Bengali topluluğunun en büyük festivali olarak bilinen Durga Puja, Hindistan’daki en popüler festivaller arasında yer almakta. Tanrıça Durga’nın ibadetine adanmış bir festival olan Durga Purja, Batı Bengal ve doğu Hindistan’ın diğer bölgelerinde yaygın olarak kutlanmaktadır.
Durga Puja, Ana Tanrıça’nın bir Hindu kutlaması ve saygıdeğer savaşçı Tanrıça Durga’nın kötü kurnaz iblis Mahishasura’a karşı zaferinin kutlanmasıdır. Hindistan’daki bu festivalle, evrendeki güçlü kadın gücün (shakti) onurlandırılmakta.
Hindistan’da Bengalilerin en önemli festivali Durga Puja
Şekil değiştiren, aldatıcı ve güçlü bufalo iblis Mahishasura ve onun yükselen zaferi ile tanrıça Durga’nın savaşını işaret eden Durga Puja Festivali, tanrıçayı tüm yaşamın ve yaratılışın ardındaki ana güç olarak gösteren bir hasat festivalidir.
Durga Puja Festivali son derece sosyal ve tiyatral bir etkinliktir. Festivalde drama, dans ve kültürel performanslar yaygın olarak gözlemlenir. Yemek de festivalin büyük bir parçası olarak görülür ve Kolkata’nın her yerinde sokak tezgahları kurulur. Festival zamanında sokarlar akşam vakti tanrıça Durga’nın heykellerine hayranlık duyan, yemek yiyen ve kutlayan insanlarla doludur.
Durga Puja, bu yıl 15-19 Ekim arasında kutlanacak
Hindistan’ın bu önemli festivali ay takvimine göre belirlenmekte. Navaratri ve Dussehra’nın son beş günü kutlanan Durga Puja, bu yıl 15 Ekim’de baylayıp 19 Ekim’e kadar devam etmekte.
Hindistan’da yılın en büyük ve en önemli festivalleri arasında bulunan Durga Puja, Batı Bengal’de özellikle de Kolkata büyük bir coşkuyla kutlanmakta. Hindistan’ın diğer bölgelerindeki Bengal toplulukları da Durga Puja’yı kutlarken, Mumbai ve Delhi’de de bu etkinlik gerçekleşmekte.
Delhi’deki kutlamalar, Chittaranjan Park, Minto Road, ve aynı zamanda Kashmere Kapısı’ndaki Alipur Yolu coşkulu şekilde yapılmaktadır Bombay’da, Dadar’daki Shivaji Park’ta büyük bir geleneksel Durga Puja’sına sahiptir. Andheri’de ise Lokhandwala Garden’da kutlanan festivale birçok ünlü katılmakta. Durga Puja ayrıca, Assam, Tripura’da ve Odisha’da da oldukça popülerdir.
Hindistan’daki bu önemli festival başlamadan bir hafta önce (8 Ekim) Mahalaya vesilesiyle tanrıça dünyaya gelmeye davet edilir. Herkesin gözü Tanrıça’nın putlarına, Chokkhu Daan adındaki uğurlu bir ritüele çevrilir.
Her gün tanrıçaya dualar edilmekte
Tanrıça Durga’nın putları hazırlandıktan sonra sonra, kutsal varlığını çağırmak için bir ritüel gerçekleştirilir. Bu ritüele ‘Pran Pratisthan’ denmekte. Burada bulunan bir nehirde yıkanmış, Tanrı’nın enerjisini taşımak için kullanılan bir Kola Bou (muz gelini) adı verilen küçük bir muz bitkisini içerir.
Festival süresince her gün tanrıçaya dualar edilmekte ve ibadetler edilmektedir. Ashtami’de Tanrıça Durga, Kumari Puja denen bir ritüelde bakire bir kız şeklinde ibadet eder.
WTS kalitesi ve güvencesiyle Hindistan Turları sizi bekliyor.
Kumari kelimesi , ‘bakire’ anlamına gelen Sanskrit Kaumarya’dan türetilmiştir. Kızlar, toplumdaki kadınların saflığını ve kutsallığını geliştirmeyi amaçlayan ilahi kadın enerjinin tezahürleri olarak tapınırlar. Tanrıça Durga’nın tanrısallığının Puja’dan sonra kıza indiğine inanılır.
Durga Puja Festivali kutlamalarında, evlerin hepsinde Tanrıça Durga’nın özenle hazırlanmış devasa heykelleri bulunurken, şehrin hemen her yerinde de bu heykeller yer almaktadır. Durga Puja Festivali’nin sonunda bu heykeller sokaktan müzik ve dans eşliğinde gezdirildikten sonra suya daldırılıyor. Önemli ayin ve duaların sonunu işaret eden bir maha aarti (büyük ateş töreni) ile Navami’de ibadet yapılır.
Durga Puja Festivali’nin son gününde Durga kocasının evine döner ve tüzükler daldırma için alınır. Evli kadınlar tanrıçaya kırmızı vermilyon tozu verirler ve kendileriyle kendilerine bulaşırlar
Kolkata’daki Belur Math, Kumari Pujası da dahil olmak üzere Durga Puja için kapsamlı bir ritüel programı düzenlenmekte. Kumari Pujası’nın ritüeli, 1901 yılında, kadınların saygı görmesini sağlamak için, Belur Math’daki Swami Vivekananda tarafından başlatıldı.
Durga Puja’da hangi gün ne var?
Durga Puja’da ana kutlamalar ardı ardına beş gün içinde yapılır. Bunlar Shasthi, Saptami, Ashtami, Navami ve Dashami’dir.
Shasthi (15 Ekim 2018), Tanrıça Durga’nın dört çocuğu Lakshmi, Saraswati, Kartikeya ve Ganesh ile dünyaya indiğine inanılır. El yapımı ve festival için kurulan tanrıçaların renkli putları bugün ortaya çıkarılır.
Durga Puja’nın ilk günü olan Saptami (16 Ekim 2018), Tanrıça Durga’nın kutsal mevcudiyetinin Pran Pratisthan adlı bir ritüelde putlara çağrıldığı zamandır. Kola Bou Hamamı ile gün başlar. Bir muz ağacı, bir nehirde ya da bir su kütlesinde şafaktan önce yakınırb
Ashtami (17 Ekim 2018) Durga Puja’nın en önemli günlerinden biridir. Tanrıça, Kumari Puja denen bir ritüelde, Tanrıça Durga olarak tasvir edilen, genç, evlenmemiş bir bakire kız şeklinde ibadet edilir.
Akşam saatlerindeki Sandhi Puja, iblisin öldürülmesi için yaptığı savaş sırasında iki mandadan Mahishasura – Chanda ve Munda’nın suç ortaklarını öldüren Chamunda formunda Tanrıça Durga’ya ibadet etmek için yapılır. Puja, öldürmenin gerçekleştiği zamanda gerçekleştirilir.
Navami (18 Ekim 2018), ibadetin son günüdür ve ayinlerin ve duaların sona ermesi için maha aarti (büyük ateş seremonisi) ile son bulur.
Tanrıça Durga’nın bu günlerde manda iblis Mahishasura’yı öldürdüğüne inanılır. Herkes en güzel, en göz alıcı kıyafetleriyle giyinir. Tanrıçaların en sevdiği bhog (yiyecek) hazırlanır ve sonra adanmışlara dağıtılır.
Dashami (19 Ekim 2018) Tanrıça Durga kocasının evine döndüğünde ve putlara daldırma için alınır. Evli kadınlar tanrıçaya kırmızı vermilyon tozu verirler ve kendileriyle kendilerine serperler (Bu toz evliliğin durumunu ve dolayısıyla doğurganlık ve çocukların yataklarını gösterir).
Daldırma işleminden sonra, insanlar akrabalarını ve arkadaşlarını ziyaret ederler. Tatlılar dağıtılır ve lüks akşam yemekleri paylaşılır. Günün kıyafet şekli geleneksel ve klasiktir.