Fransa’da yapılan bir araştırma, dünyada son 30 yılda yüzeysel rüzgâr hızında yüzde 15’lik bir azalma olduğunu ortaya çıkardı.
Bilim adamları, azalmaya ağaçların da yol açabileceğini bildirdi. İngiliz Nature Geoscience dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, bilim adamları çoğu Kuzey Yarımküre’de yer alan 800’ü aşkın hava ölçüm istasyonundaki 30 yıllık verileri inceledi.
Aralarında ABD, Rusya ve Çin’in de yer aldığı ülkelerde, rüzgârın saatteki ortalama hızının 17 kilometreden 14 kilometreye düştüğü tespit edildi. Rüzgar hızındaki azalmanın sadece Kuzey Yarımküre’de görülmediği, Avustralya’dan gelen bilgilerin de elde edilen verilerle “gizemli” bir şekilde örtüştüğü belirtildi.
Fransa’daki İklim ve Çevre Bilimi Laboratuarı’ndan Robert Vautard, “Bunun iyi ya da kötü bir haber olup olmadığını bilemiyoruz. Sadece gözlemliyor ve açıklamaya çalışıyoruz. Eğer yavaşlama atmosferin üst katmanlarında da varsa, bu kirliliğin yayılmasına da etki edecektir. Atmosferde meydana gelen değişiklikler bu azalmaya sebep olabilir” dedi. Rüzgarı yavaşlatan nedenlerin bir kısmının yeryüzündeki yapılanma ve tarımsal değişiklikler olabileceğini vurgulayan Vautard, “Sovyetlerin çöküşüyle, Rusya’nın güneyinde tarım giderek azaldı, çok geniş bir alanda ağaçlar büyüdü. Bu da rüzgarın hızının belirgin bir şekilde azalmasına neden oldu” diye konuştu. Vautard, rüzgar hızı azalmasında en büyük etkenlerden birisinin küresel ısınma da olabileceğini, ancak bunu netleştirmek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ifade etti.
Araştırmacılar, atmosferin üst katmanlarında da benzer bir azalmaya rastlanılması durumunda özellikle yüksek rakımlara yerleştirilen rüzgar türbinlerinin gerekli enerji üretemeyebileceğini ve elektrik sıkıntılarının yaşanabileceğini bildirdi.
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 65)