Perşembe, 26 Haziran 2025
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
Abone Ol
  • Anasayfa
  • Turizm
    • Son Dakika
    • Dünya
    • Türkiye
    • Teknoloji
    • En iyiler
  • Sektörel
    • Fuarlar
    • Otel
    • Lüks Oteller
    • Yurtdışı Otelleri
    • Yurtiçi Otelleri
    • Balayı Otelleri
    • Butik Oteller
  • Alışveriş
  • Ekonomi
    • İş Dünyası
    • Emlak
  • Tatil
    • Tatil Planlaması
    • Tatil Bölgeleri
    • Tatil Paketleri
    • Tatil Promosyonları
    • Balayı Tatili
    • Küçük Kaçamaklar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
    • En iyiler
    • En Güzeller
    • Top 10
    • Balayı Adaları
    • Plajlar
    • Gezi
      • Dünya
      • Avrupa
      • Yunan Adaları Rehberi
    • Seyahat Fikirleri
  • Kültür
    • Eğitim
    • Kültür & Sanat
    • Eğlence
    • Etkinlikler
  • Magazin
    • Moda
    • Fotoğraflar
  • Sağlık
  • Genel
    • Röportajlar
    • Yurtdışı Promosyon
    • Yurtiçi Promosyon
    • Otomobil
    • Promosyon
    • Yeme & İçme
    • Videolar
    • Medya
    • İlanlar
    • 7/24 Destek Hattı
  • Anasayfa
  • Turizm
    • Son Dakika
    • Dünya
    • Türkiye
    • Teknoloji
    • En iyiler
  • Sektörel
    • Fuarlar
    • Otel
    • Lüks Oteller
    • Yurtdışı Otelleri
    • Yurtiçi Otelleri
    • Balayı Otelleri
    • Butik Oteller
  • Alışveriş
  • Ekonomi
    • İş Dünyası
    • Emlak
  • Tatil
    • Tatil Planlaması
    • Tatil Bölgeleri
    • Tatil Paketleri
    • Tatil Promosyonları
    • Balayı Tatili
    • Küçük Kaçamaklar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
    • En iyiler
    • En Güzeller
    • Top 10
    • Balayı Adaları
    • Plajlar
    • Gezi
      • Dünya
      • Avrupa
      • Yunan Adaları Rehberi
    • Seyahat Fikirleri
  • Kültür
    • Eğitim
    • Kültür & Sanat
    • Eğlence
    • Etkinlikler
  • Magazin
    • Moda
    • Fotoğraflar
  • Sağlık
  • Genel
    • Röportajlar
    • Yurtdışı Promosyon
    • Yurtiçi Promosyon
    • Otomobil
    • Promosyon
    • Yeme & İçme
    • Videolar
    • Medya
    • İlanlar
    • 7/24 Destek Hattı
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
No Result
View All Result
WTS ile Ayın Fırsatları WTS ile Ayın Fırsatları WTS ile Ayın Fırsatları
Anasayfa Sektörel

Karkamış Antik Kenti ‘arkeopark’ olma yolunda

Sektörel, Turizm, Türkiye
4717B40E 00BC 432A BEC0 5072C45B5888
22
SHARES
169
VIEWS
WhatsApp ile GönderPaylaşTweetle
İçerik gizle
1 Türkiye-Suriye sınır hattında bulunan, Anadolu ve Mezopotamya bölgesinde yüzyıllarca hüküm süren Hititlerin bölgedeki en önemli yönetim merkezi olan Karkamış Antik Kenti, “arkeopark” olarak ziyarete açılmaya hazırlanıyor.
2 “Yıl sonuna doğru açılacak”
2.1 Karkamış Antik Kenti

Türkiye-Suriye sınır hattında bulunan, Anadolu ve Mezopotamya bölgesinde yüzyıllarca hüküm süren Hititlerin bölgedeki en önemli yönetim merkezi olan Karkamış Antik Kenti, “arkeopark” olarak ziyarete açılmaya hazırlanıyor.

Arkeoparkta ziyaretçiler için kazı alanına paralel yürüyüş yolları, kafeteryalar, dinlenme alanları bulunacak, turistler saray ve tapınak kalıntılarını, eski kazı evini, Roma sütunlu caddeyi, heykelleri ve kartal başlı grifon kabartmalı duvarları görebilecek.

Gaziantep’in Suriye sınırındaki Karkamış ilçesinde yer alan antik kentte yürütülen kazılara başkanlık eden İtalya’nın Bolonya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nikolo Marchetti, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mezopotamya’ya hayat veren Fırat Nehri’nin batı kıyısında, Türkiye-Suriye sınır hattı üzerinde bulunan Karkamış’ın, milattan önce 2’nci bin yılda Anadolu’dan Mezopotamya’ya ve Mısır’a uzanan yolların önemli bir kavşak noktasında yer aldığını söyledi.

Karkamış Antik Kenti’nin çoğu Hitit krallarının soyundan gelen ve imparatorluğun Suriye’deki topraklarını denetim altında tutan krallar tarafından yönetildiğini anlatan Marchetti, Hitit İmparatorluğu’nun yıkılmasının ardından Geç Hititlerin, Asurların, Roma İmparatorluğu’nun hakimiyetine giren kentteki ilk kazıların 1878-1881, 1911-1914 ve 1919-1920 yılları arasında British Museum adına yapıldığını ifade etti.

Marchetti, askeri bölgede bulunduğu için ziyarete kapalı olan antik kentte, 2011’den bu yana Türk-İtalyan ortaklığında yürütülen kazılarda çok değerli buluntular ortaya çıkarıldığını dile getirerek, şöyle devam etti:

“Karkamış Antik Kenti, bölgedeki en zengin tarihi alan. Karkamış kazı alanımız şu an askeri yasak bölgede ama inşallah yakın zamanda ilgili kurumlar arasında yapılacak protokolle, arkeopark olarak hizmete açılacak. Göbeklitepe çok derin bir prehistorya (tarih öncesi) ama tarih olarak Karkamış gibi zengin bir bölge yok. Bizim yürüttüğümüz kazılarda çok güzel anıtlar, binalar ve heykeller, kalıntılar çıktı. Arkeopark olarak ziyarete açıldığında burası turistlerin çok ilgisini çekecek. Çünkü, insanlar o dönemin döşeme taş yollarında yürüyecekler. Bu Hitit döneminde Türkiye’deki tek örnek ve tek fırsat. Karkamış’a gelecek misafirler eski yolları, meydanları, şehrin tüm entegre yapılarını görebilecekler.”

Marchetti, kazı alanının Fırat Nehri kenarında çok geniş bir alanı kapsadığını anlatarak, bölgede yaz aylarının sıcak ve kuru geçtiğini ancak açık hava müzesinde, turistler için gölgelik alanlar da yapılacağını kaydetti.

“Yıl sonuna doğru açılacak”

Gaziantep Valisi Davut Gül de Karkamış’ın Türkiye ile Suriye’nin sınır noktasında bulunduğunu, kazı alanından görülebilen köprünün iki ülke arasındaki sınır olduğunu belirtti.

Karkamış’ın medeniyetlere beşiklik yapmış bir kent olduğunu anlatan Gül, şöyle konuştu:

“Burada Hititlerin en kıymetli eserlerini bulabilirsiniz. Buradaki eserler orijinal haliyle, hiç bozulmadan gezilip, görülebilecek, etrafında dolaşılabilecek. Sınırdaki tel örgülerle ilgili, diğer çalışmalarla ilgili birkaç ilave işlem yapılması gerekiyor. Bunlar bittiğinde bu yıl sonuna doğru Karkamış Antik Kenti, arkeopark olarak ziyarete açılabilecek duruma gelecek. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Burası etap etap açılabilecek bir alan. Ziyaretçiler saray kalıntılarını, tapınak kalıntılarını görebilecekler.”

Karkamış Antik Kenti

Türkiye-Suriye sınır hattı üzerinde Yakın Doğu arkeolojisinin en önemli yerlerinden birisi olarak bilinen, Hitit, Asur, Helenistik ve Roma dönemlerine ait izler taşıyan Karkamış Antik Kenti, Suriye sınırında askeri bölgede yer aldığı için serbestçe ziyaret edilemiyor.

Yapılacak arkeoparkın bölgenin başlıca çekim merkezlerinden biri haline gelmesi hedefleniyor.

yunanistan golden visa yurt disi emlak yunanistan golden visa yurt disi emlak yunanistan golden visa yurt disi emlak
HOT AFFILIATES

Toplantılar neticesinde Türk-İtalyan kazı heyeti arkeopark içerisindeki yürüyüş yollarının, bilgi panelleri ve gölgelik alanların yapımını ve bakımlarını üstlenirken, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ise giriş-karşılama binaları, buraya gelen yollar, köprü, otopark ve arkeoparkın girişindeki dinlenme alanlarını yapmayı taahhüt etti.

Alanın güvenliği ise askerler tarafından sağlanacak.

Etiketler: GöbeklitepeŞanlıurfaTürkiye
HOT AFFILIATES
Önceki

İngiliz şarkıcı James Arthur Antalya’da konser verdi

Sonraki

THY’de seçim yoğunluğu

İlgili Yazılar

Ziyaretçi trafiğini artırmak ve turizm gelirlerini çeşitlendirmek isteyen Suudi Arabistan, 2025 yaz sezonuna iddialı bir başlangıç yaptı
Turizm

Suudi Arabistan yaz sezonuna hızlı başladı: E-vize başvuruları açıldı

2025 yaz sezonuna girerken Avrupa’daki turizm hareketliliği ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor.
Turizm

Avrupa turizminde yeni tablo

Arton Capital’in 2025 güncel Passport Index verilerine göre Türkiye, son yılların en iyi performansını göstererek 36. sıraya yükseldi.
Turizm

Türk pasaportu yükselişte! 36. sıraya çıktı

UNWTO verilerine göre, Avrupa’da uluslararası turizm 2025’in ilk çeyreğinde pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıkarak toparlanma gösterdi.
Turizm

Avrupa’da turizmde toparlanma sinyali

Ralf Schröer, Schengen vizelerinin geçerlilik süresini uzatan Cascade Kuralı’nın Türkiye’de daha etkin biçimde uygulanacağını açıkladı.
Turizm

Almanya İzmir Başkonsolosu: Cascade kuralı Türkiye’de daha etkin uygulanacak

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, 5 bin Türk vatandaşının vize randevusunun iptal edildiği iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada bulundu.
Turizm

İtalya, Türk vatandaşlarının vize başvurularını neden iptal etti?

Sonraki
THY’de seçim yoğunluğu

THY'de seçim yoğunluğu

  • Ksamil Gezi Rehberi

    Ksamil Gezi Rehberi: Avrupa’nın Yeni Tatil Cenneti

    911 shares
    Share 364 Tweet 228
  • İtalya Plajları ve En iyi 10 İtalya Plajı

    655 shares
    Share 262 Tweet 164
  • En Güzel İspanya Plajları: Muhteşem 10 Plaj

    518 shares
    Share 207 Tweet 130
  • Roma’da Denize Girilecek Yerler: Top 10

    435 shares
    Share 174 Tweet 109
  • Tiran’dan Sarande’ye Nasıl Gidilir?

    433 shares
    Share 172 Tweet 108

En Çok Takip Edilenler

Adalar (224) Antalya (326) Balayı (395) Balayı Tatili (318) Balayı Turları (166) Dubai (331) En Güzel (274) En iyi (152) Ertuğrul Günay (328) Gezilecek Yerler (164) Kayak (422) Kurban Bayramı (127) Küba (413) Londra (209) Lux (130) Lux Oteller (129) Lüks Otel (120) Maldivler (383) Mehmet Ersoy (122) Mehmet Nuri Ersoy (215) Mykonos (122) Otel (173) oteller (134) Pegasus Hava Yolları (196) Roma (129) Tatil (179) Tayland (187) Tropik Adalar (227) Turizm (165) Turizm Bakanı (375) Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy (120) Turizm Haberleri (210) TURSAB Başkanı (481) TÜRSAB (496) Türk Hava Yolları (567) Türkiye (1639) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (279) Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (202) Venedik (207) Yunan Adaları (373) Yunanistan (563) İspanya (204) İstanbul (512) İstanbul Havalimanı (201) İtalya (186)
WTS Ayın Fırsatı

En Çok Okunanlar

  • Roma'da Denize Girilecek Yerler: Top 10

    Roma’da Denize Girilecek Yerler: Top 10

    435 shares
    Share 174 Tweet 109
  • Ksamil Gezi Rehberi: Avrupa’nın Yeni Tatil Cenneti

    911 shares
    Share 364 Tweet 228
  • En Güzel İspanya Plajları: Muhteşem 10 Plaj

    518 shares
    Share 207 Tweet 130
  • En Güzel Portekiz Plajları: Muhteşem 12 Plaj

    398 shares
    Share 159 Tweet 100
  • En Güzel Midilli Plajları: Top 15

    85 shares
    Share 34 Tweet 21
Çocuk Tatilleri
TurizmTatilSeyahat Anadolu Ajansı Abonesidir.
2008 © TTS & Turizm Gazetesi

En Son Haberler

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Ossowski, vize serbestisi konusunda net konuştu

Türkiye’ye vize yok, Kolombiya’ya var!

Mahkemeden otel kapatma kararına ‘dur’

Mahkemeden otel kapatma kararına ‘dur’

IKEA İspanya’da ilk otelini açtı

IKEA İspanya’da ilk otelini açtı

Facebook’ta Beğen

Ücretsiz Abone olun.


Türkiye ve dünyadaki en önemli turizm haberleri e-posta adresinize gelsin.

Best Choice

  • En iyiler
    • Lüks Oteller
  • Balayı Tatili
    • Balayı Adaları
    • Balayı Otelleri
    • Balayı Yerleri
    • Balayı Turları
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Kültür
  • Magazin
  • Sağlık
  • Genel

2020 © Turizm Tatil Seyahat Turizm Gazetesi   |   (xml news rss)

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Otel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Fuarlar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Dünya
  • English [EN]

2020 © Turizm Tatil Seyahat Turizm Gazetesi   |   (xml news rss)

Araç çubuğuna atla