastaya değişebiliyor.
Şu ana kadar aşı ile Küba, Kanada ve İngiltere’de yedi klinik deneme gerçekleştirildi. Halen ikisi Küba’da ve biri Malezya’da olmak üzere üç deneme daha sürüyor. Bu klinik denemeler kapsamında 400’den fazla ileri safhada akciğer kanseri hastasına CimaVax-EGF aşısı yapıldı.
Gonzalez, yaptığı basın açıklamasında, aşının aşırı yan etkilere yol açmadığı, öte yandan bağışık sistemini tetiklediği ve bu sayede hastaların yaşam beklentisini dört ila altı ay arasında artırdığı, ayrıca hastaların yaşam kalitesini de iyileştirdiğini belirtti.
CIM’nin Klinik Araştırma birimi yöneticisi Tania Crombet ise CimaVax-EGF’in baş ve boyun, beyin, mide, meme, prostat, kalın bağırsak, yumurtalık ve mesane kanserlerine karşı da kullanılmasının olası olduğunu söyledi. Ancak bu diğer kanser tiplerine karşı aşının etkinliğini tespit etmek için yeni çalışmalar ihtiyaç duyulduğunu ekledi.
Dünyada bugün bir milyondan fazla ileri safhada akciğer hastası bulunuyor.