Cumartesi, 2 Temmuz 2022
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
Abone Ol
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Otel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Fuarlar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Dünya
  • English [EN]
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Otel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Fuarlar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Dünya
  • English [EN]
No Result
View All Result
Turizm Tatil Seyahat
No Result
View All Result
Anasayfa Kültür & Sanat

Cehennem kitabıyla Ayasofya turizm cenneti olacak

Hicran Hicran
9 sene önce
Kültür & Sanat, Sektörel, Seyahat Haberleri, Turizm
0
21
SHARES
164
VIEWS
WhatsApp ile GönderPaylaşTweetle

“Da Vinci Şifresi” kitabıyla önemli satış rakamlarına ulaşan ve olayların geçtiği mekanların ziyaretçi sayısını artıran yazar Dan Brown’ın   “Cehennem” (İnferno) adlı romanının, İstanbul’un, özellikle de Ayasofya Müzesi’nin turist sayısını birkaç katına çıkarması bekleniyor.

Romanlarında anlattığı şehir ve mekanların kısa sürede ilgi odağı olmasını sağlayan yazar ”Cehennem”de, dinler ve semboller konusunda uzman Robert Langdon karakterinin Floransa’dan İstanbul’a uzanan gizemli serüvenini anlatıyor. Kapağında Floransa’daki Santa Maria del Fiore Bazilikası’nın fotoğrafı yer alan ve Floransa’nın simgelerinden “İlahi Komedya”nın yazarı Dante’ye ve eserinin üç bölümünden biri olan “Cehennem”e atıfta bulunan romanda, gizemli ve heyecanlı olayların 150 sayfalık son bölümü İstanbul’da geçiyor, olayların düğümü Ayasofya’da çözülüyor.

İstanbul, ilk günden dünya basınında

Dan Brown’ın kitaplarında mekan ve sanat eserlerinin kullanımının titizliğine ve başarısına dikkati çeken eleştirmenler, yazar tarafından “işaret edilen” her noktaya yoğun ilgi gösterildiğini belirtiyor.

The New York Times Gazetesi, romanın okuyucuyla buluştuğu ilk gün yayımladığı değerlendirmede, kitapta adı geçen Floransa, Sienna ve İstanbul’a atıfta bulunarak, “Cehennem”de, olağanüstü konumları nedeniyle büyük önem ile tarihi ve kültürel birikime sahip üç şehir seçilmiş ve Robert Langdon bizi bu kentlerde adeta bir tur rehberi ve sanat eleştirmeni gibi dolaştırıyor” ifadelerine yer verdi.
The Guardian Gazetesi de “Kitapta adı geçen üç şehirden ikisi İtalyan. Üçüncü şehir ise hem Asya’da hem Avrupa’da olmasıyla çok özel” yorumunu yaptı.

Gazete ayrıca, kitabın özellikle Floransa ve İstanbul’un ziyaretçi sayılarını artıracağını da savunarak, Floransa yerel makamlarının, bu yıl turist sayısının kitaba bağlı olarak en az yüzde 10 oranında artmasını beklediğini yazdı.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ayasofya Müze Müdürü Hayrullah Cengiz, Brown’ın “Da Vinci Şifresi”nin ardından, Louvre Müzesi’nin ziyaretçi sayısının 10 milyon artığını belirterek, yeni romanın da Ayasofya’nın ziyaretçi sayısını yükseltmesini beklediklerini söyledi.

Ayasofya’yı geçen yıl 3 milyon 250 bin kişinin gezdiğini ve bu sayıyla Türkiye’de en fazla ziyaret edilen müze olduklarını ifade eden Cengiz, bu yılın ilk 5 aylık döneminde de geçen yıla oranla yüzde 25’lik artış olduğunu, bu olumlu gidişata kitabın yapacağı etkiyle birlikte rekor rakamlara ulaşılabileceğini kaydetti.

Brown’ın dünyaca tanınan bir edebiyatçı olduğunu hatırlatan Cengiz, kitabın başarısını ve ulaşacağı kişi sayısını görmek gerektiğini belirterek, “Kitabın okur sayısının artması, aynı şekilde bizim de ziyaretçi sayımızı artıracaktır” dedi.

Cengiz, eserin sinemaya uyarlanmasına yönelik bir soru üzerine de, Ayasofya’nın çok önemli bir eser olduğunu ve kendilerinin çok çok istisnai durumlar dışında, böyle önemli bir alanın film platosu olarak kullanılmasına sıcak bakmadıklarını söyledi.

İstanbul’un tarihi zenginliği anlatılıyor

Brown’ın “Cehennem”i, 369. sayfadan, sona erdiği 461. sayfaya kadar İstanbul’da geçiyor. Romanın kahramanı Langdon, bir yandan gizemli olayları çözmeye çalışırken, diğer yandan da İstanbul’un tarihi dokusu, zenginlikleriyle ilgili saptamalarda bulunup, özellikle Tarihi Yarımada’yı detaylı şekilde tasvir ediyor.

Romanda Ayasofya’yı “tartışmasız şekilde dünyanın sekizinci harikası” olarak tanımlayan yazar, Notre-Dame Katedrali’nden 700 yıl daha yaşlı olan Ayasofya’nın “mistik bir ışıkla aydınlandığını” belirtiyor.

Sultanahmet ve çevresinin geçmiş ve bugünü bir arada yaşayan dokusunu okura anlatan Brown, romandaki soruların yanıtlarını ise Yerebatan Sarayı’nda buluyor.

Galata Kulesi, Mısır Çarşısı gibi birçok mekanın anlatıldığı romanda, uluslararası gizli bir teşkilatın biyolojik terör eylemini başlatmak için neden İstanbul’u seçtiğini kendine soran yazar, “Çünkü İstanbul Doğu ile Batı’nın karşılaştığı yer. Dünyadaki bütün yolların tek kesişme noktası” ifadelerine yer veriyor.

Seyahat Destek Hattı

İlgili Yazılar

Mehmet Nuri Ersoy bu sefer temkinli konuştu
Sektörel

Turizmde çadır dönemi

Hilton’un en yeni Maldivler tesisi bu yaz açılıyor
Sektörel

Hilton’un en yeni Maldivler tesisi bu yaz açılıyor

Qatar Hava Yolları Türkiye'de 3 destinasyona yeniden uçacak
Genel

Qatar Hava Yolları Türkiye’de 3 destinasyona yeniden uçacak

Avrupa Birliği Uçaklarda Maske Zorunluluğunu Kaldırdı
Seyahat Haberleri

Avrupa Birliği Uçaklarda Maske Zorunluluğunu Kaldırdı

İsrail Girişte Koronavirüs Testi Şartını da Kaldırıyor
Seyahat Haberleri

İsrail Girişte Koronavirüs Testi Şartını da Kaldırıyor

Yunanistan 1 Mayıs’ta koronavirüs önlemlerini kaldırıyor
Seyahat Haberleri

Yunanistan 1 Mayıs’ta koronavirüs önlemlerini kaldırıyor

Kruvaziyer turizmin bu yılki hedefi 1,5 milyon turist
Sektörel

Kruvaziyer turizmin bu yılki hedefi 1,5 milyon turist

THY’ nin yeni uçağı İstanbul’ da
Sektörel

THY Antalya- St. Petersburg uçuşlarına başlayacağı tarihi açıkladı

Please login to join discussion

Popüler Turizm Haberleri

  • Sarande'ye Nasıl Gidilir?

    Tiran’dan Sarande’ye Nasıl Gidilir?

    87 shares
    Share 34 Tweet 21
  • Sarande Plajları: Vizesiz Adriyatik Cenneti

    59 shares
    Share 24 Tweet 15
  • İtalya Plajları ve En iyi 10 İtalya Plajı

    332 shares
    Share 133 Tweet 83
  • Türkiye’nin Kalbi Kapadokya’yı bir de kışın görün!

    38 shares
    Share 15 Tweet 9
  • En Güzel Hırvatistan Plajları: 10 Muhteşem Plaj

    74 shares
    Share 30 Tweet 19
HOT AFFILIATES

Önerilen

No Content Available
HOT AFFILIATES

Turizm Tatil Seyahat

Dünyanın en çok okunan internet gazetesi şimdi Türkiye'de! Güncel turizm haberleri ile diğer tüm kategorilerde son dakika haberleri en hızlı şekilde sizlere ulaştıran geniş kapsamlı bir haber portalıyız.

Kategoriler

TurizmTatilSeyahat Anadolu Ajansı Abonesidir.

En Son Haberler

Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’dan Dursun Özbek’e ziyaret

Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’dan Dursun Özbek’e ziyaret

Mehmet Nuri Ersoy bu sefer temkinli konuştu

Turizmde çadır dönemi

Hilton’un en yeni Maldivler tesisi bu yaz açılıyor

Hilton’un en yeni Maldivler tesisi bu yaz açılıyor

Facebook’ta Beğen

Sosyal Medya

Abonelik

Ücretsiz Abone olun.


Türkiye ve dünyadaki en önemli turizm haberleri e-posta adresinize gelsin.

Reklam Ver

TurizmTatilSeyahat.com üzerinde Hot Affiliates reklamları vermek için Fenomen Reklam ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.

  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim

2020 © Turizm Tatil Seyahat

No Result
View All Result
  • Anasayfa
  • Turizm
  • Sektörel
  • Otel
  • Alışveriş
  • Ekonomi
  • Tatil
  • Fuarlar
  • Spor
  • Politika
  • Seyahat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Dünya
  • English [EN]

2020 © Turizm Tatil Seyahat