Kültür ve Turizm Bakanlığı, nesli koruma altında olan Caretta Caretta kaplumbağalarının görüldüğü Antalya’nın Demre İlçesi Taşdibi ve Sülüklü kıyı bandındaki iki araziyi otel yapılması için tahsis etti.
Bakanlık, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz’ın başkanlığında geçen çarşamba günü beş ayrı araziyi yap-işlet-devret modeliyle 49 yıllığına tahsisi için ihaleye çıktı. Beş arazi içerisinde tahsisi gerçekleşen Taşdibi ve Sülüklü Sahili’ndeki araziler, caretta caretta’ların göründüğü alanlar arasında yer alıyor.
Taşdibi’ndeki arazinin tahsisini Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Ahmet Barut’un sahibi olduğu Turab Turizm ve Ticaret A.Ş. kazandı. 62 bin metrekare büyüklüğündeki arazi için 800 bin TL verecek olan Turab, buraya 450 yatak kapasiteli dört yıldızlı otel yapacak. Eşine az rastlanır kaplumbağaların sıklıkla göründüğü Sülüklü Sahili’ndeki arazinin tahsisini kazanan firma ise Ceycan oldu. 67 bin metrekare büyüklüğündeki arazi için 600 bin TL verecek olan şirket, buraya 500 yataklı 5 yıldızlı otel dikecek.
Demre, Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nca caretta caretta’ların Türkiye’deki 20 yuvalama bölgelerinden biri olarak biliniyor. Taşdibi ve Sülüklü sahili ise kaplumbağaların “yuvalama yapmadığı ama görüldüğü” bir alan olarak nitelendiriliyor. Çevre ve Orman Bakanlığı ise sahilde caretta caretta’ların bulunduğunu yerleştirdiği tabelalarla gösteriyor.
Otellerin yapımına başlanmasıyla ormanlık olan arazideki ağaçlar da kesilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı, arazi tahsisi şartnamesine kesilen ağaçlara karşılık şu şartları koydu: “Turizm yatırımı için tahsis edilen orman alanının üç katı kadar alanın ağaçlandırma bedeli ve ağaçlandırılan bu alanın üç yıllık bakım bedeli, yatırımcı tarafından Orman Genel Müdürlüğü hesabına,gelir olarak kaydedilir.”
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 68)
Turizimde atilan her güzel adi
mi destekliyorum.Fakat cevre
koruma altinda,Arazilere Otel
yapilip yapilmamasina Cevre ve
Orman Bakanligininda okey ver
mesi gerekir.Araziyi alanlarda
Turizim ile ugrasan Sirketler
Bu Sirketlerde bilsinlerki eg
er Otellerin yapilacagi yerler
gercekten Kaplumbaglarin yasa
digi veya yumurtaladigi yerler
ise Otellerin yapilmamasi gere
kir.Aksi halde Türkiye Cevre
Koruma dernekleri AB Cevre Ko
ruma derneklerine sikayette bu
lunmalari gerekir.Avrupali böy
le bir bölge Oteline gelmez ve
kalmaz.Otelleri yapanlar kendi
leri otururlar.Dürüstlükten
sasmamak gerekir.Dogaya zarar
vermeyen yerlere Tesislerin ya
pilmasi gerekir.Verilen karar
lar sorumluluk tasir.EN IYI DI
LEKLERIMLE.