Türkiye’nin peribacaları, kayadan oyma otelleri ve sıcak hava balonculuğu ile ünlü turizm merkezi Kapadokya’daki konaklama tesislerinde, Ramazan Bayramı süresince doluluk oranı yüzde 80 oldu.
Çevre illerin yanı sıra Ankara, İstanbul, İzmir, Konya, Adana ve Mersin gibi büyükşehirlerden gelenlerini akınına uğrayan Kapadokya bölgesinde, ziyaretçiler özellikle Göreme Açık Hava Müzesi, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Ürgüp Üç Güzeller mevkisi, Uçhisar Kalesi, Zelve ören yeri ve Paşabağlar bölgesine yoğun ilgi gösteriyor.
Kapadokya Turizm İşletmecileri Derneği (KAPTİD) Genel Sekreteri Nazif Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin bayram boyunca beklemedikleri kadar yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisiyle karşılaştığını söyledi.
Bölgedeki konaklama tesislerinin yatak kapasitesinin 26 bin civarında olduğunu belirten Demir, bayramda Kapadokya’yı özellikle yerli turistlerin tercih ettiğini belirtti.
Demir, tesislerdeki doluluk oranının yüzde 100’e ulaşmamasının nedenini de tatil süresinin kısa olması yüzünden vatandaşların aile ziyaretlerini tercih etmesine bağladıklarını dile getirdi.
Bayramlarda doluluk oranının yüzde 80 olmasına rağmen bayram ve özel günlerin dışında Kapadokya’nın ziyaretçi sayısında genel anlamda geçen yıla oranla bir düşüş olduğunu bildiren Demir, şöyle konuştu:
”Yerli turiste, deniz kentlerinde tatil yapmak daha kolay ve ucuza geliyor. Bu yüzden genelde yerli turist Kapadokya yerine deniz turizmini tercih ediyor. Çünkü Kapadokya tatili biraz pahalıya geliyor. Yol masrafları fazla geliyor. Bir de bizim bölgemiz tarihi bir mekan olduğu için gelen ziyaretçi eğer müstakil geldiyse bir de rehber kiralaması gerekiyor. Bu da yerli turiste masraflı görünüyor. Bu yüzden genelde ziyaretçi sayısında düşüş görüyoruz. Ama buna karşılık bayramlarda tesislerimiz doluya yakın oluyor.”
Turistler ayrıca, Avanos ilçesinden geçen Kızılırmak Nehri’nde gerçekleştirilen gondol ve jet-bot’a yoğun ilgi gösterdi.
Avrupa’daki ekonomik kriz
Bölgede bu dönemde İspanya, Amerika, Kanada, Japonya, Uzakdoğu ülkeleri, Belçika ve Hollanda’dan gelen turistlerin yoğunluğunun görüldüğünü belirten Demir, Avrupa ülkelerindeki ekonomik krizler nedeniyle bu yıl Kapadokya bölgesine gelen turist sayısında düşüş yaşandığını ve geçen yıl ki rakamları yakalamanın pek mümkün olmadığını kaydetti.
Demir, Kurban Bayramı’nda ise tatil süresinin uzun olacağı için yoğun bir yerli turistin Kapadokya’ya gelmesini beklediklerini ifade ederek, erken rezervasyonların önemine dikkat çekti.
Kozaklı termal tesisleri yüzde 100’e ulaştı
Türkiye’nin önemli termal turizm merkezlerinden Nevşehir’in Kozaklı ilçesi de yerli turistlerin akınına uğradı.
Kozaklı Belediye Başkanı Erdoğan Çelik, 7 bin 500 yatak kapasitesi olan ilçedeki termal tesislerin tamamen dolduğunu ve işletmecilerin yüzünün güldüğünü söyledi.
Çelik, vatandaşların bayramda özellikle 3-4 günlük paket turları tercih ettiğini anlatarak, ”Bayram öncesinde günlük 50 lira olan apart otellerde gecelik konaklama fiyatı bayramda 100-120 lirala çıktı. Yıldızlı otellerde de kişi başı konaklama fiyatları 50-60 liradan 100-150 liraya yükseldi. Otellerde yer bulamayanlar da günübirlik gelerek, otellerin havuzlarını kullandı” diye konuştu.