Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2023 yılında dünyada Türkiye’yi önemli bütün alanlarda, ilk 10 ülke arasına sokmaya çalıştıklarını ifade ederek, “Türkiye’nin güney kesimine dünyaca meşhur bir mavi yolculuk var. Karadeniz’e de bir yeşil yolculuk hayal ettik.” dedi.
Bakan Günay, ‘Doğu Karadeniz Turizm Master Planı’ toplantısına katılmak üzere Giresun’a geldi. Günay, Giresun’da İl Özel İdare Kültür Sitesi, Çocuk Kütüphanesi ve tarihi Zeytin Mahallesi’nde incelemelerde bulundu. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Giresun Şubesi’nin bulunduğu tarihi binayı da gezen Bakan Günay, burada gitar dersi gören öğrencilerle yakından ilgilendi.
Günay, incelemelerinin ardından toplantının yapılacağı Giresun Valiliği’ne geçti. Burada konuşan Bakan Günay, siyasi ayrımcıları bir kenara bırakıp, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin turizm nimetinden, bereketinden yararlanmasını sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Türkiye’nin, son 25 yılda devlet politikası olarak turizm yapmaya başlayan bir ülke olduğunu ifade eden Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye’nin önünde bir hedef var. 2023 yılında dünyada Türkiye’yi önemli bütün alanlarda ilk 10 ülke arasına sokmaya çalışıyoruz. Turizmde bunu başardık. Şu anda dünya turizminde ilk 10’un içindeyiz. Dünyada şu anda önümüzde Amerika ve Çin var. Avrupa’da da Fransa, İtalya ve İspanya var. İngilterey’le bu yıl ya da gelecek yıl başa baş seviyeye geliyoruz. Artık dünyada ve Avrupa’da yarıştığımız ülkeler dünyada turizm kavramının ortaya çıktığından beri turizmde özdeşleşmiş ülkeler.”
Günay, Türkiye’de turizmin daha çok güney ve batı bölgelerde yoğunlaştığına işaret ederek, bu yıl Antalya’nın tek başına 11 milyon civarında turist ağırlayacağını kaydetti.
Antalya ve Muğla’nın, Yunanistan kadar turist taşıdığına işaret eden Günay, İstanbul’un ise bu yıl 8 milyon turisti ağırlayacağını dile getirdi. Günay, “İstanbul, yerel gelirden daha çok gelen turistten gelir elde ediyor. İstanbul’u kısa vadede 15 milyona taşıyacağız. Hedefimiz Türkiye’yi 50 milyona, 50 milyar gelire taşımaktır.” diye konuştu.
“TURİSTİ ANADOLU’YA ÇEKMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Bakan Günay, mümkün olduğu kadar turisti Anadolu içlerine çekmeye çalıştıklarını ifade etti. Deniz turizmi yanına tarih, kültür, doğa sporları, kış, kongre, gastronomi turizmini de katmaya çalıştıklarını söyleyen Bakan Günay, “El sanatlarımızı geliştirmeye ve turizm sunumumuzu el sanatlarıyla zenginleştirerek insanımızın daha fazla para kazanmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu açıdan baktığımızda, Doğu Kadareniz önemli bir potansiyel olarak önümüzde duruyor. Dünyada küresel ısınma var ve Karadeniz’in bir ölçüde bakir ve bundan sonra dikkat edersek temiz, koruyabileceğimiz bir potansiyelimiz var.
Türkiye’nin güney kesimine dünyaca meşhur bir mavi yolculuk var. Karadeniz’e de bir yeşil yolculuk hayal ettik. Doğu Karadeniz’de, Samsun’dan Artvin’e kadar, Gümüşhane ve Bayburt’u da kapsayan bir çerçevede yeşil yolculuk doğanın içinde doğayı bozmayan asıl unsurlarını, ikinci planda bırakmayan yapılaşması, ağaç boyunu katiyyen geçmeyen, gezerken doğayı, havanın temizliğini hissedeceğiniz, doğanın bereketini lezzetini hissedebileceğiniz bir yeşil yolculuk hayal etmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede orman ve su işleri, Çevre Bakanlığımız ve diğer bakanlığımızın katkılarına ihtiyacımız var. 2011 yılında bölgeye 27 milyon liraya yakın parayı illere dağıttık.
Anadolu’da güzelikler oluyor. Bayburt’un tepesinde evrensel bir müzemiz var. Bayburt’un kalesi ayağa kalkıyor, Gümüşhane kültür merkezimiz oldu. Trabzon’da zaten sayamayacağımız yepyeni restorasyonlar var. Rize’de, Artvin’de, Ordu’da, Giresun’da da. Bize düşen bu unu, yağı, şekeri helva yapmaya çalışmak. Doğu Karadeniz turizm odaklı kalkınma projesi karadenizmi doğasını, yaylasını, denizini, dağını, taşını, ören yerlerini, taze bir mısır ekmeği lezzetinde hazırlamak, Türkiye ve dünyaya sunmaya çalışmaktır.
Karadeniz’in tanıtımını çok önemsiyoruz. Bölgemizin ayağa kalkması açısından valilerimiz ve yerel yönetimlerimliz bizden talep etmelidir. Ayrımcılık, kayrımcılık yapmadan. Bölgede çarpık yapılaşma söz konusu. Biz bir yandan çarpık yapılaşmanın olumsuzluklarını gidermeye çalışacağız. Yaylalarımızı yeni projelerle düzenlemeye çalışacağız. Doğamızı tahrip etmeyeceğiz. Türkiye’de turizmi sürdürübelir uzun vadeli bir kalkınma projesi olarak görüyoruz. Onun için de tarihe, sivil mimarlık örneklerimize, doğaya sahip çıkacağız.
Turizm sadece bir ekonomik gelişme projesi değil, aynı zamanda sosyal dönüşüm projesidir. Türkiye, nüfusu çok genç bir ülke. Türkiye nüfusunu geliştirecek, dünyayla tanıştıracak, barıştıracak olan bir sosyal dönüşüm projesidir turizm. Gelecek yüzyıl eğer barış yüzyılı olacaksa bunun temelerini turizmin atacağına inanıyorum. Turizm, kurucu dönüştürücü sektörlerdendir. Karadeniz bölgesi bütün doğal, tarihsel güzelliklerine ve özelliklerine rağmen Türkiye’nin turizmde şu anda geldiği seviyeye rağmen kapsama alanı itibariyle aldığı turist sayısı ve turizmden elde ettiği gelir, olması gereken yerin çok altında. Bu gerçeği görerek ne yapabiliriz konusunda yol haritası çıkaracağız.”
Toplantıya, bazı bakanlıklara bağlı kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bulunan vilayetlerin valileri, belediye başkanları ve kaymakamlar katıldı.
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 69)