Dünyanın en büyük hava aracı Airlander 10 geliyor. Dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380’den 60 metre daha uzun olan Airlander 10 adlı zeplinin özellikleri açıklandı.
Havacılık şirketi Hybrid Air Vehicles dünyanın en büyük hava aracı Airlander 10’un nasıl olacağını açıkladı.
Airlander adlı dünyanın en büyük hava aracı, 4 tane 365 beygirlik dizel motorla hareket ediyor. Kalkış için sabit kanatlı bir uçak gibi aerodinamik bir kaldırma sistemi kulananan Airlander 10’u havada tutan ise helyum gazı.
Dünyanın en büyük hava aracı Airlander 10 geliyor!
10 tona kadar yük kapasitesine sahip olan dünyanın en büyük hava aracı Airlander, ikmal yapmadan 5 gün boyunca havada kalabiliyor. Airlander, bunları yaparken bir piste ihtiyacı da bulunmamakta.
302 metre uzunluğa sahip olan dünyanın en büyük hava aracı Airlander, dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380’den de yaklaşık 60 metre daha uzunluğa sahip.
Saatte 147 km hıza çıkabilen Airlander, üç günlük yolculuğa çıkmak isteyen 19 yolcuyu misafir etme kapasitesinde.
5 bin metreden manzara keyfi
Bir otomobil ve havacılık firmasının tasarladığı dünyanın en büyük hava aracı Airlander’ın içi oldukça lüks. Lüks yatak odaları ile salondan oluşan, ayrıca tavandan tabana kadar pencerelere sahip olan Airlander’ın yolcuları yaklaşık 5 bin metre yükseklikten manzaranın tadını çıkarabilecek.
2016’da yapılan ikinci deneme testinde kaza yapan araç, 6 deneme testinin 5’ini başarıyla tamamladı.
Airlander 10 ilk uçuşunu 17 Ağustos 2016’da İngiltere’deki Cardington Airfield’da gerçekleştirdi.
İkinci deneme testinde kaza yapan, ancak 6 deneme testinin 5’inden başarıyla çıkan Dünyanın en büyük hava aracı Airlander, suite yatak odaları, bir bar ve salon alanı bulunmakta.
Geçtiğimiz ay Farnborough Airshow’daki görücüye çıkan Airlander 10’un iç mekanları oldukça lüks bir yapıya sahip olduğu görüldü.
Airlander 33 milyon dolara mal oldu
“Uçan Serseri” lakaplı olan Airlander’ın maliyetinin yaklaşık 33 milyon dolar olduğu öğrenildi.
Dünyanın en büyük hava aracı Airlander hakkında açıklamada bulunan Hybrid Air Vehicles’in (HAV) CEO’su Stephen McGlennan, “Airlander insanları gökyüzünü yeniden düşünmeye zorluyor. Bizim için bu büyük bir itici güç oldu. Hava yolculuğu, A’dan B’ye mümkün olan en kısa sürede gitme konusunda çok şey kazandı. ancak bizim sunduğumuz şey, yolculuğun neşeli ve güzel geçmesinin bir yolu.”
Dünyanın en büyük hava aracı Airlander, başarı ile geçen test sürüşlerini tamamlasa da ticari anlamda yolcu taşımak için gökyüzündeki toplam 200 saatini daha tamamlaması gerekmekte.