‘Helal Turizm nedir’ sorusuna bakanlıktan cevap geldi. Bütçe görüşmeleri sırasında CHP’li Mehmet Bekaroğlu’nun ‘Helal Turizm nedir’ sorusuna Ticaret Bakanlığı’ndan cevap geldi.
CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’nun, geçtiğimiz günlerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki Ticaret Bakanlığı bütçesinin görüşmeleri sırasında gündeme taşıyarak, “Turizmin helali nasıl oluyor, bu helal işi nedir? Bu helal işinde de çok ciddi bir problem var. Helal ticaret yani din siyasete her şeye alet edildiği gibi ticarete müthiş bir şekilde alet ediliyor. Bu sertifikasyon falan da birtakım kurullara haksız bir şekilde bazı şirketlere verildiği işte helal otel. Helal otel nasıl oluyor?” diyerek sorduğu ‘Helal Turizm, Helal otel nedir’ sorusunu Ticaret Bakanlığı yazılı olarak yanıtladı.
‘Helal Turizm nedir’ sorusuna bakanlıktan cevap geldi
Sputnik’in haberine göre, CHP’li Milletvekili Bekaroğlu’nun sorusuna Ticaret Bakanlığı yazılı yanıt verdi. Ticaret Bakanlığı’nın Bekaroğlu’nun sorusuna yazılı olarak verdiği cevapta şu ifadelere yer verildi:
“Helal otel konsepti servis edilen yiyecek-içecek, verilen hizmetler, eğlence ve aktiviteler, konum hizmetlerden sorumlu personel, otelin kazanç ve harcama kalemlerine kadar pek çok detayı kapsamaktadır. Uygunluk değerlendirme kuruluşları da bu noktaları dikkate alarak belgelendirme çalışmalarını gerçekleştirmektedir.
Ancak, burada vurgulanması gereken nokta, herhangi bir tesise veya kuruluşa helal uygunluk verilmesinin, diğer tesis kuruluşların ticari itibari üzerinde herhangi bir soru işareti bırakmaması olmalıdır. Nitekim bu durum helal uygunluk alan tesisin, kuruluşun hususi olarak bu pazarda faaliyet gösterme tercihinin bir yansıması olup, helal pazarlarının gerekliliklerine uyum sağlamak ve bu yöndeki yükümlülüklerini yerine getirmek de yine bu tesisin kuruluşun sorumluluğu olacaktır.”
Helal ürün isteyen tüketiciler için kaçınılmaz
Helal kavramının yalnızca yiyecek-içecekler ile değil, birçok farklı alandaki tüketim tercihleri ile doğrudan ilişkilendirilebilecek bir İslami değere işaret etmekte olduğunu ifade eden Ticaret Bakanlığı, “Bu bağlamda, hayatının her alanda helal ürün ve hizmetlere erişimi öncelikli tutan tüketiciler için her sektörde farklı alternatifler geliştirilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir” yorumunda bulundu.
Bakanlığın açıklamasının devamında ayrıca şu görüşü de yer verildi:
“2017 yılı itibariyle Müslümanların seyahat harcamaları yaklaşık 180 milyar dolar seviyesinde ve hizmet sektöründe rekabetçi olmayı hedefleyen tüm ülkelere bundan pay alma yönündeki çalışmalarını geliştiriyor. Örneğin Japonya Müslümanların azınlıkta olduğu bir ülke olmasına rağmen artan Müslüman sayısını ve tüketim harcamalarını dikkate alarak Müslümanlara uygun konaklama şartları sunan tesislerini artırmaktadır.”
TSE helal turizm belgelendirme faaliyetlerini sürdürüyor
Halihazırda Türkiye’de Türk Standartları Enstitüsü (TSE), ISO standartları uyarınca turizm hizmetleri alanında belgelendirme faaliyetlerini sürdürdüğünü kaydeden Ticaret Bakanlığı, buna ek olarak İslam Ülkeleri Standartlar ve Meteoroloji Enstitüsü (SMIIC) bünyesinde ‘Turizm ve İlgili Hizmetlere’ ilişkin Teknik Komite’nin küresel ölçekte standart oluşturma çalışmalarının da devam ettiğini ifade edildi.