Küçük bir ada ülkesi olan Küba’nın gönderdiği sağlık çalışanları Batı Afrika’daki Ebola virüsünün yayılmasını kontrol altına almak için çalışıyor.
11 milyon nüfuslu Küba, şu ana kadar 4 bin kişinin hayatını kaybettiği Ebola virüsü ile gerçek anlamda mücadele veren tek ülke. Fransa ve İngiltere gibi bölgenin eski sömürgecilerinin uzun süre yardım göndermediği Batı Afrika’ya Küba’dan gitmesi planlanan 461 sağlıkçıdan ilk 165’i geçtiğimiz hafta Sierra Leone’ye ulaştı.
Evrensel gazetesinin haberine göre, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Margarat Chan de Küba’nın yardım planı ilk açıklandığında, “Küba hükümetinin ve sağlık profesyonellerinin gömertliği için çok minnettarım, bilenen en kötü ebola salgının önlenmesinde yardım ettikleri için. Bu yardım Sierra Leone’de büyük fark yaratacak” açıklaması yapmıştı.
1960 yılında kendisi de hekim olan Che Guevera, “her hekimin mesleğini devrimin ve halkın hizmetinde kullanacağı bir dünya”nın hayalini kurmuştu. 1960’lar boyunca Kübalı askerler Afrika’nın özgürlük savaşçılarıyla yanyana savaştı. Guevera’nın kendisi, bağımsızlığı yeni kazanan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin muhabere meydanlarındaydı.
Kübalı doktorlar dünyanın dört bir yanında
Küba’nın ise böyle büyük bir felakette oynadığı ilk büyük rol değil. 50 bin kadar Kübalı eğitimli sağlıkçı 66 ülkede çalışıyor. Küba bağımsızlık savaşında ülkeyi terk eden 6 bin Fransız hekimlerin yarattığı boşluk nedeniyle ilk olarak Cezayir’e doktor göndermişti. 1977’de Angola’ya, 1979’da Nikaraguay’a çok sayıda sağlıkçı göndererek bu ülkelere yardım etti.
Chavez’in başkanlığında ise Venezuela sağlık sistemini halk yararına yeniden düzenlemek için bu kez Venezuela’ya giden binlerce Kübalı doktor, ücretsiz hizmet veren yüzlerce sağlık ocağı kurdu ve yönetti. Haiti’deki 2010 depreminden sonra en büyük tıbbi yardımı yine Küba göndermişti.