Cumartesi, 19 Temmuz 2025
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
Abone Ol
  • Anasayfa
  • Turizm
    • Son Dakika
    • Dünya
    • Türkiye
    • Teknoloji
    • En iyiler
  • Sektörel
    • Fuarlar
    • Otel
    • Lüks Oteller
    • Yurtdışı Otelleri
    • Yurtiçi Otelleri
    • Balayı Otelleri
    • Butik Oteller
  • Alışveriş
  • Ekonomi
    • İş Dünyası
    • Emlak
  • Tatil
    • Tatil Planlaması
    • Tatil Bölgeleri
    • Tatil Paketleri
    • Tatil Promosyonları
    • Balayı Tatili
    • Küçük Kaçamaklar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
    • En iyiler
    • En Güzeller
    • Top 10
    • Balayı Adaları
    • Plajlar
    • Gezi
      • Dünya
      • Avrupa
      • Yunan Adaları Rehberi
    • Seyahat Fikirleri
  • Kültür
    • Eğitim
    • Kültür & Sanat
    • Eğlence
    • Etkinlikler
  • Magazin
    • Moda
    • Fotoğraflar
  • Sağlık
  • Genel
    • Röportajlar
    • Yurtdışı Promosyon
    • Yurtiçi Promosyon
    • Otomobil
    • Promosyon
    • Yeme & İçme
    • Videolar
    • Medya
    • İlanlar
    • 7/24 Destek Hattı
  • Anasayfa
  • Turizm
    • Son Dakika
    • Dünya
    • Türkiye
    • Teknoloji
    • En iyiler
  • Sektörel
    • Fuarlar
    • Otel
    • Lüks Oteller
    • Yurtdışı Otelleri
    • Yurtiçi Otelleri
    • Balayı Otelleri
    • Butik Oteller
  • Alışveriş
  • Ekonomi
    • İş Dünyası
    • Emlak
  • Tatil
    • Tatil Planlaması
    • Tatil Bölgeleri
    • Tatil Paketleri
    • Tatil Promosyonları
    • Balayı Tatili
    • Küçük Kaçamaklar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
    • En iyiler
    • En Güzeller
    • Top 10
    • Balayı Adaları
    • Plajlar
    • Gezi
      • Dünya
      • Avrupa
      • Yunan Adaları Rehberi
    • Seyahat Fikirleri
  • Kültür
    • Eğitim
    • Kültür & Sanat
    • Eğlence
    • Etkinlikler
  • Magazin
    • Moda
    • Fotoğraflar
  • Sağlık
  • Genel
    • Röportajlar
    • Yurtdışı Promosyon
    • Yurtiçi Promosyon
    • Otomobil
    • Promosyon
    • Yeme & İçme
    • Videolar
    • Medya
    • İlanlar
    • 7/24 Destek Hattı
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
No Result
View All Result
WTS ile Ayın Fırsatları WTS ile Ayın Fırsatları WTS ile Ayın Fırsatları
Anasayfa Kültür & Sanat

Kazdağları’nda bulunan iki ‘Pitos mezar’ı heyecanlandırdı!

Kültür & Sanat, Sektörel, Turizm, Türkiye
kazdaglari iki pitos mezari heyacanlandırdı 610x342 1
22
SHARES
168
VIEWS
WhatsApp ile GönderPaylaşTweetle

Kazdağları'nda bulunan iki 'Pitos mezar'ı heyecanlandırdı!

İçerik gizle
1 Edremit’teki Kazdağları’nda bulunan iki ‘Pitos mezar’ı heyecanlandırdı. Kazdağları’nın eteklerinde milattan önce 10. yüzyılda kurulduğu düşünülen, bazı kaynaklara göre tarihi milattan önce 2 bin yılına kadar uzanan Antandros Antik Kenti’nde, ‘küp mezar’ olarak da bilinen iki ‘Pitos mezar’ bulundu.
1.1 Kazdağları’nda bulunan iki ‘Pitos mezar’ı heyecanlandırdı!
1.1.1 “Yunanlıların kullandığı iki pitos mezarına rastladık”
1.1.1.1 “Pitoslar aile mezarı olarak da kullanılmış”

Edremit’teki Kazdağları’nda bulunan iki ‘Pitos mezar’ı heyecanlandırdı. Kazdağları’nın eteklerinde milattan önce 10. yüzyılda kurulduğu düşünülen, bazı kaynaklara göre tarihi milattan önce 2 bin yılına kadar uzanan Antandros Antik Kenti’nde, ‘küp mezar’ olarak da bilinen iki ‘Pitos mezar’ bulundu.

Balıkesir’e bağlı Edremit ilçesindeki Kazdağları’nın eteklerinde MÖ 10. yüzyılda kurulduğu düşünülen, bazı kaynaklara göre ise tarihi milattan önce 2 bin yılına kadar uzanan Antandros Antik Kenti’nde, halk arasında “küp mezar” olarak da bilinen Pitos mezar’lara rastlandı.

Kazdağları’nda bulunan iki ‘Pitos mezar’ı heyecanlandırdı!

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Edremit Belediyesinin desteğiyle antik kentte yürütülen 19. dönem kazılarında bulunan iki mezar, yoğun ilgi görüyor.

“Antik Çağ’da genelde zeytinyağı gibi sıvı ve kuru tarım ürünlerini depolamakta kullanılan büyük çapta küpler” diye tanımlanan pitosların, milattan önce 6. yüzyıldan itibaren bölgede mezar olarak da değerlendirildiği ifade ediliyor.

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Gürcan Polat, Antandros nekropolisi’nin (mezarlık) milattan önce 8. yüzyıldan milattan sonra 1. yüzyılın sonuna kadar kullanıldığını söyledi.

Gürcan Polat, burada çok farklı tipte ölü gömme geleneklerine rastlandığını, bunlardan birinin de pitos mezarlar olduğuna işaret etti.

Yunanlıların kullandığı iki pitos mezarına rastladık

“Yunanlıların kullandığı iki pitos mezarına rastladık”

Bölgede bu şekilde iki mezar bulunduğunu bildiren Polat, “Antandros kazılarında Yunanlıların kullandığı iki pitos mezarına rastladık. Halk deyişiyle küp mezarlar. Pitos mezarlar özellikle milattan önce 6. yüzyılın ortalarından itibaren kremasyon, yani yakarak gömmeden, inhumasyon yakmadan gömmeye geçişte mezar muhafazası olarak kullanılan büyük boyutlu kaplardır bunlar.

yunanistan golden visa yurt disi emlak yunanistan golden visa yurt disi emlak yunanistan golden visa yurt disi emlak
HOT AFFILIATES

Ama bunların hiçbirisi sadece mezar amacıyla yapılmış değildir. Normalde saklama, büyük depolama kaplarıdır bunlar. Tahıl, zeytinyağı, su gibi malzemeleri depolamaya yönelik üretiliyorlar. Zaman zaman mezar olarak da kullanıldıklarına şahit olabiliyoruz.” şeklinde konuştu.

Pitoslar aile mezarı olarak da kullanılmış

“Pitoslar aile mezarı olarak da kullanılmış”

Pitos mezarların, Antandros’ta milattan önce 6. yüzyılın ortalarından itibaren kullanılan bir mezar tipi olarak karşılarına çıktığını vurgulayan kazı başkanı Polat, “Hatta pitoslar zaman zaman aile mezarı olarak da kullanılmışlar. Aynı aileden iki ya da üç bireyin bu küpler, pitoslar içerisine gömüldüğüne Antandros nekropolisinde şahit olduk.

Bu gömü yapıldıktan sonra ön kısmına genellikle bir çatı kiremidi kapatılarak ve hatta buradaki mezarın önüne taş dikilerek mezarın toprak üstünden yerinin de belirtildiğine şahit oluyoruz.” dedi.

Bu mezarlardan birinde köpek iskeleti bulduklarını belirten Prof. Dr. Gürcan Polat, “Sanıyorum bir Antandroslunun çok sevdiği bir köpek vardı, o köpeği öldü ve gömmek için mezarlığa geldi, mezar kazarken bu küpün üstüne denk geldi ve küpün üstünü kırması sonrasında altındaki boşluğu gördü ve köpeğini oraya bıraktı ve tekrar kapatıldı. Hem köpek hem de aynı zamanda orijinalinde bir insan mezarı olan bu küp ortaya çıktı.” ifadelerini kullandı.

HOT AFFILIATES
Önceki

Anı Tur’un sahibi Çilsal, TÜRSAB’ta acentelere ne dedi?

Sonraki

Dünyanın En Havalı 50 Semti arasında Türkiye’den de bir adres var!

İlgili Yazılar

Kanarya Adaları; her biri farklı iklim, doğa ve kültürle öne çıkan 7 ada ile yılın her dönemi bambaşka bir tatil deneyimi vadediyor.
Adalar

Yıl boyu güneş, volkanik güzellikler ve sessiz cennet: Kanarya Adaları

İspanya, İtalya ve Portekiz'te halk turizm yüküne isyan ederken, rekor ziyaretçi sayısına ulaşan Fransa’da toplumsal tepki neredeyse yok.
Dünya

Fransa’ya 100 milyon turist geldi

Rusya, elektronik vize uygulamasında değişikliğe gitti. Ülkeye tek girişle sağlanan elektronik vizelerin geçerlilik süresi 60 günden 120 güne çıktı.
Turizm

Rusya’dan vize hamlesi: Elektronik vizelere süre uzatımı geldi

Ibiza, yalnızca elektronik müzik tutkunlarının değil; doğaseverlerin, tarih meraklılarının ve çocuklu ailelerin de radarında.
Genel

Tarih, eğlence ve huzurun buluştuğu Akdeniz cenneti: Ibiza

Türk Devletleri Teşkilatı 10. Turizm Bakanları Toplantısı'nda, Ankara'nın 2026 yılı için "Türk Dünyası Turizm Başkenti" ilan edilmesi kararı alındı
Turizm

Ankara, Türk Dünyası Turizm Başkenti ilan edildi

Avrupa Birliği'ne 2007'de katılan Bulgaristan, uzun süredir beklediği Euro Bölgesi üyeliğine 1 Ocak 2026’da adım atacak.
Dünya

Bulgaristan 1 Ocak’ta Euro’ya geçiyor

Sonraki
Dünyanın En Havalı 50 Semti arasında Türkiye'den de bir adres var!

Dünyanın En Havalı 50 Semti arasında Türkiye'den de bir adres var!

  • Ksamil Gezi Rehberi

    Ksamil Gezi Rehberi: Avrupa’nın Yeni Tatil Cenneti

    931 shares
    Share 372 Tweet 233
  • İtalya Plajları ve En iyi 10 İtalya Plajı

    661 shares
    Share 264 Tweet 165
  • En Güzel İspanya Plajları: Muhteşem 10 Plaj

    536 shares
    Share 214 Tweet 134
  • Roma’da Denize Girilecek Yerler: Top 10

    464 shares
    Share 186 Tweet 116
  • Tiran’dan Sarande’ye Nasıl Gidilir?

    440 shares
    Share 175 Tweet 110

En Çok Takip Edilenler

Adalar (224) Antalya (326) Balayı (395) Balayı Tatili (320) Balayı Turları (166) Dubai (331) En Güzel (274) En iyi (152) Ertuğrul Günay (328) Gezilecek Yerler (164) Kayak (422) Kurban Bayramı (127) Küba (413) Londra (209) Lux (130) Lux Oteller (129) Lüks Otel (120) Maldivler (383) Mehmet Ersoy (122) Mehmet Nuri Ersoy (216) Mykonos (122) Otel (173) oteller (134) Pegasus Hava Yolları (196) Roma (129) Tatil (181) Tayland (187) Tropik Adalar (227) Turizm (169) Turizm Bakanı (375) Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy (120) Turizm Haberleri (210) TURSAB Başkanı (481) TÜRSAB (496) Türk Hava Yolları (567) Türkiye (1640) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (279) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (202) Venedik (207) Yunan Adaları (374) Yunanistan (564) İspanya (205) İstanbul (512) İstanbul Havalimanı (201) İtalya (187)
WTS Ayın Fırsatı

En Çok Okunanlar

  • En Güzel Midilli Plajları

    En Güzel Midilli Plajları: Top 15

    112 shares
    Share 45 Tweet 28
  • Roma’da Denize Girilecek Yerler: Top 10

    464 shares
    Share 186 Tweet 116
  • Ksamil Gezi Rehberi: Avrupa’nın Yeni Tatil Cenneti

    931 shares
    Share 372 Tweet 233
  • En Güzel İspanya Plajları: Muhteşem 10 Plaj

    536 shares
    Share 214 Tweet 134
  • Arnavutluk’un Yıldızı: En Güzel Durres Plajları

    217 shares
    Share 87 Tweet 54
Çocuk Tatilleri
TurizmTatilSeyahat Anadolu Ajansı Abonesidir.
2008 © TTS & Turizm Gazetesi

En Son Haberler

Kanarya Adaları; her biri farklı iklim, doğa ve kültürle öne çıkan 7 ada ile yılın her dönemi bambaşka bir tatil deneyimi vadediyor.

Yıl boyu güneş, volkanik güzellikler ve sessiz cennet: Kanarya Adaları

İspanya, İtalya ve Portekiz'te halk turizm yüküne isyan ederken, rekor ziyaretçi sayısına ulaşan Fransa’da toplumsal tepki neredeyse yok.

Fransa’ya 100 milyon turist geldi

Rusya, elektronik vize uygulamasında değişikliğe gitti. Ülkeye tek girişle sağlanan elektronik vizelerin geçerlilik süresi 60 günden 120 güne çıktı.

Rusya’dan vize hamlesi: Elektronik vizelere süre uzatımı geldi

Facebook’ta Beğen

Ücretsiz Abone olun.


Türkiye ve dünyadaki en önemli turizm haberleri e-posta adresinize gelsin.

Best Choice

  • En iyiler
    • Lüks Oteller
  • Balayı Tatili
    • Balayı Adaları
    • Balayı Otelleri
    • Balayı Yerleri
    • Balayı Turları
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Kültür
  • Magazin
  • Sağlık
  • Genel

2020 © Turizm Tatil Seyahat Turizm Gazetesi   |   (xml news rss)

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Otel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Fuarlar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Dünya
  • English [EN]

2020 © Turizm Tatil Seyahat Turizm Gazetesi   |   (xml news rss)

Araç çubuğuna atla