Hattuşa Antik Kenti’nde 3500 yıllık Hititlilerden kalma içme kabı bulundu. Çorum Boğazkale Hattuşa Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında 3500 yıllık boğa biçimli içme kabı bulundu.
Milattan önce 1280’de Hititler ile Mısırlılar arasında yapılan ve tarihte bilinen ilk yazılı antlaşma Kadeş Antlaşması’nın imzalandığı başkent olarak da bilinen Hattuşa’da arkeolojik kazılarda eşine az rastlanır bir eser bulundu.
Hattuşa Antik Kenti’nde 3500 yıllık Hititlerden kalma içme kabı bulundu
Hattuşa Antik Kenti’ndeki kazılarda her geçen yıl Hititler ve diğer medeniyetlerin tarihine ışık tutacak eserler gün yüzüne çıkarılıyor. Bulunan eser hakkında bilgi veren Hattuşa Kazı Başkanı Prof. Dr. Andreas Schacahner, buldukları boğa biçimli içme kapının bugüne kadar buldukları en güzel eserlerden biri olduğunu ifade etti.
Bulunan içme kabının M.Ö. eski Hititler dönemine ait bir eser olduğunu söyleyen Prof. Dr. Andreas Schacahner, “Milattan önce 1500-1600 yılları arasına tarihlendirebileceğimiz bir eser. Eser büyük bir yapıda ele geçti. Tam tapınak olduğu belli olmasa da, eseri bulduğumuz yapı da tahminimize göre büyük ritüeller ve kült aktivitelerin yapıldığı bir mekan” açıklamasında bulundu.
“İçme kabı çok iyi korunmuş”
Bulunan boğa biçimli içme kabının tek olmadığını, daha önceki senelerde de benzer eserler bulduklarını dile getiren Schacahner, “Daha önceki eserlerden bir tanesi keçi şeklinde diğeri ise yumruk biçimindeydi. Bu eserde gördüğünüz gibi boğa biçimli. Bu tarz kaplardan ritüele katılanlar büyükler yani Hitit devletinin üst düzey yöneticileri büyük ihtimalle ritüel çerçevesinde şarap veya bira gibi içki içiyordu. Böylelikle tanrılarına hizmet veya hürmet ederlerdi.” dedi.
Bu tür eserlerin çok ender olduğunu ve ellerine fazla geçmediğini anlatan kazı başkanı Prof. Dr. Schacahner, “Bunun özelliği çok iyi korunmuş olması” diye konuştu.